Πέμπτη 6 Νοεμβρίου 2014

H ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΜΠΡΟΣΤΑ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΤΡΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΣΤΗΝ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ


H πρωτοβουλία Κεντρική Μακεδονία ΜΠΡΟΣΤΑ εκφράζει την έντονη ανησυχία της για τις καθυστερήσεις που έχουν σημειωθεί στην πορεία υλοποίησης του έργου Μετρό της Θεσσαλονίκης και την ελλιπή ενημέρωση από την πλευρά των αρμοδίων (ανάδοχος, πολιτεία). Κομβικό σημείο της τύχης και πορείας του έργου θα αποτελέσει η απόφαση της επιτροπής διαιτησίας, σχετικά με την
νομιμότητα επέκτασης του χρονοδιαγράμματος που έχει ζητηθεί από την Αττικό Μετρό. Ως Κεντρική Μακεδονία ΜΠΡΟΣΤΑ, με δεδομένο την πρακτική ακύρωση των υφιστάμενων χρονοδιαγραμμάτων, θεωρούμε ότι η Αττικό Μετρό και ο Εργολάβος θα πρέπει σε σύντομο χρονικό διάστημα να καταθέσουν ένα αναθεωρημένο χρονοδιάγραμμα (με κοινοποίηση στους ενδιαφερόμενους τοπικούς φορείς), το οποίο θα περιλαμβάνει ξεκάθαρα τον χρονικό ορίζοντα υλοποίησης των τμηματικών παραδοτέων και οροσήμων του έργου.


Όσον αφορά στα προβλήματα που έχουν προκύψει με τον Σταθμό Βενιζέλου (διαχείριση των υφιστάμενων αρχαιοτήτων) και την καθυστέρηση στην έγκριση της αντίστοιχης μελέτης, πιστεύουμε ότι η μοναδική προοπτική η οποία είναι τεχνολογικά υλοποιήσιμη και λαμβάνει υπόψη την πολιτιστική μας κληρονομιά αφορά στην αρχική προσεκτική απόσπαση των ευρημάτων, την αποθήκευση και συντήρησή τους και την μετέπειτα επανατοποθέτησή τους στον φυσικό τους χώρο. Επιπλέον, σε σχέση με τις απαλλοτριώσεις,  ζητούμε να πραγματοποιηθεί άμεσα ενημέρωση από την Αττικό Μετρό σχετικά με τις ημερομηνίες παράδοσης των χώρων που βρίσκονται σε εκκρεμότητα.



Τέλος, επειδή το συγκεκριμένο έργο αφορά ζωτικά την κοινωνία της Θεσσαλονίκης και επιπλέον λόγω των καθυστερήσεων που παρουσιάστηκαν στην λήψη αποφάσεων για προβλήματα που έχουν προκύψει στην πορεία υλοποίησης του έργου, η ΚΜ Μπροστά ζητά την σύσταση της Προϊσταμένης Αρχής στην Θεσσαλονίκη μαζί με την πρόσληψη ενός συμβούλου με εμπειρία σε κατασκευή μετρό, όπως στην περίπτωση του Μετρό στην Αθήνα. 



Μετά από 8 χρόνια από την υπογραφή της σύμβασης, καθίσταται επιτακτική πλέον η ανάγκη να γίνει μία δυναμική επανεκκίνηση του Μετρό της Θεσσαλονίκης, όπως απαιτούν οι πολίτες της  πόλης, με στόχο την όσο το δυνατό ταχύτερη ολοκλήρωση του Έργου.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου