Παρασκευή 2 Ιανουαρίου 2015

Οι συμμαχίες και τα «ορφανά του ΠΑΣΟΚ» διχάζουν τον ΣΥΡΙΖΑ

Η πολιτική συμμαχιών και κυρίως η συμμετοχή ή μη στα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ, ανεξάρτητων βουλευτών που παλαιότερα ανήκαν στο ΠΑΣΟΚ, είναι το βασικό «αγκάθι» στις πολύωρες συζητήσεις που γίνονται νυχθημερόν στην Κουμουνδούρου παρόντος του Αλέξη Τσίπρα. Ενδεικτικά, μιλάμε για τους:
Θεοδώρα Τζάκρη, Μάρκο Μπόλαρη, Οδυσσέα Βουδούρη, Θεόδωρο Παραστατίδη κ.α.
«Δεν μπορώ να πάω πίσω από την πρόταση που έχω διατυπώσει για πλατιά συσπείρωση ευρύτερων δυνάμεων», φέρεται να είπε ο Αλέξης Τσίπρας στη χθεσινή βραδινή σύσκεψη των κομματικών οργάνων, φέρνοντας σχέδιο 4 σημείων σύμφωνα με πληροφορίες του theTOC.gr. Στο τελευταίο από τα σημεία αυτά, υπονοείται και η προτεινόμενη από την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ λύση στη διένεξη για τη συμμετοχή ή μη των παραπάνω ανεξάρτητων βουλευτών. Όλοι αυτοί δεν θα συμμετάσχουν στην κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, προβλέπουν οι συνεδριακές αποφάσεις –και αυτό ισχύει. Δεν υπάρχει όμως αντίστοιχη πρόβλεψη και για τα ψηφοδέλτια, ως εκ τούτου μπορούν να είναι υποψήφιοι βουλευτές.
Με βάση το σχέδιο αυτό:
1. Απευθύνεται πρόσκληση για διεύρυνση των ψηφοδελτίων και για το σκοπό αυτό προσφέρονται 50 θέσεις σε υποψηφίους άλλων κομμάτων, χωρίς ανταλλάγματα και χωρίς προσφορά εκλόγιμων θέσεων στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας (άρα, όλοι με σταυρό).
2. Ο ΣΥΡΙΖΑ περιμένει τις αποφάσεις της ΔΗΜΑΡ, τις οποίες και σέβεται, όποιες και αν είναι αυτές. Ο ΣΥΡΙΖΑ θα επιμείνει ωστόσο στην ανάγκη συσπείρωσης των δυνάμεων της αριστεράς πριν ή μετά τις εκλογές. Πρόσκληση που έχει ως αποδέκτες τόσο το ΚΚΕ όσο και την ΑΝΤΑΡΣΥΑ, παρά την αρνητική ως τώρα στάση τους.
3.  Όσα πρόσωπα ή συλλογικότητες υποστήριξαν την υποψηφιότητα του Αλέξη Τσίπρα για την Προεδρία της Κομισιόν, δεν μπορεί να είναι εκτός των ψηφοδελτίων του ΣΥΡΙΖΑ. Αρμόδια για όλες τις υποψηφιότητες είναι η 6μελής επιτροπή, στην οποία προεδρεύει ο Αλέξης Τσίπρας.
4. Επαναλαμβάνεται η διατύπωση του ιδρυτικού συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ (σημείο 15) σύμφωνα με το οποίο, «πρόσωπα και δυνάμεις του χρεοκοπημένου και υπόλογου πολιτικού κόσμου, ιδίως όσοι αποδέχθηκαν την πολιτική του μνημονιακού μονόδρομου και έπαιξαν ενεργό ρόλο σε μνημονιακές κυβερνήσεις από θέσεις ευθύνης, δεν μπορεί να έχουν ρόλο στην κυβέρνηση της αριστεράς». Είναι προφανές βέβαια ότι μιλάμε για βουλευτές που έχουν κρατήσει εδώ και καιρό αποστάσεις από την κυβερνητική πολιτική.
Η συζήτηση θα συνεχιστεί και σήμερα στην Πολιτική Γραμματεία του κόμματος, και εν συνεχεία στην Κεντρική Επιτροπή (απόψε ή το πιθανότερο αύριο το πρωί) και, αν χρειαστεί, στο Διαρκές Συνέδριο, που συγκαλείται αύριο το απόγευμα, με αρχικό σκοπό, την παρουσίαση του κυβερνητικού προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ.

thetoc

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου