Δευτέρα 10 Νοεμβρίου 2014

Απολογισμός της εκδήλωσης της «Επιτροπής Πρωτοβουλίας Θεσσαλονίκης για την Ενότητα της Κεντροαριστεράς»






Αγαπητές κυρίες και αγαπητοί κύριοι,
την Κυριακή 9 Νοεμβρίου πραγματοποιήθηκε με επιτυχία η εκδήλωση που διοργάνωσε στο Δημαρχείο Θεσσαλονίκης η «Επιτροπή Πρωτοβουλία Θεσσαλονίκης για την Ενότητα της Κεντροαριστεράς», με θέμα «Οι προοπτικές της Κεντροαριστεράς και της Δημοκρατικής Προοδευτικής Παράταξης».

Ομιλητές ήταν οι:



1) Παντελής Καψής, υποψήφιος ευρωβουλευτής της Ελιάς - ΔΠ, πρώην υπουργός,
2) Ντόρα Τσικαρδάνη, εκπρόσωπος της πολιτικής κίνησης «Μεταρρυθμιστές για τη δημοκρατία και την ανάπτυξη», πρώην βουλευτής,
3) Χρόνης Μακρίδης, γραμματέας της Περιφερειακής Επιτροπής Κεντρικής Μακεδονίας του ΠΑ.ΣΟ.Κ.,
4) Νίκος Μπίστης, υποψήφιος ευρωβουλευτής της Ελιάς - ΔΠ, πρώην υφυπουργός,
5) Κυριάκος Πιερρακάκης, υποψήφιος ευρωβουλευτής της Ελιάς - ΔΠ,

ενώ εκ μέρους της Επιτροπής μίλησε ο Χρήστος Σεβαστιάδης.
Τις ομιλίες άνοιξε ο Χ. Σεβαστιάδης, ο οποίος παρουσίασε τους στόχους και τη δράση της Επιτροπής, ξεκινώντας από την Πρωτοβουλία των 58, περνώντας στις ευρωεκλογές με την Ελιά - Δημοκρατική Παράταξη, έως την απόφαση συμμετοχής στις διαδικασίες συγκρότησης της Δημοκρατικής Προοδευτικής Παραταξης. Έθεσε το ζήτημα ότι οι προοδευτικές πολιτικές δυνάμεις της Κεντροαριστεράς θα πρέπει να συμφωνήσουν σε μια νέα πολιτική πρόταση, η οποία θα αποσκοπεί στην εφαρμογή ενός προγράμματος προοδευτικής αναδιάρθρωσης της χώρας. Τόνισε το άμεσο και αναγκαίο της συμφωνίας για ενότητα, έχοντας πάντα ως εγγύηση τις ανοιχτές δημοκρατικές διαδικασίες, χωρίς προαπαιτούμενα, ηγεμονισμούς και προσωπικές στρατηγικές. Κατέληξε ότι οι τρεις στόχοι, ανοιχτές δημοκρατικές διαδικασίες, συμφωνία για ενότητα και μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα αποτελούν για την Κεντροαριστερά όρους επιβίωσης αλλά και ελπίδας.

Ο Π. Καψής κατέγραψε στα αρνητικά της Κεντροαριστεράς το έλλειμα αξιοπιστίας, το παρελθόν που ξεπεράστηκε, την απεμπόληση του μεταρρυθμισμού και τις έντονες εσωτερικές αντιθέσεις. Τόνισε ότι χωρίς μεταρρυθμίσεις δεν μπορεί να υπάρξει κοινωνικό κράτος. Περιέγραψε την ελληνική κατάσταση ως άθροισμα προνομίων ενώ τόνισε τις διαφορετικές επιπτώσεις της κρίσης στις κοινωνικές ομάδες. Προσδιόρισε τους άξονες δράσης της Παράταξης στο επίπεδο της ευρωπαϊκής πολιτικής σε σχέση με τη λιτότητα και τις δημόσιες επενδύσεις, στην αποτελεσματικότητα του κράτους και της διοίκησης, στη δίκαιη ανακατανομή του εθνικού εισοδήματος και στην προώθηση της νέας οικονομίας και των νέων τεχνολογιών για εξαγώγιμα προϊόντα. Κατέληξε ότι το ΠΑ.ΣΟ.Κ. για να υπάρξει θα πρέπει να ανοίξει και ότι η συζήτηση θα πρέπει να επικεντρωθεί στην πολιτική.

Η Ν. Τσικαρδάνη έθεσε τα ζητήματα του προγράμματος, της αυτοκριτικής και του αναστοχασμού ως διαδικασίες συμμετοχής σε μια παράταξη της Κεντροαριστεράς. Ζήτησε την ανασύνθεση της πολιτική και τη συζήτηση επί των αποκλίσεων.  Θεώρησε ότι η στρατηγική συμφωνία για την Ευρωπαϊκή Ένωση, η αποτίμηση των ευθυνών της Κεντροαριστεράς για την κρίση, η τρέχουσα κυβερνητική πολιτική, η ηγεσία και τέλος η ανανέωση και η αξιοπιστία αποτελούν τους όρους συμμετοχής σε μια συμφωνία. Κατέληξε ότι παρά του ότι η πολιτική κίνησή της δε θα συμμετάσχει στο συνέδριο της Παράταξης, λέει ναι στο διάλογο, ενώ επεσήμανε ότι η βαθειά διαίρεση της Κεντροαριστεράς δεν υπάρχει μόνο στις ηγεσίες.

Ο Χ. Μακρίδης επεσήμανε ότι ενώ το ΠΑ.ΣΟ.Κ. έχει κάνει την αυτοκριτική του σχεδόν σε μορφή αυτομαστιγώματος, η μέγιστη ευθύνη της κρίσης δεν έχει χρεωθεί στη Ν.Δ. Περιέγραψε τον οδικό χάρτη εξόδου από το μνημόνιο, αν και θεώρησε ότι βιαστήκαμε να πούμε ότι θα βγούμε από αυτό. Ως σημείο καμπής για την πορεία της Κεντροαριστεράς προσδιόρισε την απόφαση για συνεννόηση και για πολιτική συναίνεση στην εκλογή του ΠτΔ και τη συγκρότηση της Δημοκρατικής Προοδευτικής Παράταξης. Επεσήμανε την ανάγκη αποκατάστασης της εμπιστοσύνης των πολιτών ενώ απέρριψε την περίπτωση μιας απλής εκλογικής συμμαχίας, θέτοντας ως πρόταγμα ένα νέο κοινωνικό συμβόλαιο με το λαό. Σε κάθε περίπτωση, προέταξε τη συμφωνία για συμπαράταξη.
Ο Ν. Μπίστης ενώ μίλησε για τις δυσκολίες του εγχειρήματος έθεσε το ζητούμενο ότι η Παράταξη θα πρέπει να είναι τόσο άθροισμα δυνάμεων όσο και σύνθεση ποιότητας. Θεώρησε τις κατακερματισμένες δυνάμεις της Κεντροαριστεράς ως συγκάτοικους. Εκτίμησε παρόλο που δε θα πάνε όλες μαζί στο συνέδριο της Παράταξη, θα μπορέσουν να βρεθούνε μετά το συνέδριο, έχοντας ως σημεία συμφωνίας την εκλογή του ΠτΔ, την ευρωπαϊκή αγκύρωση, τις νέες συνθήκες συσπείρωσης και, τέλος, τη συνολική εκτίμηση της κυβερνητικής πολιτικής και της πορείας της. Εκτίμησε ότι είναι εφικτό η Δημοκρατική Προοδευτικής Παράταξη να συνεργαστεί με τους «Μεταρρυθμιστές για την δημοκρατία και την ανάπτυξη» ακόμα και σε πιθανές πρόωρες εκλογές, ενώ τη πολιτική συνάντηση με «Το Ποτάμι» τη θεωρεί δυσκολότερη και σε απώτερο μέλλον. Κατέληξε ότι η αρχική προγραμματική συμφωνία δεν μπορεί παρά να είναι 6-7 σημεία και άξονες.
Ο Κ. Πιερρακάκης περιέγραψε τα προγραμματικά προβλήματα της ευρωπαϊκής Σοσιαλδημοκρατίας ενώ ανέδειξε το πόσο ισχυρή είναι πολιτικά η παγκόσμια αγορά των ομολόγων. Θεώρησε ότι τα μεγάλα θέματα είναι τα προγραμματικά και η Κεντροαριστερά θα πρέπει να αντιπαρατεθεί με τον κυνισμό των μικρών συμφερόντων. Επεσήμανε την κρισιμότητα του πολιτικού χρόνου στη σημερινή συγκυρία, τη διαφορά της βιολογικής από την πνευματική νεότητα σε σχέση με την ανανέωση και την ανάγκη για προγραμματική επάρκεια στην προσπάθεια συζήτησης στην κοινωνία για τα θέματα που την αφορούν. Αρνήθηκε την ανιστόρητη πολιτική μετεξέλιξη, ζητώντας από τη στάχτη και τη φλόγα του παρελθόντος, να κρατηθεί μόνο η φλόγα. Κατέληξε ότι χρειάζεται αντζέντα επίλυσης των προβλημάτων και ανάληψη ευθύνης.
Ακολούθησαν τοποθετήσεις από το ακροατήριο, στις οποίες δεν έλλειψαν οι αντιθέσεις. Κυρίαρχη τάση εμφανίστηκε η ανάγκη να προχωρήσει το εγχείρημα ενωτικά και χωρίς αποκλεισμούς.
Στο πολυπληθές ακροατήριο συμμετείχαν εκτός των άλλων και οι Σ. Βούγιας, Γ. Πασχαλίδης, Γ. Μαγκριώτης, Θ. Τσαυτάρης, Ε. Καϊλή, Θ. Παππάς, Θ. Μπακογλίδης, Α. Σαουλίδης, Χ. Ηλιάδης, Σ. Αγγελούδης και Β. Γερανίδης

Επισυνάπτονται φωτογραφίες από την εκδήλωση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου