Δευτέρα 20 Οκτωβρίου 2014

Μπουτάρης και "λευκοί" δήμαρχοι στις εκλογές της ΚΕΔΕ

Ανακοίνωση με αφορμή τις επερχόμενες εκλογές στην Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδος, εξέδωσε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης. Ο κ. Μπουτάρης και η «Πρωτοβουλία», μαζί με τους «λευκούς» δημάρχους καλούν τις αυτοδιοικητικές δυνάμεις να στρατευτούν στην υπόθεση μιας ισχυρής και ακηδεμόνευτης
αυτοδιοίκησης, να ενισχύσουν αυτή τη διαφορετική και ανεξάρτητη φωνή μιας Αυτοδιοίκησης που διεκδικεί να πρωταγωνιστήσει στη ριζική αλλαγή του τοπίου.
Στην ανακοίνωση αναφέρεται αναλυτικά:
Η Τοπική Αυτοδιοίκηση στη χώρα μας –παρά τις κατά καιρούς μεταρρυθμίσεις- δεν αφέθηκε ποτέ να αποκτήσει θεσμικά και ολοκληρωμένα ούτε τα τοπικά ούτε τα αυτοδιοικητικά χαρακτηριστικά της.
Ο συγκεντρωτισμός του κράτους, οι κομματικές και κυβερνητικές παρεμβάσεις αλλά και οι παθογένειες της ίδιας της αυτοδιοίκησης δεν της επέτρεψαν να γίνει «τοπική διακυβέρνηση», να είναι, δηλαδή, «το αφεντικό» στις πόλεις, όπου εκλέγεται από τους πολίτες για να διοικεί.
Σήμερα, πλέον, ωρίμασαν οι συνθήκες -οι ανάγκες της χώρας και ο νέος ρόλος των πόλεων το απαιτούν, οι πολίτες και η κοινωνία το θέλουν, η αυτοδιοίκηση το μπορεί- ώστε η αυτοδιοίκηση να αποκτήσει κεντρικό ρόλο στο πολιτικό σύστημα κατακτώντας την οικονομική και διοικητική αυτοτέλειά της και αναλαμβάνοντας την πλήρη διαχείριση της τοπικής εξουσίας, ενώ το κράτος, με την εφαρμογή ουσιαστικής αποκέντρωσης, οφείλει να περιοριστεί στον επιτελικό του ρόλο.
Σ' αυτές τις νέες συνθήκες, χρειάζεται ένα συλλογικό όργανο, μια νέα ΚΕΔΕ, με κριτήρια και χαρακτηριστικά διαφορετικού τύπου
• με σύνθεση που δεν θα αποτελεί μικρογραφία και κακέκτυπο της Βουλής, αλλά θα συναρτάται στην ουσία της με αναπτυξιακά, γεωγραφικά και πληθυσμιακά κριτήρια,
• με πρόσωπα αξιόπιστα, χειραφετημένα από κάθε είδους δεσμεύσεις και δουλείες, που θα συνομιλούν σε μια νέα, διαφορετική βάση με τις πολιτικές δυνάμεις και την κεντρική κυβέρνηση. Οι πρόσφατες εκλογές ανέδειξαν πολλούς νέους ανθρώπους, ικανούς, με σύγχρονες αντιλήψεις και φρέσκες ιδέες,
• με διεκδίκηση του επαναπροσδιορισμού των σχέσεων των Δήμων με την πολιτεία, τους επιχειρηματίες, τον ιδιωτικό αλλά και τον δημόσιο τομέα.
Η «Πρωτοβουλία για τη Θεσσαλονίκη» και ο επικεφαλής της, Γιάννης Μπουτάρης, πορεύτηκαν σ' αυτόν το δρόμο και μ' αυτές τις αρχές από την ίδρυση της παράταξης ως σήμερα. Αυτή η πορεία, βέβαια, δεν είναι καθόλου εύκολη. Έχει κατακτήσεις και επιτυχίες αλλά και εμπόδια. Η προσπάθεια, στην ΠΕΔ Κεντρικής Μακεδονίας, όπου οι τοπικές συνθήκες επέβαλλαν τη συνεργασία με άλλες δυνάμεις για την αποτροπή συντηρητικών επιλογών, δεν απέδωσε τα αναμενόμενα.
Η προσπάθεια αυτή συνεχίζεται τώρα στο κορυφαίο όργανο της αυτοδιοίκησης, που θα αναδειχθεί στο επικείμενο συνέδριο της ΚΕΔΕ. Ο δήμαρχος της Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης και η «Πρωτοβουλία» μαζί με τους «λευκούς» δημάρχους καλούν τις αυτοδιοικητικές δυνάμεις να στρατευτούν στην υπόθεση μιας ισχυρής και ακηδεμόνευτης αυτοδιοίκησης, να ενισχύσουν αυτή τη διαφορετική και ανεξάρτητη φωνή μιας Αυτοδιοίκησης που διεκδικεί να πρωταγωνιστήσει στη ριζική αλλαγή του τοπίου.
Ας ενώσουμε τις δυνάμεις μας στις εκλογές της Κ.Ε.Δ.Ε, στις 23 Οκτωβρίου, συμβάλλοντας στη νίκη της ανεξάρτητης παράταξης «Νέα Αυτοδιοίκηση».

thestival

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου