Κυριακή 8 Μαρτίου 2015

Ταράζει την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ το άγνωστο... της Ζωής

Η δημόσια τοποθέτηση της Ζωής Κωνσταντοπούλου για την συμμετοχή των έγκλειστων βουλευτών της Χρυσής Αυγής στις διαδικασίες του Κοινοβουλίου αλλά και η επανειλημμένη αναφορά της στην ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ
για την οποία ανέφερε ότι δεν θα επιτρέψει να μην εφαρμοστούν οι προεκλογικές δεσμεύσεις του κόμματος, δεν είναι μία απλή διαφοροποίηση ενός βουλευτή από τα 149 μέλη του Κοινοβουλίου που έχει εκλέξει το κυβερνών κόμμα. Η νέα Πρόεδρος της Βουλής κάνει αισθητή την παρουσία της σε μία προσπάθεια να καταγράψει ένα διακριτό πολιτικό στίγμα στο κυβερνών κόμμα που αναζητά κοινό πολιτικό βηματισμό κατά την διάρκεια των διαπραγματεύσεων με τους δανειστές.
Η ηγεσία του κόμματος φαίνεται ότι κάνει μία άσκηση ισορροπίας μεταξύ του …προεκλογικού ΣΥΡΙΖΑ των υποσχέσεων και της… κατάργησης του Μνημονίου και του κυβερνητικού κόμματος που προσπαθεί να κάνει στροφή στον ρεαλισμό απέναντι στην σκληρή πραγματικότητα που διαμορφώνεται για την χώρα στο οικονομικό επίπεδο. Στο εσωκομματικό πεδίο η Αριστερή Πλατφόρμα διαφοροποιείται από την ηγεσία όσον αφορά την ουσία της συμφωνίας αλλά και της διαπραγματευτικής γραμμής της κυβέρνησης αλλά οι αντιδράσεις – μέχρι στιγμής – έχουν περιοριστεί μόνο στην κατάθεση τροπολογιών στην ΚΕ που τελικώς μειοψήφησαν και δημιουργούν άλλοθι για να στηριχτούν οι κεντρικές επιλογές του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα.
Σε αυτό το σημείο παρουσιάζεται η Ζωή Κωνσταντοπούλου η οποία αξιοποιεί σε μέγιστο βαθμό τον θεσμικό ρόλο στην Προεδρία της Βουλής. Η Πρόεδρος της Βουλής -που είναι γνωστή για την επιμονή της και στην συνεδρίαση της ΚΟ του κόμματος που συζητούνταν η συμφωνία μεταξύ Ελλάδος και Ε.Ε. καταψήφισε όταν τα στελέχη της Αριστερής Πλατφόρμας που αποτελεί τον βασικό κορμό της εσωκομματικής αντιπολίτευσης ψήφισαν «λευκό». Η κ. Κωνσταντοπούλου έχοντας ως βάση την υψηλή δημοφιλία της στην Α Αθηνών και με την χαρακτηριστική της επιμονή χτίζει μέρα με την ημέρα ηγετικό προφίλ με τις παρεμβάσεις της, σε μία προσπάθεια να καλύψει το κενό που αφήνουν πίσω τους, ο Αλέξης Τσίπρας -που ως Πρωθυπουργός είναι αντιμέτωπος με την …βίαιη προσαρμογή της πραγματικότητας με τους εταίρους- και η εσωκομματική αντιπολίτευση που εν τέλει στηρίζει τις επιλογές της ηγεσίας, παρά τις διαφωνίες και τις ψηφοφορίες στο κομματικά όργανα, όπως αναφέρουν στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ.
Οι πολιτικές φιλοδοξίες της Ζ. Κωνσταντοπούλου είναι εμφανείςκαθώς η νέα Πρόεδρος της Βουλής με τρείς διαδοχικές συνεντεύξεις (Βουλή, περιοδικό UNFOLLOW, ΕΡΤ open) κάνει διακριτό το πολιτικό της στίγμα που κινείται σε δύο άξονες:
  1. Επιμονή σε θέματα δημοκρατίας ακόμα και για την Χρυσή Αυγή. Απείχε από την ψηφοφορία τον Δεκέμβριο του 2013 για την διακοπή της χρηματοδότησης της Χρυσής Αυγής όταν ο Μ. Γλέζος ψήφισε «όχι» στο κοινοβούλιο για το θέμα. Σήμερα δηλώνει ότι η Δημοκρατία δεν εφαρμόζεται επιλεκτικά και ζητά τον επανέλεγχο των αποφάσεων που έχουν ληφθεί στην βουλή με τους βουλευτές της Χρυσής Αυγής στην φυλακή, προκαλώντας αντιδράσεις απ’ όλον τον πολιτικό κόσμο και από στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ.
  2. Συνέπεια στις προεκλογικές δεσμεύσεις του ΣΥΡΙΖΑ. Στις συνεντεύξεις έχει εμφανιστεί ως θεματοφύλακας των πολιτικών δεσμεύσεων του κόμματος τονίζοντας ότι η ΚΟ δεν θα επιτρέψει να μην εφαρμοστεί το προεκλογικό πρόγραμμα. Συμβολική ήταν και η συνέντευξη που έδωσε στην ΕΡΤ Open καθώς και στην ΕΡΤ3 τονίζοντας την συνεπή στάση της ίδιας και του κόμματος απέναντι στους απολυμένους της ΕΡΤ.
Είναι γνωστό στην Κουμουνδούρου ότι η Ζωή Κωνσταντοπούλου ήρθε για να μείνει και ότι δεν πρόκειται να νερώσει το κρασί τηςσε μία ενδεχόμενη στροφή της κυβέρνησης προς τον ρεαλισμό όσον αφορά την διαπραγμάτευση με τους δανειστές. Η επιμονή της Ζωής Κωνσταντοπούλου αποτελεί και το σημαντικότερο όπλο της Προέδρου της Βουλής η οποία έχει αποκτήσει φανατικούς φίλους και εχθρούς στο κόμμα. Από το 2012 η κομματική οργάνωση της Αθήνας του ΣΥΡΙΖΑ δεν ήθελε την κόρη του Ν. Κωνσταντόπουλου υποψήφια βουλευτή καταγγέλλοντας φαινόμενα νεποτισμού. Όμως η Ζωή μπήκε τελικώς στο ψηφοδέλτιο με παρέμβαση Τσίπρα – είναι φίλοι από τα χρόνια της νεολαίας – και σάρωσε στην Α Αθηνών και το 2012 και το 2015.
Η κ. Κωνσταντοπούλου έχει ήδη αποκτήσει φανατικό κοινό στο εσωτερικό του κόμματος αλλά και στους ψηφοφόρους. Στις πρόσφατες εκλογές αντιστάθηκε στις αρνήσεις στελεχών της Κουμουνδούρου για την υποψηφιότητα της Ραχήλ Μακρή με την οποία γνωρίστηκαν στην ΕΡΤ κατά την διάρκεια κινητοποιήσεων. Η Ζωή πίεσε και τελικά κατάφερε να ενταχθεί η Ραχήλ στα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ και τελικά εκλέχτηκε. Μάλιστα λέγεται ότι χάριν της Ζωής Κωνσταντοπούλου, ψήφισε τελικά τον Προκόπη Παυλόπουλο για Πρόεδρο της Δημοκρατίας η Ραχήλ Μακρή. Μακριά από ομάδες και τάσεις, η Ζωή Κωνσταντοπούλου, έχει ήδη ξεκινήσει έναν μοναχικό και επίμονο δρόμο κάνοντας εμφανείς τις πολιτικές φιλοδοξίες της για το μέλλον, παίρνοντας θέση στο εσωτερικό του κόμματος ενόψει εξελίξεων που αναμένονται λίαν συντόμως.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου