Κυριακή 7 Δεκεμβρίου 2014

Σαμαράς - Τσίπρας face to face απόψε στη Βουλή

Για την μάχη των εντυπώσεων ετοιμάζονται τα επιτελεία των κυρίων Σαμαρά και Τσίπρα στην κορύφωση της συζήτησης απόψε το βράδυ για τον προυπολογισμό του 2015.
 Κανένας από τους ανεξάρτητους (πλην Κατερίνας Μάρκου) δεν έχει αφήσει περιθώρια υπερψήφισης του προυπολογισμού
Αν και τις ημέρες που προηγήθηκαν τα στελέχη της
ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ αναμετρήθηκαν σε όλα τα πεδία από την διαπραγμάτευση με την τρόικα και τα ενδεχόμενα που έχει μπροστά της η Αθήνα μέχρι τον Νίκο Ρωμανό και την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας, η συζήτηση ήταν σχετικά υποτονική. Ενώ και οι βουλευτές που έλαβαν τον λόγο ήταν λιγότεροι από κάθε άλλη φορά και δεν ξεπέρασαν τους 178.
Οι βουλευτές της συμπολίτευσης περιμένουν με αδημονία την τοποθέτηση του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά αλλά και του αντιπρόεδρου της κυβέρνησης Ευάγγελου Βενιζέλου προκειμένου να ακούσουν τις δεσμεύσεις τους σε σχέση με τις επαφές  με τους δανειστές μας. Με μεγάλο ενδιαφέρον αναμένουν επίσης τις  τοποθετήσεις τους σε σχέση και με την Προεδρική εκλογή, μετά και την νέα κίνηση βουλευτών που ζητούν να υπάρξει συναίνεση για το θέμα.
Όσοι πάντως πιστεύουν ή ελπίζουν ότι η συναίνεση για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας θα περάσει μέσα από την υπερψήφιση του προυπολογισμού μάλλον θα διαψευστούν. Κανένας από τους ανεξάρτητους βουλευτές (πλην της Κατερίνας Μάρκου) δεν έχει αφήσει περιθώρια υπερψήφισης του προυπολογισμού.
Στην εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας είναι βέβαιο ότι θα αναφερθεί και ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Ο Αλέξης Τσίπρας θα απορρίψει τα σενάρια εκλογής προέδρου από την παρούσα Βουλή, θα τονίσει ότι τέτοιες πρωτοβουλίες δίνουν παράταση ζωής στην μνημονιακή κυβέρνηση και θα ζητήσει εδώ και τώρα εκλογές.
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ θα μιλήσει επίσης και για το ξεφτισμένο success story της κυβέρνησης αλλά και για τις διαπραγματεύσεις με την τρόικα που θα καταλήξουν, όπως θα υποστηρίξει σε νέα επώδυνα μέτρα για τον λαό.
Με ενδιαφέρον αναμένεται εξάλλου η στάση που θα κρατήσει ο ΣΥΡΙΖΑ σε σχέση με την αναθεώρηση του Συντάγματος.
Η ΝΔ κατέθεσε χθες την πρόταση της στον Πρόεδρο της Βουλής ώστε να ξεκινήσει επίσημα η συζήτηση και θεωρείται σίγουρο ότι ο πρωθυπουργός θα αναφερθεί στο θέμα επισημαίνοντας ότι όποιος τορπιλίσει την κορυφαία αυτή διαδικασία (και με την προκήρυξη πρόωρων εκλογών) θα φέρει την ευθύνη για το ότι δεν θα δοθεί η δυνατότητα να αλλάξει ο Καταστατικός Χάρτης της χώρας ως προς κρίσιμα θέματα (νόμος περί ευθύνης υπουργών, ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων, μείωση του αριθμού των βουλευτών κ.α).

tetoc

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου