Κυριακή 7 Δεκεμβρίου 2014

Η ανακοίνωση των 8 άναψε φωτιές σε ΔΗΜΑΡ - ΑΝΕΛ

Τριγμούς στη ΔΗΜΑΡ προκάλεσε η ανακοίνωση των 8 βουλευτών οι οποίοι ζητούν με κείμενο τους εθνική συναίνεση για την εκλογή Προέδρους της Δημοκρατίας απ’ αυτήν τη βουλή, την αναθεώρηση του Συντάγματος και τον προσδιορισμό εκλογών εντός του 2015.
Ο εκπρόσωπος Τύπου της ΔΗΜΑΡ, Χρ. Μαχαίρας, ζήτησε να
εφαρμοστούν οι αποφάσεις του πρόσφατου συνεδρίου και προειδοποίησε τους βουλευτές σαν ψηφίσουν αυτό που έχει αποφασιστεί από το κόμμα
Η πρόταση υπογράφηκε από τους προερχόμενους από τη ΔΗΜΑΡ ανεξάρτητους βουλευτές Σπ. Λυκούδη, Β. Οικονόμου και Γρηγόρη Ψαριανό με τον ανεξάρτητο πρώην βουλευτή του ΠΑΣΟΚ, Χρ. Αηδόνη και τον πρώην βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Π. Τατσόπουλο υπέγραψαν στο ίδιο κείμενο με τους νυν βουλευτές του κόμματος Ν. Τσούκαλη, Θ. Ψύρρα και Νίκη Φούντα.

Το μήνυμα στην ηγεσία της ΔΗΜΑΡ

Η ανακοίνωση προκάλεσε τριγμούς στη ΔΗΜΑΡ και αποστέλλει μήνυμα στην ηγεσία του κόμματος η συμμετοχή των τριών βουλευτών στην πρωτοβουλία των 8, λίγες ώρες μετά την συνάντηση των δύο αντιπροσωπειών ΣΥΡΙΖΑ και ΔΗΜΑΡ, οι οποίες συμφώνησαν να μην ψηφίσουν για ΠτΔ.
Ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος, Χρ. Μαχαίρας, ζήτησε να εφαρμοστούν οι αποφάσεις του πρόσφατου συνεδρίου και προειδοποίησε τους βουλευτές να ψηφίσουν αυτό που έχει αποφασιστεί από το κόμμα. Αλλά και στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ επιτέθηκαν κυρίως στους τρείς βουλευτές της ΔΗΜΑΡ που υπέγραψαν το κείμενο χωρίς να βγάζουν από το κάδρο και τους 5 ανεξάρτητους κάνοντας λόγο για «αποστασία» η για προσπάθεια επιμήκυνσης της κοινοβουλευτικής τους θητείας.
Μετά από ισχυρές πολιτικές πιέσεις οι τρεις βουλευτές της ΔΗΜΑΡ ανακοίνωσαν ότι «η πρόταση των Βουλευτών για εθνική συνεννόηση είναι μια “δέσμη” τριών ενεργειών συναίνεσης, που προϋποθέτει απαραίτητα την συμφωνία των δύο μεγάλων κομμάτων. Προς αυτά κυρίως απευθύνεται», επισημαίνουν σε διευκρινιστική ανακοίνωση τονίζοντας ούτε λίγο ούτε πολύ ότι εάν δεν συμφωνήσουν ο ΣΥΡΙΖΑ και η Ν.Δ. η πρόταση δεν υφίσταται. Ο Ν. Τσούκαλης σε δηλώσεις του επισήμανε ότι θα πράξει  ότι έχει αποφασίσει η ΔΗΜΑΡ στην εκλογή του ΠτΔ εάν δεν συμφωνήσουν στην πρόταση Ν.Δ. και ο ΣΥΡΙΖΑ.

Φωτιές άναψε στους ΑΝΕΛ ο Χαϊκάλης

Αλλά και στους ΑΝΕΛ προκλήθηκε ένταση αφού ο Π. Χαϊκάλης δήλωσε στη βουλή ότι πρέπει να γίνει κυβέρνηση εθνικής ενότητας, ενώ λίγο αργότερα αναδιπλώθηκε προφανώς μετά πιέσεις του κόμματός του ζητώντας άμεσες εκλογές. Κύκλοι της Πρωτοβουλίας των 8 αναφέρουν ότι και άλλοι βουλευτές ήταν θετικοί να υπογράψουν την ανακοίνωση αλλά έκαναν πίσω την τελευταία στιγμή μετά από πιέσεις των κομμάτων μεταξύ των οποίων εξέφρασαν θετική γνώμη για την πρωτοβουλία και από το βήμα της βουλής όπως ο Γ. Κουράκος καθώς και οι Π. Μουτσινάς, Μ. Ανδρουλάκης, Ν. Σηφουνάκης και Μ. Ρεπούση.
Κύκλοι της Πρωτοβουλίας των 8 αναφέρουν ότι και άλλοι βουλευτές ήταν θετικοί να υπογράψουν την ανακοίνωση αλλά έκαναν πίσω την τελευταία στιγμή μετά από πιέσεις των κομμάτων 
Η κίνηση των 8 αποτέλεσε την αφορμή να δηλώσουν την πρόθεσή τους για να ψηφίσουν, υπό προϋποθέσεις, ΠτΔ βουλευτές της ΔΗΜΑΡ, των ΑΝΕΛ αλλά και ανεξάρτητοι οι οποίοι φλερτάρουν με τους 180. Σύμφωνα με εκτιμήσεις στο προσεχές διάστημα αναμένεται να ανακοινώσει την ανεξαρτητοποίηση της από τη ΔΗΜΑΡ η Νίκη Φούντα η οποία έχει ταχθεί υπέρ της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας. Πιο κοντά στους 180 υπό προϋποθέσεις φαίνεται να τάσσονται 12 βουλευτές και συγκεκριμένα: από τον χώρο της Κεντροδεξιάς οι Γ. Κασαπίδης και Γ. Κουράκος, ο Β. Πολύδωρας, η Μ. Ιατρίδη και ο Γ. Νταβρής καθώς και ο Κ. Γιοβανόπουλος, μαζί με τον Π. Μελά που ανεξαρτητοποιήθηκε από τους ΑΝΕΛ,τον Β. Καπερνάρο και τον Π. Χαϊκάλη. Αντίστοιχα στον χώρο της Κεντροαριστεράς υπέρ της εκλογής ΠτΔ τάχθηκε ανοιχτά και η ανεξάρτητη βουλευτή που προέρχεται από τη ΔΗΜΑΡ και φλερτάρει με το Ποτάμι, Κ. Μάρκου η οποία μιλώντας στη βουλή άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να ψηφίσει τον προϋπολογισμό αλλά και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ενώ θετικοί εμφανίζονται οι κ.κ. Π. Μουτσινάς και Μ. Ανδρουλάκης

thetoc
Tου

Νίκος Τσίτσας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου