Παρασκευή 7 Νοεμβρίου 2014

Tου Πάνου Κολιαστάση : "Το ΠαΣοΚ έχει σημαντικό ρόλο".

Αρκετοί ισχυρίζονται ότι στις επόμενες εθνικές εκλογές (όποτε κι αν διεξαχθούν) η ακραία πόλωση, που θα επικρατήσει μεταξύ ΝΔ και  ΣΥΡΙΖΑ, θα αποδυναμώσει εκλογικά το ΠαΣοΚ. 
Ωστόσο η εμπειρία από τις εκλογές ακραίας πόλωσης του Ιουνίου 2012 αντικρούει τον ισχυρισμό. Τότε, σύμφωνα
με τα στοιχεία του αντίστοιχου exit poll, η  ΝΔ αύξησε το ποσοστό της αντλώντας ψήφους κυρίως από τους Ανεξάρτητους Έλληνες και τη Χρυσή Αυγή, ο δε ΣΥΡΙΖΑ ενίσχυσε τη δύναμή του αντλώντας ψήφους κυρίως από το ΚΚΕ, τη ΔΗΜΑΡ τους ΑΝΕΛ.
Αντιθέτως το εκλογικό ποσοστό του ΠαΣοΚ υποχώρησε μόλις κατά 0,9%. Από το 13,2% στις εκλογές του Μαϊου στο 12,3% στις επαναληπτικές του Ιουνίου.  

Το ΠαΣοΚ άντεξε διότι ανταποκρίθηκε πειστικά στη βασική προτεραιότητα των πολιτών: το σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας που θα διασφάλιζε την παραμονή της Ελλάδας στην Ευρωζώνη.

Σήμερα η μεγάλη πλειονότητα της κοινής γνώμης, όπως δείχνουν όλες ανεξαιρέτως οι δημοσκοπήσεις, εξακολουθεί να προτιμά τις κυβερνήσεις συνεργασίας. Η παραμονή στο ευρώ όμως, αν και συγκεντρώνει την υποστήριξη της μεγάλης πλειοψηφίας, δεν αποτελεί πλέον βασικό κριτήριο ψήφου. Ο φόβος για την έξοδο της χώρας από την Ευρωζώνη έχει υποχωρήσει.



Συνεπώς το ερώτημα είναι ποιο θα είναι το κεντρικό πολιτικό ζήτημα των επόμενων μηνών και (σε περίπτωση που προκύψουν) των πρόωρων εκλογών.

Μια πρώτη απάντηση δόθηκε πριν από λίγες εβδομάδες. Η αναταραχή που σημειώθηκε στις αγορές και η άνοδος των επιτοκίων δανεισμού στα 10ετή ομόλογα εξαιτίας της πολιτικής αβεβαιότητας που προκάλεσε πρωτίστως η στάση του ΣΥΡΙΖΑ, άρχισαν να επηρεάζουν το πολιτικό κλίμα.

Φάνηκε καθαρά ότι η χώρα βρίσκεται ακόμα σε κρίσιμη κατάσταση. Οι πολίτες άρχισαν και πάλι να ανησυχούν σοβαρά για το τι μέλλει γενέσθαι. Το αποτέλεσμα ήταν να ανακοπεί η δημοσκοπική δυναμική του ΣΥΡΙΖΑ και να αρχίσει να αντιστρέφεται η καθοδική δημοσκοπική τάση τόσο του ΠΑΣΟΚ όσο και της ΝΔ.

Η παρατήρηση έχει σημασία αν ληφθούν υπόψη δύο παράμετροι.

Πρώτον, η Συμφωνία με τους εταίρους για την έξοδο της χώρας από το Μνημόνιο και την είσοδο στις αγορές θα ολοκληρωθεί, όπως τόνισε πρόσφατα στη Βουλή ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, πριν από την προεδρική εκλογή.

Δεύτερον, πιθανή αθέτηση της Συμφωνίας λόγω πολιτικής αστάθειας που θα προκαλέσει ενδεχόμενη αποτυχία εκλογής νέου ΠτΔ θα έχει δυσμενείς συνέπειες για την οικονομία και τη χώρα.





Άρα η Συμφωνία αυτή καθεαυτή θα αποτελέσει το κεντρικό πολιτικό ζήτημα των επόμενων μηνών επηρεάζοντας εκ των πραγμάτων και την προεδρική εκλογή.
Ανεξάρτητα όμως από την έκβαση της διαδικασίας, ακόμα κι αν προκηρυχθούν πρόωρες εκλογές το κεντρικό πολιτικό ζήτημα θα αφορά στην αποδοχή ή την απόρριψη της Συμφωνίας.

Για να το πω σχηματικά: αν στις προηγούμενες εκλογές το κεντρικό ερώτημα ήταν ποια κυβέρνηση συνεργασίας μπορεί να κρατήσει τη χώρα στο ευρώ, στις επόμενες το αντίστοιχο ερώτημα θα είναι ποια κυβέρνηση συνεργασίας μπορεί να εφαρμόσει τη Συμφωνία εξόδου από το Μνημόνιο κρατώντας ταυτόχρονα ανοικτές τις αγορές.

Όπως τότε, έτσι και τώρα το ΠΑΣΟΚ ως κορμός της Δημοκρατικής Παράταξης έχει τις προϋποθέσεις να αναδειχθεί σε «τρίτο πόλο» της πολιτικής ζωής, εγγυητή της εθνικής, πολιτικής και οικονομικής σταθερότητας.   

Ο Πάνος Κολιαστάσης είναι Διδάκτωρ Πολιτικής Επιστήμης στο Queen Mary-University of London, μέλος της Μονάδας Ανάπτυξης Πολιτικών του ΠαΣοΚ.

Αρθρο στα  ΝΕΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου