Δευτέρα 10 Νοεμβρίου 2014

Που το πάει ο «πασάς» Ερντογάν

Κορύφωσε χθες τις αντιδράσεις της η Άγκυρα προφανώς  απαντώντας στην ενεργοποίηση του άξονα Ελλάδας-Κύπρου-Αιγύπτου μετά την τριμερή συνάντηση κορυφής στο Κάιρο και με το βλέμμα πάντα στραμμένο στα κοιτάσματα υδρογονάθρακα στην Ανατολική μεσόγειο και εντός της Κυπριακής ΑΟΖ.
Ο Ερντογάν δεν θα κλιμακώσει τις κινήσεις του και απλά θα
συνεχίσει να υποστηρίζει την παράνομη προκλητικότητά της στην περιοχή.
Σύμφωνα με τον «Φιλελεύθερο» η Τουρκία έθεσε χθες υπόψη των Ηνωμένων Εθνών την πρότασή της για αποκλιμάκωση της έντασης που δεν είναι άλλη από το «πάγωμα» των ερευνών για υδρογονάνθρακες από την Κυπριακή Δημοκρατία.
Την ίδια ώρα χθες το βράδυ ο αρχηγός του τουρκικού ΓΕΝ Ναύαρχος Μπουλέντ δήλωσε ότι τα πλοία του τουρκικού πολεμικού ναυτικού έχουν λάβει κανόνες εμπλοκής σε περίπτωση που συναντηθούν με ελληνικά πλοία ή ισραηλινά πολεμικά στην Ανατολική Μεσόγειο και με βάση αυτούς θα ενεργήσουν. Πήγες βέβαια του Ελληνικού ΓΕΝ σημειώνουν ότι και τα ελληνικά πλοία έχουν προς ενεργοποίοηση κανόνες εμπλοκής στα συρτάρια τους.

Τι λέει το ελληνικό ΥΠΕΞ

Από την πλευρά του και σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες το Ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών δεν δείχνει να ανησυχεί, εκτιμώντας ότι ο Ερντογάν δεν θα κλιμακώσει τις κινήσεις του και απλά θα συνεχίσει «να υποστηρίζει την παράνομη προκλητικότητά του στην περιοχή».
Πηγές του ΥΠΕΞ δηλώνουν ότι η συνάντηση στο Κάιρο δεν εμπεριείχε καμία απειλή για την Τουρκία και θα μπορούσε κάλλιστα να είναι τετραμερή με τη συμμετοχή και της Άγκυρας.
Πηγές του ΥΠΕΞ δηλώνουν ότι η συνάντηση στο Κάιρο δεν εμπεριείχε καμία απειλή για την Τουρκία και θα μπορούσε κάλλιστα «να είναι τετραμερής με τη συμμετοχή και της Άγκυρας». Οι ίδιες πηγές σημειώνουν στο TheTOC ότι η οριοθέτησης της ελληνικής ΑΟΖ «φυσικά και σχετίζεται και με την Τουρκία», αφήνοντας μάλιστα ανοιχτό το ενδεχόμενο σύντομα -ίσως και σήμερα- να υπάρχουν ειδήσεις που αφορούν στα ελληνοτουρκικά.
Σε κάθε περίπτωση το Ελληνικό ΥΠΕΞ εκτιμά ότι η συμπεριφορά της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο και εντός της Κυπριακής ΑΟΖ σε μεγάλο βαθμό επηρεάζεται αφενός από τα τουρκικά στρατεύματα κατοχής στα κατεχόμενα, αφετέρου από τη θεωρία για τα νησιωτικά συμπλέγματα και συγκεκριμένα τη θέση ότι Καστελόριζο και Στρογγύλη δεν έχουν δικαίωμα ΑΟΖ.
Το αν ο Ερντογάν επιχειρεί να «εξάγει» σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο το πρόβλημα με τους Κούρδους και το ISIS που έχει «δοκιμάσει» τις σχέσεις του και με τις ΗΠΑ ή απλά αντιδρά γιατί θέλει κομμάτι από την πίτα των υδρογονανθράκων ή φοβάται ότι το οικονομικό δέλεαρ για τους τουρκοκύπριους είναι ικανό να τους απομακρύνει από τον σφιχτό εναγκαλισμό από τη «μητέρα πατρίδα», είναι ένα κρίσιμο ζήτημα που μένει να απαντηθεί σύντομα.

thetoc.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου