Παρασκευή 13 Φεβρουαρίου 2015

Γιατί ο ευρωπαϊκός Νότος είναι έξαλλος κατά της Ελλάδας

Ο ευρωπαϊκός Νότος «πυροβολεί» την Ελλάδα, την ώρα που Αθήνα και Ευρώπη προσπαθούν να βρουν τη χρυσή τομή στις διαπραγματεύσεις.
Το κοινό μέτωπο κατά της Ελλάδας συγκροτούν η Πορτογαλία και η Ισπανία, ξεκαθαρίζοντας πως οι κανόνες της ΕΕ πρέπει να τηρούνται, ενώ τονίζουν
πως αν δοθεί κάτι στην Ελλάδα θα πρέπει να δοθεί και στις υπόλοιπες χώρες της Ευρωζώνης που αντιμετωπίζουν πρόβλημα.
Από τη μία πλευρά, ο Πορτογάλος πρωθυπουργός Πέδρο Πάσους Κοέλιο δεν στήριξε ποτέ τις θέσεις της ελληνικής κυβέρνησης για το χρέος. Μάλιστα, η Λισσαβώνα τηρεί συνειδητά σαφείς αποστάσεις από την Αθήνα, στέλνοντας παράλληλα και ένα μήνυμα όσον αφορά τις δικές της σχέσεις με τους δανειστές.
Η Ισπανία, πάλι, τόσο μέσω του πρωθυπουργού Μαριάνο Ραχόι όσο και μέσω του υπουργού Εξωτερικών Ζοζέ Μανουέλ Γκαρσία Μαργκάλο, κατακεραυνώνει την Ελλάδα. Μάλιστα, η κόντρα μεταξύ Ραχόι και Τσίπρα ήταν ξεκάθαρη στη Σύνοδο Κορυφής, με τον Ελληνα πρωθυπουργό να μιλάει επικριτικά για τον Ισπανό ομόλογό του (διαβάστε το ρεπορτάζ ΕΔΩ) και τον Ραχόι να απαντάει μέσω του Twitter: ανέβασε την «οικογενειακή» φωτογραφία από τη Σύνοδο Κορυφής από την οποία έχει... κοπεί αριστερά ο Αλέξης Τσίπρας.
Στην ιδιαίτερα τεταμένη σχέση που διαπιστώθηκε μεταξύ του πρωθυπουργού της Ελλάδας Αλέξη Τσίπρα και του Ισπανού ομολόγου του Μαριάνο Ραχόι κατά τη χθεσινή Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ αναφέρονται τα σημερινά δημοσιεύματα στον ισπανικό Τύπο, υπογραμμίζοντας επίσης την πιθανή προοπτική για την επίτευξη μιας τελικής συμφωνίας μεταξύ των Αθηνών και των Βρυξελλών.
Τα πρωτοσέλιδα στην Ισπανία για την κόντρα Ραχόι-Τσίπρα
  •  El Pais: «Με ισχνά ερείσματα παρέμεινε η Ελλάδα στην Ευρωπαϊκή Σύνοδο», γράφει η εφημερίδα, προσθέτοντας στη συνέχεια του άρθρου πως «όλη η Ευρώπη επιζητεί μία συμφωνία με την Ελλάδα, κανείς δεν επιθυμεί κάποιο ατύχημα».
Όπως υπογραμμίζει η εφημερίδα, «ο Ραχόι δεν μπόρεσε να του απαντήσει (σ.σ.: στον Αλ. Τσίπρα) γιατί όταν μιλούσε ο Έλληνας ηγέτης αυτός ήδη βρισκόταν στο αεροπλάνο για την Ισπανία. Όμως νωρίτερα, υπήρξε ο πλέον επικριτικός κατά του Τσίπρα». Μάλιστα, η εφημερίδα γράφει πως «η ισπανική κυβέρνηση είναι ιδιαίτερα ενοχλημένη από τη στάση της ελληνικής κυβέρνησης κατά τις πρώτες ημέρες της θητείας της. Οι δημόσιες δηλώσεις, αλλά προπαντός τα προσωπικά κι ιδιαίτερα σχόλια το κάνουν σαφές», προσθέτει η El Pais, διαπιστώνοντας πως «ο Ραχόι κι η ομάδα του γνωρίζουν σαφώς πως ό,τι κερδίσει ο Τσίπρας θα κεφαλαιοποιηθεί αμέσως από το Podemos, εν είδει "φαινομένου-καθρέπτης"».
  • El Mundo: «Ο Τσίπρας στη Σύνοδο Κορυφής: Ο Ραχόι σφάλλει εξωτερικεύοντας τις εσωτερικές του, εθνικές, πολιτικές ανησυχίες», γράφει η εφημερίδα και κάνει εκτενή αναφορά σε αποσπάσματα της συνέντευξης του Έλληνα πρωθυπουργού αμέσως μετά τη Σύνοδο Κορυφής των Βρυξελλών, υπογραμμίζοντας ότι, σύμφωνα με τον Έλληνα πρωθυπουργό, «το Μνημόνιο κι η Τρόικα όπως τη γνωρίσαμε είναι πλέον παρελθόν».
  • Η αριστερών αποκλίσεων και φίλα προσκείμενη στο κίνημα Podemos ηλεκτρονική εφημερίδα El Público αναφέρεται ιδιαίτερα στο γεγονός ότι οι Ραχόι και Τσίπρας δεν αντάλλαξαν ούτε μία χειραψία. «Ο Ραχόι, που δεν χαιρέτησε τον Τσίπρα, καλεί την Ελλάδα να τηρήσει τις δεσμεύσεις της», είναι ο τίτλος της εφημερίδας, που τονίζει στο εσωτερικό του άρθρου πως ο Ραχόι, «ερωτηθείς να εξηγήσει στους δημοσιογράφους τι εντύπωση του άφησε ο Έλληνας ομόλογός του, υπογράμμισε πως ρόλος του δεν είναι να κρίνει πρόσωπα κι επανέλαβε πως η ΕΕ έχει βοηθήσει πολύ την Ελλάδα». Και υπενθυμίζοντας πως «η Ισπανία έχει συνεισφέρει 26 δισ. ευρώ για τη διάσωση της Ελλάδας», δηλώνει πως «θεωρεί ότι οι συνθήκες αποπληρωμής των δανείων είναι "θαυμάσιες"». Και καταλήγει: «Για τον Ισπανό πρωθυπουργό το τρέχον πρόβλημα της Ελλάδας δεν είναι το χρέος, αλλά η ανάπτυξη και η δημιουργία θέσεων εργασίας».
Οι πορτογαλικές εφημερίδες
  • Público: «Βάσει τεχνικών όρων, η Πορτογαλία είναι εκείνη που περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη χώρα βοήθησε την Ελλάδα».
  • Diario de Noticias: «Η Ελλάδα δέχθηκε να συνομιλήσει με τους δανειστές της, αλλά επιμένει πως η Τρόικα τελείωσε».
  • «Correio da Μanha»: «Η Ελλάδα έχει συμφωνήσει ήδη με τους δανειστές», αναφέρει, και υπογραμμίζει πως η Αθήνα αποδίδει την «αρνητική στάση της Ισπανίας και της Πορτογαλίας στα εσωτερικά τους προβλήματα».
Εξαλλοι οι Ισπανοί: Αν δεν είχαμε δώσει 32 δισ. ευρώ στην Ελλάδα, θα είχαμε αυξήσει τις συντάξεις κατά 38%
Στη συνέντευξή του στο TVE, ο Ισπανός υπουργός Εξωτερικών Χοσέ Μανουέλ Γκαρθία Μαργάλιο μίλησε με σκληρή γλώσσα για την Ελλάδα, ξεκαθαρίζοντας πως πρέπει να προστατευτούν τα συμφέροντα των Ισπανών φορολογουμένων πριν από το επόμενο δάνειο, καθώς η Ισπανία έχει υπάρξει περισσότερο από κάθε άλλον υποστηρικτική προς την Ελλάδα.
«Αν η Ισπανία δεν είχε δώσει 32 δισεκατομμύρια ευρώ στην Ελλάδα, θα είχε κατά 50% βελτιώσει τη ανεργία και θα είχε αυξήσει τις συντάξεις κατά 38%», είπε χαρακτηριστικά.

Και η επίθεση δεν σταμάτησε εκεί, αφού ο Μαργκάλιο παρέθεσε ένα πολύ σκληρό παράδειγμα για το τι τους ζητάει η Ελλάδα, αλλά και το πώς θα πρέπει να αντιμετωπιστεί η χώρα αν επιμείνει στην ίδια τακτική.
«Είναι σαν να πηγαίνεις στην τράπεζα για δάνειο, η τράπεζα να σου λέει τους όρους και εσύ να την κατηγορείς ότι προσβάλλει την αξιοπρέπεια και την κυριαρχία σου. Τότε έξω από την τράπεζα με την αξιοπρέπεια και την κυριαρχία σου και χωρίς δάνειο».
Παράλληλα, πρόσθεσε πως «το πρόβλημα με τους Ελληνες είναι ότι χρησιμοποιούν με επικίνδυνο τρόπο λέξεις όπως κυριαρχία και αξιοπρέπεια. Ολοι μας στην ΕΕ συμφωνήσαμε να τηρούμε κάποιους κανόνες, το να τους αποφεύγεις είναι πολύ επικίνδυνο».
Πορτογαλία: Αν δοθεί κάτι στην Ελλάδα, θα το ζητήσουμε κι εμείς
Όπως αναφέρει η Deutsche Welle, η Λισσαβώνα τηρεί συνειδητά σαφείς αποστάσεις από την Αθήνα, στέλνοντας παράλληλα και ένα μήνυμα όσον αφορά τις δικές της σχέσεις με τους δανειστές. Μέσα στα επόμενα δυόμισι χρόνια η συντηρητική κυβέρνηση του Κοέλιο προτίθεται να επιστρέψει στο ΔΝΤ 14 δισ. ευρώ, αποπληρώνοντας έτσι πρόωρα το ήμισυ του δανείου που έλαβε στο πλαίσιο του προγράμματος βοήθειας μεταξύ 2011 και 2014.
«Μετά την Ελλάδα, η Πορτογαλία εξακολουθεί να θεωρείται το ασθενέστερο μέλος της Ευρωζώνης. Η κυβέρνηση προσπαθεί να τηρήσει αποστάσεις από την Ελλάδα προκειμένου να αποφύγει ενδεχόμενες αναταράξεις. Αυτό θα πρέπει να εκληφθεί περισσότερο σαν πολιτικό μήνυμα. Εάν όμως διαφανεί ότι η ελληνική κυβέρνηση καταφέρνει να ενισχύσει τη θέση της έναντι των πιστωτών της, τότε θα επιχειρήσει να κάνει το ίδιο και η πορτογαλική κυβέρνηση».
Η Ελλάδα να ακολουθήσει το παράδειγμα της Ιρλανδίας, της Ισπανίας και της Πορτογαλίας
Αντίθετος σε οποιαδήποτε διαπραγμάτευση που θα περιλαμβάνει διαγραφή χρέους τάχθηκε ο πρωθυπουργός της Φινλανδίας Αλεξάντερ Σταμπ. Μιλώντας στην ιρλανδική Irish Independent, σημείωσε: «Θα ήταν άδικο για την Ιρλανδία, την Ισπανία και την Πορτογαλία να αποφασίσουμε διαφορετικά για την Ελλάδα. Διαφωνώ με αυτούς που λένε ότι οι πολιτικές λιτότητας δεν λειτουργούν. Το παράδειγμα είναι η Ιρλανδία, όπου οι μεταρρυθμίσεις έπιασαν τόπο. Ο συμβιβασμός είναι ξεκάθαρος για την Ελλάδα: οφείλει να περαιώσει το υπάρχον πρόγραμμα -γιατί είναι προς το συμφέρον της- και να συνεχίσει τις δομικές μεταρρυθμίσεις της. Δεν πρόκειται να της δώσουμε δωρεάν προγράμματα και δωρεάν ταξίδια μέσα στην Ευρώπη. Υπάρχουν δεσμεύσεις και δεν πρέπει να δώσουμε περισσότερο χώρο στους λαϊκιστές».

iefimerida.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου