Δευτέρα 13 Οκτωβρίου 2014

Κυριάκος Πιερρακάκης : "Ακραία πράξη καιροσκοπισμού η δήλωση Τσίπρα, πως δεν θα δεχθεί καμία απόφαση της κυβέρνησης για το χρέος"

Ο Κυρ. Πιερρακάκης στον ΑΘΗΝΑ984

Μεταξύ άλλων, είπε: 
 Για δημιουργία ταμείου ειδικού σκοπού:

«Κυκλοφορούν αρκετά σενάρια. Στην πραγματικότητα, εκείνο που ενδιαφέρει τους εταίρους μας -κατά την φάση απεμπλοκής-, είναι να μπορέσει η Ελλάδα στην απεμπλοκή να μην έχει ρίσκο, να σηκώσει αυτά τα χρήματα από τις αγορές. Αυτό τους απασχολεί. Η Πορτογαλία και η Ιρλανδία δεν το χρειάστηκαν. Σε εμάς, τα
ομόλογα είναι σε λίγο μεγαλύτερα επιτόκια».

Δημοσιογράφος: Κι έχει αυξηθεί η απόδοσή τους το τελευταίο διάστημα...

Κ. Πιερρακάκης: «Αυτό ισχυρίζονται κάποιοι ότι είναι συγκυριακό, λόγω ρευστοποιήσεων που έχουν γίνει από ένα συγκεκριμένο fund. Το ισχυρίζονται άτομα που έχουν να κάνουν με την αγορά ομολόγων, οπότε μένει να δούμε κατά πόσο θα αποκλιμακωθούν τα επιτόκια τις επόμενες εβδομάδες κι αν υπάρχει θέμα με πολιτικό ρίσκο. Οι εταίροι μας, ουσιαστικά, κοιτούν κατά πόσο η Ελλάδα μπορεί να σηκώσει τα χρήματα στις αγορές μόνη της, όπως η Ιρλανδία. Θα αποκλιμακωθούν τα επιτόκια; Και δεύτερον, αν η Ελλάδα θα μείνει σε ένα δρόμο μεταρρυθμίσεων ή αν θα κάνει στροφή 180 μοιρών. Προφανώς, δεν θέλουν το δεύτερο».


* "Ακραία πράξη καιροσκοπισμού η δήλωση Τσίπρα, πως δεν θα δεχθεί καμία απόφαση της κυβέρνησης για το χρέος":

«Υπάρχει η αίσθηση ότι ο κ. Τσίπρας χαλάρωσε την ρητορική του... Παρόλα αυτά, η φράση του κ. Τσίπρα στην ομιλία του, urbi et orbi, ότι εμείς δεν θα δεχτούμε, δεν δεσμεύομαι και δεν δέχομαι καμία απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης σε σχέση με το χρέος, κατά την γνώμη μου είναι μια ακραία πράξη καιροσκοπισμού. Ακόμα κι εμείς, αν ήμασταν στην αντιπολίτευση, αν η όποια ελληνική κυβέρνηση διαπραγματεύεται ένα πακέτο μείωσης του χρέους, αυτό είναι μόνο θετικό. Δηλαδή, αν μπορέσουμε να μειώσουμε από τα μεγάλα πλεονάσματα, που θα χρειαζόμασταν τα επόμενα χρόνια, σύμφωνα με το πακέτο 4,5% και γίνει 2%, αυτό οφείλει να το στηρίξει εθνικά η χώρα».


* Για τις 180 ψήφους για την προεδρική εκλογή: "Δεν είναι δεδομένο ότι δεν είναι επιτεύξιμο. Είναι ανοιχτό":

«Εδώ τίθεται το κατά πόσο μπορείς να αλλάξεις τα συμφραζόμενα μέσα σε 100 ημέρες. Δηλαδή, η ψηφοφορία να γίνει μέσα σε ένα πλαίσιο, συνολικότερο, κατά πόσο υπάρχει μια λύση από την ελληνική κυβέρνηση για το χρέος, κατά πόσο υπάρχει το σχέδιο απεμπλοκής από το ΔΝΤ, κατά πόσο παρουσιάζεται στο κοινοβούλιο ένα συνολικότερο αναπτυξιακό σχέδιο για το επόμενο διάστημα. Αυτή την στιγμή, οι προοπτικές ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας για το 2015 είναι θετικές. Είναι 2,9% η πρόβλεψη για ανάπτυξη. Είναι πάρα πολύ καλός ρυθμός ανάπτυξης για την Ευρώπη, αν μπούμε πράγματι σε αυτή την τροχιά. Αν αυτό συνδυαστεί και με κάποιες κινήσεις μεταρρυθμιστικές, σε ένα ευρύτερο πακέτο και παρουσιαστεί συνολικά στους βουλευτές, δεν είναι δεδομένο ότι ο αριθμός 180 είναι μη επιτεύξιμος. Δεν είναι δεδομένο και ότι είναι επιτεύξιμος, φυσικά. Απλώς ισχυρίζομαι ότι είναι ανοιχτό. Όλες οι τοποθετήσεις που γίνονται μέχρι τότε και από το κόμμα μου και από όλα τα κόμματα, περισσότερο προσπαθούν να επηρεάσουν το πολιτικό κλίμα, παρά να το ερμηνεύσουν. Η ερμηνεία θα γίνει εκείνη την στιγμή».


* Για πρόταση Ν. Σηφουνάκη, Θ. Μωραΐτη, Δ. Κρεμαστινού για κυβέρνηση ειδικού σκοπού:

«Εγώ θα αντιλαμβανόμουν μια τέτοια πρόταση. Ετέθη με την κυβέρνηση Παπαδήμου, το 2011. Αυτό όμως με το σκεπτικό ότι ήταν αφορμή για να ενταχθεί η Νέα Δημοκρατία μέσα στο σχήμα, για να μπορέσει να υπάρξει μια κυβέρνηση τύποις εθνικής ενότητας. Μια τέτοια συζήτηση θα μπορούσε να γίνει, εάν ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α. δεχόταν να μπει μέσα στην κυβέρνηση, αλλά αυτό δεν υπάρχει στο τραπέζι. Αυτή την στιγμή έχουμε κυβέρνηση δύο κομμάτων...
Η θέση του ΠαΣοΚ από το 2012 είναι ότι θα έπρεπε να είναι μια κυβέρνηση, στην οποία θα μετέχει και ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α. Από την πρώτη ημέρα, το θέλαμε, με το σκεπτικό ότι είναι εθνική διαχείριση του προβλήματος, μας υπερβαίνει πολιτικά όλους. Και το γεγονός ότι έχει γίνει μικροπολιτική αξιοποίηση, από την πρώτη ημέρα... Από τον κ. Σαμαρά ξεκίνησε η μικροπολιτική αξιοποίηση, με την εφεύρεση του αντιμνημονίου. Στην πορεία, ο κ. Σαμαράς έκανε μια μεταμόρφωση και μ' ένα ουδείς αναμάρτητος, μετετράπη σε κήνσορα του μνημονίου. Μπήκε στη θέση μας, δηλαδή, στην ίδια γραμμή που είχαμε εμείς από το 2010. Βήμα - βήμα, όσο υπάρχει μνημόνιο, επειδή δεν υπάρχει εναλλακτική οδός, εκ των πραγμάτων, όποιος μπαίνει στην κυβέρνηση, πρέπει να τηρήσει αυτή τη στάση. Και εδώ είναι το μεγάλο πρόβλημα με τον ΣΥ.ΡΙΖ.Α. Πιστεύω ότι η ηγεσία του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. αυτό το έχει προεξοφλήσει. Το πολιτικό ρίσκο πιστεύω ότι υπάρχει στο κατά πόσο μια ηγεσία του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. -αν είχαμε αύριο εκλογές και εκλεγόταν-, θα μπορούσε να έχει μια συμπαγή κοινοβουλευτική ομάδα στο να κάνει αυτή τη μεταμόρφωση. Προσωπικά δεν το πιστεύω. Εκτιμώ ότι ένα μεγάλο μέρος της όποιας κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. πιστεύει στις εξαγγελίες της ΔΕΘ, οι οποίες είναι μη ρεαλιστικές...
Δεν μπορώ να ερμηνεύσω τι θα έκανε η Νέα Δημοκρατία. Μπορώ, όμως, να σας πω τι θα έκανε το ΠαΣοΚ. Σας λέω ξεκάθαρα ότι εμείς θα θέλαμε να είναι και ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α. μέσα στην κυβέρνηση. Από την πρώτη στιγμή το θέλαμε και νομίζω ότι θα ισχυροποιούσε και την ελληνική θέση. Όλα τα συνταγματικά κόμματα θα έπρεπε να συμμετέχουν σ' αυτή την κυβέρνηση».


* Για το κλίμα στην τελευταία κοινοβουλευτική ομάδα του ΠαΣοΚ: "Θεωρώ άστοχο ένας υπουργός να μην θεωρεί ότι είναι συμμέτοχος στην κυβερνητική πολιτική":

«Έχω την αίσθηση ότι αυτό συναρτάται και με την προσπάθεια της ψήφου εμπιστοσύνης και του χρονικού ορισμού του Προέδρου της Δημοκρατίας, για να φύγει αυτή η εκλογολογία. Έχω την εντύπωση ότι πολλά από αυτά τα φαινόμενα δημιουργήθηκαν λόγω μιας αγωνίας για εκλογές, των περιφερειών κ.λπ. Πολλές από τις τοποθετήσεις που έγιναν είναι άστοχες. Θεωρώ ότι είναι άστοχο ένας πρώην υπουργός να κρίνει την κυβέρνηση, αφού παύει να είναι υπουργός. Θεωρώ άστοχο ένας υπουργός της κυβέρνησης να μην θεωρεί ότι είναι συμμέτοχος στη διαμόρφωση πολιτικής και θεωρώ άστοχο υπουργοί οι οποίοι συμμετείχαν στην κυβέρνηση Παπαδήμου, μαζί με το ΛΑ.Ο.Σ., σήμερα ν' ανακαλύπτουν την αλγεινή και επάρατο δεξιά, κατά τη διάρκεια ενός εθνικού θέματος. Θεωρώ ότι όλα έχουν πιο πολύ εκλογική, παρά πολιτική λογική. Στο τέλος, για την εικόνα ευθυνόμαστε όλοι και πρέπει να μπορέσουμε να την αλλάξουμε σύντομα».


Ο Κυριάκος Πιερρακάκης, μέλος του πολιτικού συμβουλίου του ΠαΣοΚ, μίλησε στις 13/10 στον «ΑΘΗΝΑ 9.84» και τη Νόνη Καραγιάννη.

«ΑΘΗΝΑ 9.84» - ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου