Πέμπτη 14 Αυγούστου 2014

O Σνόουντεν αποκαλύπτει το εφιαλτικό πρόγραμμα MonsterMind της NSA

Σάλο διεθνώς προκαλούν οι αποκαλύψεις του φυγά πρώην πράκτορα της NSA Εντουαρντ Σνόουντεν στο περιοδικό WIRED. Ο Σνόουντεν,που φωτογραφίζεται στη Μόσχα, κρατώντας την αμερικανική σημαία δηλώνει πατριώτης που αγαπά την Αμερική και θέλει να επιστρέψει στις ΗΠΑ ακόμα κι αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να ζήσει πίσω από τα σίδερα της φυλακής.

Το εφιαλτικό πρόγραμμα MonsterMind

Το «βαθύ λαρύγγι», στην πρώτη του συνέντευξη στο περιοδικό μιλάει για τις μυστικές υπηρεσίες, χαρακτηρίζει απόλυτα ανίκανους τους ερευνητές της NSA και αποκαλύπτει το πρόγραμμα MonsterMind το οποίο μπορεί να προκαλέσει πόλεμο . Πρόκειται για ένα προγράμμα αυτοματοποιημένης κυβερνοεπίθεσης από τις ΗΠΑ χωρίς ανθρώπινη παρέμβαση. Το πρόγραμμα δίνει στις ΗΠΑ την δυνατότητα να δίνει εντολή αντεπίθεσης μόνο του χωρίς την ανθρώπινη παρέμβαση. «Θα μπορούσε κάποιος να βρίσκεται στην Κίνα και να κάνει την επίθεσή του και να φανεί ότι ξεκινά από τη Ρωσία. Και τότε εμείς θα καταλήγαμε να βομβαρδίσουμε κάποιο ρωσικό νοσοκομείο από το οποίο αυτός που κάνει την επίθεση θα έκανε να φανεί ότι προέρχεται. Τι γίνεται τότε;» αναρωτιέται.

Οι χάκερς της NSA

Ο Σνόουντεν αποκάλυψε ότι το 2012 μια ομάδα χάκερς στους κόλπους της NSA (TAO) επιχείρησε να «εισβάλλει» σε μια μεγάλη εταιρεία-πάροχο Ιντερνετ τη Συρία εν μέσω εμφυλίου πολέμου στη χώρα. Με το πρόγραμμα που θα εγκαθιστούσε η ομάδα η NSA θα είχε πρόσβαση στη διαδικτυακή «κίνηση» όλης της χώρας και θα μπορούσαν να ελέγξουν τις διαδυκτιακές επιοινωνίες και τα e-mails όλης της χώρας. Αλλά κάτι πήγε λάθος και τελικά με την παρέμβασή τους οι χάκερς έριξαν ολόκληρο το Ιντερνετ στη Συρία μολονότι οι Σύροι δεν κατάλαβαν ποτέ ότι πίσω από την κίνηση αυτή ήταν η αμερικανική κυβέρνηση.

Πως παρακολουθούν τους Αμερικανούς

Σε ότι αφορά την παρακολούθηση των Αμερικανών πολιτών, αυτή έγινε εφικτή μέσω ενός μυστικού προγράμματος που επιτρέπει να περνάνε από ένα τεράστιο κτίριο γνωστού ως Mission Data Repository όλες οι επικοινωνίες των Αμερικανών και να αποθηκεύονται ένα τετράκις εκατομμύριο Gb (gidabyte) δεδομένων!
Οι πρώτες ανησυχίες για τις πρακτικές των μυστικών υπηρεσιών των ΗΠΑ δημιουργήθηκαν στον Σνόουντεν την περίοδο της κυβέρνησης Μπους όταν «βασανίζαμε ανθρώπους και είχαμε παρακολουθήσεις χωρίς εντάλματα». Για τον Ομπάμα ο Σνόουντεν λέει:  «Ελεγε ότι δεν επρόκειτο να θυσιάσει τα δικαιώματά μας. Ότι δεν θα αλλάξουμε αυτό που είμαστε απλά για να συλλάβουμε ένα μικρό ποσοστό τρομοκρατών». Αλλά «τράβηξαν τον εντελώς αντίθετο δρόμο. Τι σημαίνει για τη δημοκρατία και για μια κοινωνία όταν οι άνθρωποι που εκλέγεις στη βάση των δεσμεύσεων τους μπορούν να εξαγοράσουν τη θέληση των ψηφοφόρων;» αναρωτιέται.

Οι πληροφορίες που έδιναν στο Ισραήλ

Το επόμενο χτύπημα ήρθε τον Μάρτιο του 2012 όταν ο Σνόουντεν ανακάλυψε ότι η NSA διοχέτευε χωρίς επεξεργασία επικοινωνίες και δεδομένα στην Ισραηλινή αντικατασκοπεία. Αυτά αφορούσαν κυρίως τα email και τα τηλεφωνήματα εκατομμυρίων αμερικανών αραβικής και παλαιστινιακής καταγωγής οι συγγενείς των οποίων στην Παλαιστίνη θα μπορούσαν να γίνουν στόχοι μόνο βάση των επικοινωνιών τους.
«Ενας θάνατος είναι τραγωδία, ένα εκατομμύριο θάνατοι είναι στατιστική»αναφέρει χαρακτηριστικά χρησιμοποιώντας τη φράση του Στάλιν. «Ακριβώς όπως έγινε πρώτη είδηση η κατασκοπεία σε βάρος της Μέρκελ και όχι η κατασκοπεία 80 εκατομμυρίων Γερμανών».
Η λύση του προβλήματος βρίσκεται στην τεχνολογία. «Η απάντηση είναι απλά η κωδικοποίηση. Με το να κάνουμε την κωδικοποίηση όλων των επικοινωνιών μια διεθνή σταθερά θα μπορούσαμε να τελειώσουμε μια και καλή με την μαζική παρακολούθηση από όπου κι αν προέρχεται».
WIRED

thetoc

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου