Τετάρτη 15 Απριλίου 2015

Το αδιέξοδο των συνομιλιών και η «διέξοδος» των εκλογών

Σε τροχιά απόκλισης κινούνται εκ νέου η ελληνική κυβέρνηση και οι εταίροι πιστωτές όπως δείχνουν δηλώσεις, εκτιμήσεις, άρθρα και non paper τα τελευταία 24ωρα και περιγράφουν αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις και απομάκρυνση της οποιασδήποτε
συμφωνίας. 
Η κυβέρνηση πέρασε στην αντεπίθεση, διαμήνυσε ότι το μνημόνιο πέθανε και εγκάλεσε όσους «διαρρέουν, επιχαίροντας, σενάρια περί χρεοκοπίας ας συνειδητοποιήσουν, επιτέλους, το αδιέξοδο στο οποίο οδηγεί η πολιτική τους, πολλώ δε μάλλον που η Ελλάδα πληρώνει κανονικά τις υποχρεώσεις της, χωρίς να έχει πάρει ούτε ένα ευρώ από τον Αύγουστο του 2014» 
Καίγοντας ένα ένα τα «ορόσημα» των Eurogroup επιδιώκοντας per mare per terra να δοθεί πολιτική λύση και υπεκφεύγοντας η ελληνική κυβέρνηση χτίζει τη διέξοδο σε περίπτωση οριστικής κατάρρευσης της διαπραγμάτευσης.    

Διαψεύδουν αλλά σκέφτονται τις εκλογές

Οι  διαψεύσεις από την πλευρά της κυβέρνησης των σεναρίων άρια περί πρόωρης προσφυγής στις κάλπες τον Ιούνιο πριν την οριστικοποίηση ή όχι της συμφωνίας με τους δανειστές, λειτουργούν σε μεγάλο βαθμό προκειμένου να συμβάλλουν στην σταθεροποίηση του πολιτικού και οικονομικού κλίματος κατά την διάρκεια των διαπραγματεύσεων.
Στην πραγματικότητα όμως το Μέγαρο Μαξίμου επεξεργάζεται εκλογικά σενάρια και δέχεται αντίστοιχες εισηγήσεις από σημαίνοντα στελέχη του κόμματος της κυβέρνησης, με στόχο να αντιμετωπίσει ένα ενδεχόμενο σενάριο αποτυχίας των διαπραγματεύσεων. Στον βαθμό που ο χρόνος τελειώνει στις 24 Απριλίου όσον αφορά τις συνομιλίες της ελληνικής πλευράς και των δανειστών όπου αναμένεται το κρίσιμο Eurogroup που θα αποφασίσει για το ελληνικό ζήτημα, η κυβέρνηση δέχεται ισχυρές πιέσεις να αναλάβει μέτρα που έρχονται σε αντίθεση με τις προεκλογικές δεσμεύσεις που είχε αναλάβει.
Εξαντλώντας όλα τα περιθώρια εσωτερικής χρηματοδότησηςαπό τα αποθεματικά ταμείων και δημοσίων φορέων αλλά και την εξωτερική βοήθεια από την Ρωσία που μετά την πρόσφατη επίσκεψη του Πρωθυπουργού στην Μόσχα φαίνεται ότι απομακρύνονται οι πιθανότητες άμεσης οικονομικής στήριξης, η ελληνική κυβέρνηση θα βρεθεί αντιμέτωπη με μία ενδεχόμενη εσωτερική στάση πληρωμών εάν δεν προχωρήσει τάχιστα στην εφαρμογή μέτρων για το ξεκλείδωμα της χρηματοδότησης.
Στο εσωτερικό, η κυβέρνηση και ο Πρωθυπουργός έχουν την στήριξη ενός σημαντικού τμήματος της κοινής γνώμης την οποία θέλουν να αξιοποιήσουν 
Στο εσωτερικό, η κυβέρνηση και ο Πρωθυπουργός έχουν την στήριξη ενός σημαντικού τμήματος της κοινής γνώμης την οποία θέλουν να αξιοποιήσουν σε αυτήν την κρίσιμη φάση όπου οι πολιτικοί αντίπαλοι (ΝΔ και ΠΑΣΟΚ) δεν έχουν καταφέρει να σηκωθούν από το καναβάτσο μετά τα αποτελέσματα των τελευταίων εκλογών. Το σενάριο της αριστερής παρένθεσης αποτελεί...ελπίδα των κομμάτων της αντιπολίτευσης και κυρίως της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ αλλά και τον χειρότερο εφιάλτη του κυβερνώντος κόμματος το οποίο από την μία πλευρά προσπαθεί να εμφανιστεί σταθερό στις προεκλογικές δεσμεύσεις που είχε αναλάβει και από την άλλη προσπαθεί να ισορροπήσει με την ανάληψη μέτρων για να λάβει την πολυπόθητη χρηματοδότηση.
Στο εσωτερικό της κυβέρνησης και του ΣΥΡΙΖΑ κερδίζει έδαφος η άποψη ότι χρειάζεται προσφυγή τις κάλπες σε περίπτωση που δεν καταλήξουν οι διαπραγματεύσεις σε συμφωνία αν και ευελπιστούν ότι θα ξεπεραστεί ο κάβος του Απριλίου με την αναβολή μέτρων και κεφαλαίων της δανειακής σύμβασης για την διαπραγμάτευση του Ιουνίου οπότε και θεωρούν βέβαιη την σύγκρουση με τους δανειστές κυρίως για τα εργασιακά και το ασφαλιστικό.
Κομματικό στέλεχος ανέφερε στο The Toc χαρακτηριστικά ότι η κυβέρνηση κάνει το λάθος του Γ. Παπανδρέου που έχασε πολύτιμο χρόνο στην εκκίνηση της διαπραγμάτευσης και από την άλλη ακολουθεί μία κυβερνητική πολιτική που θυμίζει …ΔΗΜΑΡ και θέλει να είναι και με τον …χωροφύλακα και τον αστυφύλακα. «Η ώρα των αποφάσεων έρχεται και θα είναι επώδυνη για το κόμμα και την κυβέρνηση» αναφέρει η ίδια πηγή.
Την προσφυγή στις κάλπες σε περίπτωση που δεν θα επιτευχθεί συμφωνία με τους δανειστές εισηγούνται- σύμφωνα με πληροφορίες - οι υπουργοί Νίκος Παππάς και Αλέκος Φλαμπουράρης που υποστηρίζουν ότι ο Αλέξης Τσίπρας δεν πρέπει να απωλέσει το πολιτικό κεφάλαιο που έχει συγκεντρώσει και πρέπει να απευθυνθεί στον λαό προκειμένου να διεκδικήσει την αυτοδυναμία στην επόμενη βουλή.
Αντίστοιχα υπερ ενός δημοψηφίσματος για την νέα συμφωνία που θα εμπεριέχει και το δίλλημα «εντός η εκτός ευρώ» έχουν ταχθεί οι κ.κ. Γ. Δραγασάκης και Ν. Βούτσης ενώ θετικά αντιμετωπίζει το ενδεχόμενο να στηθούν κάλπες ο Παναγιώτης Λαφαζάνης και το Αριστερό Ρεύμα καθώς και ένα σημαντικό τμήμα της πλειοψηφίας που στηρίζει τον Αλέξη Τσίπρα στο κόμμα κυρίως από την ομάδα των 53 όπως ο γραμματέας της ΚΕ Τ. Κορωνάκης.
Αντίθετη στην προοπτική εκλογών έχουν ταχθεί τα στελέχη τηςΠλατφόρμας 2010 με χαρακτηριστικό παράδειγμα τον αντιπρόεδρο του ευρωκοινοβουλίου κ. Δ. Παπαδημούλη και τον αντιπρόεδρο της Βουλής κ. Γ. Μπαλάφα οι οποίοι πιέζουν για την άμεση επίτευξη ενός έντιμου συμβιβασμού. Στην ίδια γραμμή κινούνται και τα στελέχη της νέας κίνησης που έχει δημιουργηθεί στο εσωτερικό της προεδρικής τάσης στην οποία συντονιστικό ρόλο έχουν τα μέλη της Πολιτικής γραμματείας  Γ. Μπουρνούς και Ν. Ηλιόπουλος. Στην κατεύθυνση της αναζήτησης λύσης χωρίς κάλπες κινείται και ο Γ. Σταθάκης.Απέναντι στην επιλογή της κάλπης θα τοποθετηθούν οι ΑΝΕΛ κρίνοντας ότι μία τέτοια κίνηση θα αποτελέσει προσπάθεια παραγκωνισμού του κόμματος από την συμμετοχή του στον κυβερνητικό συνασπισμό.  

thetoc  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου