Πέμπτη 5 Φεβρουαρίου 2015

"Τρελάθηκαν" από τις εξαγγελίες των υπουργών

Σαν κεραυνός εν αιθρία έπεσε στην Αθήνα η χθεσινοβραδινή απόφαση της ΕΚΤ από τις 11 Φεβρουαρίου να μη δέχεται τα ελληνικά ομόλογα ως εγγυήσεις για χορήγηση ρευστότητας.
Στα ανώτερα κλιμάκια της ΕΚΤ στη Φραγκφούρτη είχαν αποφασίσει να στείλουν ένα ηχηρό μήνυμα στην Αθήνα ότι
χωρίς πρόγραμμα οι κάνουλες παροχής ρευστότητας στις ελληνικές τράπεζες και κατ' επέκταση στην ελληνική οικονομία θα κλείσουν.
Και αυτό έπραξαν λίγες ώρες μετά τη συνάντηση Ντράγκι – Βαρουφάκη. Μάλιστα η χρονική συγκυρία επιβεβαιώνει και όσους μετά τη συνάντηση διέγνωσαν το «βαρύ» κλίμα μεταξύ των δύο ανδρών με τον «Σούπερ Μάριο» να μην κάνει καμία δήλωση.  
Επί της ουσίας στο Διοικητικό Συμβούλιο της Κεντρικής Τράπεζας είχαν «τρελαθεί» στην κυριολεξία από τις εξαγγελίες των μελών της νέας Κυβέρνησης στην Αθήνα πριν ακόμη ορκιστεί η νέα κυβέρνηση και πριν αναγνωστούν οι προγραμματικές της δηλώσεις.
Είναι χαρακτηριστικό ότι τα μέλη του Δ.Σ. ήταν πλήρως ενημερωμένα για το ξήλωμα των μεταρρυθμίσεων. Είχαν ανά χείρας από ένα πλήρη φάκελλο με τις εξαγγελίες των νέων υπουργών. Από την κατάργηση των αποκρατικοποιήσεων (μικρή ΔΕΗ, ΟΛΠ), την αύξηση του βασικού μισθού, την καταβολή της 13ης σύνταξης σε περίπου 1,267 εκατομμύρια συνταξιούχους με μηνιαίες αποδοχές κάτω των 700, την αντικατάσταση του ΕΝΦΙΑ από τον ΦΜΑΠ, μέχρι και την θέσπιση του αφορολόγητο στα 12.000 ευρώ.
Η ανησυχία για δημοσιονομικό εκτροχιασμό της Αθήνας και επιστροφή στους ελλειμματικούς προϋπολογισμούς οδήγησε στη χθεσινή απόφαση. Κάπως έτσι αποφασίστηκε να σταλεί ένα ηχηρό μήνυμα στην Αθήνα που σε πρώτη φάση μπορεί να μη δημιουργεί πρόβλημα στις ελληνικές τράπεζες αφού προηγουμένως είχε εγκριθεί η χρηματοδότησή τους μέσω του ELA, αλλά προϊδεάζει για το μέλλον.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου