Κυριακή 5 Οκτωβρίου 2014

Ευάγγελος Βενιζέλος: Αν δεν υπάρξουν πρόωρες εκλογές δεν θα υπάρξει νέο μνημόνιο

Αν αποφευχθούν πρόωρες εκλογές το Μάρτιο, η χώρα θα αλλάξει σελίδα και δεν θα υπάρξουν νέο δάνειο, νέο μνημόνιο και νέα τρόικα, σημειώνει ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος σε συνέντευξή του στο Βήμα της Κυριακής.
Ο κ. Βενιζέλος τονίζει ότι με βάση το κυβερνητικό σχέδιο σε σχέση
με το πλαίσιο συνεργασίας με τους εταίρους, η αλλαγή σελίδας μας «είναι να γίνει τον Μάρτιο». Όμως, όπως αναφέρει, στην προεδρική εκλογή «μπορεί πράγματι να μη συγκεντρωθεί ο απαραίτητος αριθμός ψήφων. Θα πάμε σε εκλογές με μια ολοκληρωμένη πρόταση, υπεύθυνη, συμφωνημένη, ασφαλή, και με μια πρόταση επικίνδυνη, αβέβαιη, ασαφή, η οποία μπορεί να τινάξει τα πράγματα στον αέρα. Και ο ελληνικός λαός θα κληθεί να διαλέξει. Στη Δημοκρατία δεν υπάρχουν αδιέξοδα, αλλά μπορείς δημοκρατικά να διαλέξεις και κάτι το οποίο είναι αδιέξοδο και κάτι το οποίο είναι επικίνδυνο. Έχω εμπιστοσύνη στο ένστικτο του ελληνικού λαού».
Σε σχέση με την ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση, τονίζει ότι «δεν ζητούμε προκαταβολή της προεδρικής πλειοψηφίας, αλλά αναλαμβάνουμε πρωτοβουλίες οι οποίες δείχνουν πόσο θνησιγενείς είναι οι τεχνητές εντυπώσεις που με ευκολία καλλιεργούνται στον τόπο μας» προσθέτει.
Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης υπογράμμισε ότι «η ψήφος εμπιστοσύνης δεν είναι πρόκριμα για την προεκλογική εκλογή, γιατί είναι άλλη η κυβερνητική και άλλη η προεδρική πλειοψηφία. Στην προεδρική πλειοψηφία κανονικά θα έπρεπε να μετάσχει σύσσωμη η αντιπολίτευση και σίγουρα η αξιωματική αντιπολίτευση. Το ότι ένας βουλευτής ή ένα κόμμα ψηφίζουν υπέρ της εκλογής Προέδρου, δεν σημαίνει ότι ψηφίζουν υπέρ της κυβέρνησης. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν εκφράζει την κυβέρνηση, εκφράζει την ενότητα του έθνους, είναι ένα σημείο σύνθεσης και ισορροπίας».
Ασκεί δριμεία κριτική στον ΣΥΡΙΖΑ, σημειώνοντας ότι η πολιτική του είναι η επιτομή του τυχοδιωκτισμού με μόνο στόχο την εξουσία. «Δηλαδή κλείνει το μάτι παντού. Και όταν κλείνεις το μάτι παντού, μπορεί να αποκτήσεις ένα τικ. Μπορεί να αποκτήσεις έναν μόνιμο αλληθωρισμό. Και αυτό ισχύει από τον Πάπα μέχρι τον Ασμουσεν», τονίζει.
Σε ερώτηση για το αν η κυβέρνηση είναι έτοιμη να παρουσιάσει τη λύση για το χρέος ο κ. Βενιζέλος απαντά: «Προφανώς. Σε σχέση με την αντιπολίτευση ισχύει το «όταν εμείς γυρίζαμε, αυτοί πήγαιναν» και νομίζουν ότι έχουν ανακαλύψει την πυρίτιδα. Έχουμε αφαιρέσει από τους ώμους των Ελλήνων 180 δισ. ευρώ από το χρέος, 80% του ΑΕΠ. Έχουμε κάνει την πιο εντυπωσιακή αναδιάρθρωση χρέους που έχει γίνει ποτέ στον κόσμο. Έχουμε μικρό ετήσιο κόστος εξυπηρέτησης, πολύ μεγάλη μέση διάρκεια. Προβλέπονται επίσης παραμετρικές αλλαγές που τελικά είναι πρόσθετο κούρεμα. Έχουμε κάνει το ελληνικό χρέος βιώσιμο και αυτό το λέει κάθε εβδομάδα εκείνος που έχει δανείσει τα λεφτά στην Ελλάδα, ο επικεφαλής του ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ».
Όσον αφορά στο ζήτημα της πρόωρης εγκατάλειψης του μνημονίου και εγκατάλειψη του προγράμματος του ΔΝΤ που διαρκεί έως τις αρχές του 2016, ο κ. Βενιζέλος σημειώνει ότι «είναι σε μεγάλο βαθμό ένα ζήτημα εκτίμησης κόστους δανεισμού. Το κόστος από τις αγορές είναι απολύτως συγκρίσιμο με το κόστος δανεισμού από το ΔΝΤ. Μιλάμε, όμως, ούτως ή άλλως για χρηματοδοτικές ανάγκες 10-20 δισεκατομμυρίων, ανάλογα με το αν θα είναι μέσα ή όχι το ΔΝΤ ως το 2016. Όλα αυτά είναι απολύτως αντιμετωπίσιμες εξελίξεις στο πλαίσιο των κανονικών ευρωπαϊκών μηχανισμών».

thepaper

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου