Παρασκευή 13 Φεβρουαρίου 2015

Άννα Διαμαντοπούλου: "GRowth, not GRexit"

Η Άννα Διαμαντοπούλου, Πρόεδρος του "Δικτύου" για τη Μεταρρύθμιση στην Ελλάδα και την Ευρώπη, στο άρθρο της που δημοσιεύθηκε στο Project Syndicate, με τίτλο: "GRowth, not GRexit", υπογραμμίζει ότι ούτε η "θεωρία παιγνίων" ούτε η ρητορική διελκυστίνδα μεταξύ Ελλάδος και εταίρων αποτελεί το τεκμηριωμένο σχέδιο που έχει η ανάγκη η χώρα.
Οι ευθύνες του αδιεξόδου δεν ανήκουν μόνο στην ελληνική πλευρά, αλλά βαρύνουν εξίσου την Τρόικα και τη Γερμανική κυβέρνηση που έχει επιδείξει έλλειμμα ενσυναίσθησης και διπλωματικής ευελιξίας αυτά τα χρόνια.
Η Πρόεδρος του Δικτύου τονίζει ότι, "πρέπει να σκεφτούμε έξω από τα συνηθισμένα. Να αλλάξει το τραπέζι του διαλόγου και να έρθει θεσμικά στα χέρια του Γιούνκερ η ευθύνη, έτσι ώστε να συστηματοποιηθεί το περιεχόμενο της διαπραγμάτευσης σε ένα ενιαίο πακέτο - Εθνικό Σχέδιο"
Η Άννα Διαμαντοπούλου, υποστηρίζει ότι αυτό το Εθνικό Σχέδιο πρέπει να βασίζεται σε 3 πυλώνες:
1. Τη διαχείριση του χρέους μέσα καταρχήν από την επιμήκυνση και την περαιτέρω απομείωση των τόκων επί πάσης μορφής δανείου.
2. Τις μεταρρυθμιστικές προτεραιότητες που είναι το ασφαλιστικό, το φορολογικό, η απονομή δικαιοσύνης και η δημόσια διοίκηση με σαφές χρονοδιάγραμμα και οδικό χάρτη διαλόγου και εφαρμογής.
3. Την "εθνικοποίηση" του αναπτυξιακού σχεδίου Γιούνκερ με fast track διαδικασίες απορρόφησης των κονδυλίων και εκκίνησης των έργων.
Η Πρόεδρος του Δικτύου, καταλήγει στο άρθρο της με την εκτίμηση ότι η μεγαλύτερη δυσκολία στη συμφωνία δεν θα είναι το χρέος ή το δημοσιονομικό κενό, αλλά το περιεχόμενο και το εύρος των μεταρρυθμίσεων. Κυρίως, εξαιτίας της καλλιεργηθείσας ιδεοληψίας εκ μέρους του Σύριζα, περί νεοφιλελεύθερων μεταρρυθμίσεων που συλλήβδην χαρακτηρίζονται απορριπτέες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου