Πέμπτη 5 Φεβρουαρίου 2015

Deutsche Welle: Ο ΣΥΡΙΖΑ επιστρέφει στον ρεαλισμό

Ο Γερμανός δημοσιογράφος Bernd Riegert γράφει στην Deutsche Welle για τις συνθήκες που αντιμετωπίζει η νέα κυβέρνηση, τις οποίες ούτε καν περίμενε πως θα συναντήσει με την ανάληψη των καθηκόντων της.
Γράφει συγκεκριμένα: «Ένα πράγμα που πρέπει να πούμε γι' αυτή
τη νέα κυβέρνηση είναι ότι μαθαίνει και μάλιστα γρήγορα. Πριν από μια εβδομάδα εμφανίζονταν αποφασισμένοι να τα βάλουν με τους εταίρους, να διαγράψουν το χρέος, να καταργήσουν την τρόικα και να αφαιρέσουν τη λιτότητα από την καθημερινότητα της χώρας. Μετά τις συναντήσεις όμως σε Ρώμη, Παρίσι, Λονδίνο, Βρυξέλλες και Φρανκφούρτη, ο Τσίπρας και ο Βαρουφάκης άρχισαν να αντιμετωπίζουν την πολιτική πραγματικότητα».
Το αποτέλεσμα όλων αυτών είναι η διαβούλευση, κάτι που είναι επιτακτικό να συμβεί: «Τώρα μιλάμε και πρέπει να το κάνουμε. Ένας συμβιβασμός πρέπει να είναι πιθανός τόσο για το καλό της Ελλάδας, όσο και της Ευρωζώνης. Ο Αλέξης Τσίπρας μουρμουρίζει κάτι για αμοιβαίες συμφωνηθείσες ρυθμίσεις. Η Μέρκελ λέει πως περιμένει με ανυπομονησία να συναντήσει το «φόβητρο» της ΕΕ στις Βρυξέλλες. Ο Βαρουφάκης έφτασε στο σημείο να μιλάει για το «σχέδιο Μέρκελ» για την ανασυγκρότηση. Πρόκειται για εκπληκτική μεταστροφή».
Κατά τον Riegert το κλίμα συνολικά έχει βελτιωθεί και τώρα πρέπει τα δεδομένα και οι προτάσεις να πέσουν στο τραπέζι, με τη μόνη διαφορά πως η διαγραφή χρέους θα μείνει εκτός ατζέντας. Ακόμα και ο Βαρουφάκης το παραδέχεται, σημειώνει, δεν είναι πλέον η πρώτη προτεραιότητά του. Η αναχρηματοδότηση θα μπορούσε να διευκολύνει την μακροπρόθεσμη επιβάρυνση της Ελλάδας, αλλά για να γίνει αυτό, θα έπρεπε να πληρώσει σχετικά ακριβά το δάνειό της προς το ΔΝΤ. Θα μπορούσε να το κάνει με μια νέα εισροή χρημάτων, τα οποία θα δανειζόταν με καλύτερους όρους από το ευρωπαϊκό ταμείο διάσωσης. Και ιδού ο φαύλος κύκλος: θα έμπαινε σε ένα τρίτο πρόγραμμα βοήθειας, κάτι που η νέα κυβέρνηση δε θα ήθελε με τίποτα. Όσο για την πρόταση Βαρουφάκη για ανταλλαγή ομολόγων, ο Γερμανός δημοσιογράφος την κρίνει νομικά αδύνατη και πολύ επικίνδυνη για τους πιστωτές.
«Αυτή τη στιγμή η ΕΚΤ κρατάει εν ζωή τις ελληνικές τράπεζες, αλλά αν η Ελλάδα δεν μπει σε πρόγραμμα, θα σταματήσει να το κάνει. Είτε αρέσει, είτε όχι η ελληνική κυβέρνηση χρειάζεται τους ευρωπαϊκούς και διεθνείς οργανισμούς, αλλιώς θα χρεοκοπήσει μέσα σε λίγες εβδομάδες ή το πολύ σε ένα μήνα και πιθανώς θα φύγει από την Ευρωζώνη. Φαίνεται πως ο Τσίπρας και οι συνεργάτες το έχουν αντιληφθεί και το μόνο που ελπίζουμε είναι να δράσουν αναλόγως», σημειώνει ο Riegert.
Το Eurogroup πρέπει να κάνει βήματα για να αποφευχθεί η χρεοκοπία της Ελλάδας, αλλά αυτά τα βήματα δεν θα είναι πολλά. Όχι γιατί θέλουν πραγματικά να συμβεί κάτι τέτοιο, αλλά διότι σκέφτονται την Πορτογαλία, την Ιρλανδία και την Κύπρο που βρίσκονται σε πρόγραμμα και θα ζητήσουν αμέσως καλύτερους όρους.
Για να καταλήξει το άρθρο: «Το ενδιαφέρον ερώτημα είναι πως θα εξηγήσει στους βουλευτές του ο Τσίπρας την επιστροφή του στον ρεαλισμό. Οι εξαντλημένοι Έλληνες είχαν εναποθέσει πολλές προσδοκίες σε αυτόν. Η κυβέρνησή του πολύ σύντομα θα βρεθεί μπροστά σε σημαντικά προβλήματα, εκτός και αν καταφέρει να εφαρμόσει μια κοινωνικά μέτρα ή φέρει κάποιο αποτέλεσμα από τις συνομιλίες με τους πιστωτές».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου