Καθώς εισήλθαμε στον δεύτερο μήνα διακυβέρνησης της χώρας από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ το κλίμα ευφορίας ως προς το νέο κυβερνητικό σχήμα φαίνεται πως αρχίζει να υποχωρεί. Ωστόσο, εξακολουθεί να υπερτερεί πλήρως έναντι της προηγούμενης κυβέρνησης όσον αφορά τους χειρισμούς της στο μέτωπο των διαπραγματεύσεων
με εταίρους και πιστωτές. Αυτά είναι δύο από τα σημαντικότερα συμπεράσματα που προκύπτουν από την πανελλαδική δημοσκόπηση, την οποία διενήργησε η εταιρεία ερευνών to the point για λογαριασμό της "Μακεδονίας της Κυριακής". Ωστόσο, από την έρευνα προκύπτουν και άλλα ενδιαφέροντα μηνύματα, τα οποία καλείται να λάβει υπόψη της η νέα κυβέρνηση.
Έργο κυβέρνησης: Αποδοχή από τέσσερις στους δέκα
Ο βαθμός ικανοποίησης των πολιτών από την κυβέρνηση παραμένει υψηλός, ωστόσο δείχνει να υποχωρεί σημαντικά σε σχέση με τις πρώτες εβδομάδες διακυβέρνησης από την κυβέρνηση συνεργασίας ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Υπενθυμίζεται ότι στις πρώτες δημοσκοπήσεις που είχαν διεξαχθεί μετά τις πρώτες δύο εβδομάδες από την ανάληψη των καθηκόντων του νέου κυβερνητικού σχήματος ο βαθμός αποδοχής του άγγιζε ακόμη και το 80%. Σχεδόν έναν μήνα μετά, το ποσοστό αυτό εμφανίζεται να έχει πέσει περίπου στο μισό. Συγκεκριμένα, στο ερώτημα "είστε ικανοποιημένος ή δυσαρεστημένος από την έως τώρα πορεία της κυβέρνησης;", καταφατικά απαντούν περίπου τέσσερις στους δέκα. Ειδικότερα, ικανοποιημένοι δηλώνουν το 40,9%, δυσαρεστημένοι το 24,3%, ενώ περίπου τρεις στους δέκα (30,5%) εμφανίζονται ουδέτεροι (ούτε δυσαρεστημένοι ούτε ικανοποιημένοι).
Διαπραγματεύσεις: Εγκρίνουν έξι στους δέκα, αλλά απαισιοδοξούν
Υψηλότερα ποσοστά αποδοχής συγκεντρώνουν οι κυβερνητικοί χειρισμοί στο μέτωπο των διαπραγματεύσεων με τους ευρωπαίους και διεθνείς εταίρους της χώρας. Συγκεκριμένα, στο ερώτημα "η παρούσα κυβέρνηση πιστεύετε ότι χειρίζεται καλύτερα το θέμα του χρέους σε σχέση με την προηγούμενη;" περίπου έξι στους δέκα (ποσοστό 59,9%) έχουν θετική γνώμη. Διαφωνούν περίπου δύο στους δέκα (ποσοστό 21,5%), στους οποίους περιλαμβάνονται σχεδόν οι μισοί ψηφοφόροι της Νέας Δημοκρατίας (48,1%). Το 8,8% πιστεύει ότι η παρούσα κυβέρνηση διαπραγματεύεται όπως και η προηγούμενη.
Ελαφρώς χαμηλότερη είναι η αποδοχή των πολιτών προς τους κυβερνητικούς χειρισμούς στο θέμα των εν γένει σχέσεων της χώρας με τους ευρωπαίους εταίρους μας. Ειδικότερα, στο ερώτημα εάν "η παρούσα κυβέρνηση χειρίζεται καλύτερα από την προηγούμενη το θέμα των σχέσεων της χώρας με τους ευρωπαίους εταίρους;", σύμφωνο δηλώνει το 56,4%, με τους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ να συμφωνούν σε ποσοστό 82,4%. Αντιθέτως, με τους κυβερνητικούς χειρισμούς διαφωνούν περίπου τρεις στους δέκα (29,4%), στους οποίους περιλαμβάνονται σχεδόν οι μισοί από τους ψηφοφόρους του Ποταμιού (52,5%). Καμία διαφορά δεν βλέπει το 7,4% των ερωτηθέντων.
Ασχέτως από τις συμφωνίες ή διαφωνίες με τους κυβερνητικούς χειρισμούς στο θέμα της διαπραγμάτευσης για το χρέος, σχεδόν έξι στους δέκα πολίτες πιστεύουν ότι το μέλλον, τουλάχιστον ως προς τα οικονομικά της χώρας δεν θα είναι ευοίωνο. Συγκεκριμένα, στο ερώτημα "ποια θα είναι η οικονομική κατάσταση στην Ελλάδα στους επόμενους έξι μήνες;", περίπου έξι στους δέκα απαντούν ότι θα είναι ίδια ή χειρότερη. Ειδικότερα, το 32,6% (μεταξύ των οποίων το 36,3% των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ) πιστεύει ότι θα μείνει αμετάβλητη, ενώ ότι θα χειροτερεύσει προβλέπει το 26,4%. Αντιθέτως, σε βελτίωση προσβλέπει το 26,9%.
Προεκλογικές υποσχέσεις: Δεν τις πολυπιστεύουν
Σύμφωνα με τα ευρήματα της δημοσκόπησης, οι πολίτες δείχνουν να αντιμετωπίζουν με ιδιαίτερη επιφυλακτικότητα και δυσπιστία τις προεκλογικές εξαγγελίες και υποσχέσεις της νέας κυβέρνησης, καθώς περίπου έξι στους δέκα πιστεύουν ότι αρκετές από αυτές δεν πρόκειται να εκπληρωθούν. Συγκεκριμένα, στο ερώτημα "πιστεύετε ότι η κυβέρνηση θα εκπληρώσει τις βασικές προεκλογικές υποσχέσεις;" αρνητικά απαντά το 56,6%. Σε αυτούς περιλαμβάνεται το 36,6% των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και το 68,3% αυτών της ΝΔ. Περίπου τρεις στους δέκα (ποσοστό 34,5%) πιστεύουν ότι η κυβέρνηση θα κάνει όσα υποσχέθηκε (μεταξύ αυτών το 57,8% των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ και το 23,1% αυτών της ΝΔ).
Η νέα συμφωνία: Ζητούν να ψηφιστεί από τη Βουλή
Σημαντική μερίδα των πολιτών, στους οποίους περιλαμβάνονται και περίπου οι μισοί ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ, διαφωνεί με την απόφαση της κυβέρνησης να μη φέρει προς ψήφιση στη Βουλή τη νέα συμφωνία με τους εταίρους που επιτεύχθηκε στο Eurogroup της 20ής Φεβρουαρίου. Συγκεκριμένα, στο ερώτημα εάν "η κυβέρνηση πρέπει να φέρει προς ψήφιση στη Βουλή τη συμφωνία και την παράταση της δανειακής σύμβασης;" το 65,1% απαντά πως θα πρέπει να τη φέρει (μεταξύ αυτών το 51,5% των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ και το 71,4% αυτών της ΝΔ). Συμφωνεί με την απόφαση της κυβέρνησης να μην κυρωθεί η σύμβαση από τη Βουλή το 20,6%, στους οποίους περιλαμβάνεται το 30,4% των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ και το 12,4% της ΝΔ.
Ο κρίσιμος Ιούνιος: Να μην γίνουν εκλογές
Η παρούσα κυβέρνηση ή μια άλλη κυβέρνηση εθνικής ενότητας θα πρέπει να διαπραγματευτεί τη νέα συμφωνία, η οποία θα ισχύσει μετά το πέρας του μεταβατικού τετραμήνου ζητά η πλειοψηφία των πολιτών, διαφωνώντας με την προοπτική νέων εκλογών. Συγκεκριμένα, στο ερώτημα "ποια είναι η καλύτερη λύση για τη χώρα ενόψει της διαπραγμάτευσης του Ιουνίου;" το 47,4% απαντά "να συνεχίσει μόνη της η παρούσα κυβέρνηση". Περίπου τρεις στους δέκα (ποσοστό 31%) επιθυμεί να συγκροτηθεί κυβέρνηση εθνικής ενότητας, προσωρινή κυβέρνηση με τεχνοκράτες και χωρίς πολιτικούς θεωρεί ως καλύτερη λύση το 6,1%, ενώ μόλις το 4,8% ζητά να υπάρξει εκ νέου προσφυγή στις κάλπες.
Η ταυτότητα της έρευνας
Τη δημοσκόπηση διενήργησε η εταιρεία ερευνών to the point για λογαριασμό της εφημερίδας "Μακεδονία της Κυριακής". Έγινε στο διάστημα 3 έως 4 Μαρτίου, με τη μέθοδο των τηλεφωνικών συνεντεύξεων σε όλη την επικράτεια, σε δείγμα 1.192 ατόμων, άνδρες και γυναίκες ηλικίας άνω των 18 ετών. Το δείγμα σταθμίστηκε εκ των υστέρων ως προς το φύλο, ηλικία και ψήφο στις εθνικές εκλογές της 25ης Ιανουαρίου.
Πηγή: Μακεδονία της Κυριακής
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου