Δευτέρα 13 Οκτωβρίου 2014

Ολοκληρώθηκε η συνάντηση Λαγκάρντ - Χαρδούβελη

Ολοκληρώθηκε λίγο μετά τις 8 το βράδυ η συνάντηση της ελληνικής αποστολής με την επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, στην Ουάσιγκτον.  
Ο υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης - ο οποίος είχε ένα δεκάλεπτο τετ α τετ με την κ. Λαγκάρντ πριν τη συνάντηση των
δυο αντιπροσωπειών - σε δηλώσεις του μετά το πέρας των επαφών ανέφερε πως η συζήτηση για τη μεταμνημονιακή σχέση της Ελλάδας με το ΔΝΤ είναι μια «μεγάλη διαπραγμάτευση» και μια «μεγάλη εθνική προσπάθεια», ωστόσο, «απόψε έγινε το πρώτο βήμα για έξοδο από το Μνημόνιο».
Η Κριστίν Λαγκάρντ επανέλαβε τη δέσμευση του ΔΝΤ να συνεχίσει να στηρίζει την Ελλάδα προκειμένου να πετύχει τους στόχους του προγράμματος 

 

Η δήλωση Χαρδούβελη 

«Είχαμε μια ενδιαφέρουσα συζήτηση. Η κ. Λαγκάρντ μας συνεχάρη για την πολύ μεγάλη πρόοδο που έχει κάνει η χώρα μας τα τελευταία χρόνια. Μας συνέστησε να συνεχίσουμε τις μεταρρυθμίσεις και αυτές οι μεταρρυθμίσεις πρέπει να γίνουν με τρόπο ώστε να γίνουνε κτήμα του ελληνικού λαού και να συνεχιστούν. Να μην οπισθοδρομήσουμε. Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο θα είναι αρωγός στην ελληνική προσπάθεια και σ' αυτό που πάμε να πετύχουμε» ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών. 

Τι λέει η ανακοίνωση του ΔΝΤ 

Στην ανακοίνωση του το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο σημειώνει ότι κατά τη διάρκεια της συνάντησης, με αντικείμενο την πρόοδο του ελληνικού προγράμματος και τα «πιθανά επόμενα βήματα», η κ. Lagarde συνεχάρη τους Έλληνες αξιωματούχους για τη «σημαντική βελτίωση της δημοσιονομικής θέσης της Ελλάδας» και τους ενθάρρυνε για την αποφασιστική εφαρμογή κρίσιμων μεταρρυθμίσεων, σύμφωνα με τις δεσμεύσεις του προγράμματος. 
Η ίδια, επανέλαβε τη δέσμευση του ΔΝΤ να συνεχίσει να στηρίζει την Ελλάδα προκειμένου να πετύχει τους στόχους του προγράμματος. 

Θα είναι μια μετεξέλιξη της σχέσης όπου όλοι θα κερδίσουν

 

Ανώτερη κυβερνητική πηγή εκτιμούσε πως στη συνάντηση που έγινε με τη γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ υπήρξε εκκίνηση των συζητήτων για την έξοδο απο το μνημόνιο ενω μετέφερε και τη θέση πως το ΔΝΤ είναι «θετικό διότι και εκείνο συνέβαλε σε αυτή την προσπάθεια». Ωστόσο η ίδια πηγή αναγνώρισε πως υπάρχουν «υπάρχουν πολλοί παράγοντες και πρωταγωνιστές σ' αυτή τη διαπραγμάτευση» και εξέφρασε την εκτίμηση ότι απο την μετεξέλιξη αυτής της σχέσης « όλοι θα κερδίσουν».
« θέλουμε όλοι να είναι ευχαριστημένοι» είπε και εστιάσε στην ανάγκη «οι αγορές να πάρουν ένα θετικό μήνυμα».
 Και κατέληξε «είναι δύσκολο εγχείρημα η "βεντάλια" άνοιξε».

Η σύνθεση της συνάντησης

Στη συνάντηση, που διήρκησε περίπου 40 λεπτά, συμμετείχαν επίσης ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος και πρώην υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, ο σύμβουλος του πρωθυπουργού, Σταύρος Παπασταύρου και ο εκπρόσωπος της Ελλάδας στο ΔΝΤ, Θάνος Κατσάμπας.
Από πλευράς του ΔΝΤ το «παρών» έδωσαν ο υπεύθυνος του ευρωπαϊκού τμήματος του Ταμείου, Πολ Τόμσεν και ο εκπρόσωπος Τύπου, Τζέρι Ράις.

thetoc

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου