Τετάρτη 15 Απριλίου 2015

Στα κάγκελα οι δήμαρχοι για τις κυβερνητικές αποφάσεις για τους μετανάστες

«Η κυβέρνηση φαίνεται να αντιλαμβάνεται ότι η πραγματικότητα υπερβαίνει τα ιδεολογήματα. Να παραχωρηθούν υποδομές του υπ. Άμυνας, εγκαταλελειμμένα στρατόπεδα και κατασκηνώσεις αναψυχής αξιωματικών για να φιλοξενηθούν προσωρινά
μετανάστες», δηλώνει ο Γιώργος Καμίνης μιλώντας στο TheTOC.gr για το μεταναστευτικό και αφήνει αιχμές κατά της κυβέρνησης. 
Την ευρωπαϊκή επίλυση του προβλήματος αύξησης των μεταναστευτικών ροών υποστηρίζει ο δήμαρχος Αθηναίων Γ. Καμίνης και δηλώνει: 
Η ΚΕΔΕ συνεδριάζει την Πέμπτη για την αντιμετώπιση του θέματος όμως αρκετοί δήμαρχοι εκφράζουν τη δυσαρέσκειά τους για την απουσία πολιτικού συνομιλητή από την πλευρά της κυβέρνησης για το Μεταναστευτικό, καθώς η κ. Χριστοδουλοπούλου ανέλαβε τα καθήκοντά της επισήμως τις τελευταίες πέντε ημέρες
«Οι λύσεις στο μεταναστευτικό δεν μπορεί να είναι αποσπασματικές και σίγουρα πρέπει να είναι ευρωπαϊκές. Η κυβέρνηση φαίνεται να αντιλαμβάνεται -τουλάχιστον έτσι φάνηκε από τη χθεσινή σύσκεψη- ότι η πραγματικότητα υπερβαίνει τα ιδεολογήματα» σημειώνει ο Γ. Καμίνης και υπενθυμίζει ότι «πρώτος ο δήμος Αθηναίων είχε μιλήσει για τις απάνθρωπες συνθήκες που επικρατούσαν στην Αμυγδαλέζα».
Αφήνοντας αιχμές κατά των κυβερνητικών επιλογών και κυρίως της ηγεσίας του υπουργείου Εσωτερικών ο κ. Καμίνης σημείωσε ότι «αυτό όμως δεν σημαίνει ότι έπρεπε να κλείσει και οι άνθρωποι που βρίσκονταν εκεί να μεταφερθούν στο κέντρο της Αθήνας και να αφεθούν στην τύχη τους».
Ο Δήμαρχος της Αθήνας προτείνει να λειτουργήσουν τα Κέντρα Υποδοχής και προσωρινής Φιλοξενίας με ευρωπαϊκές προδιαγραφές και να επιταχυνθούν οι διαδικασίες εξέτασης των αιτημάτων για χορήγηση ασύλου. «Προκειμένου να απορροφηθεί το έντονο μεταναστευτικό κύμα των τελευταίων ημερών, είναι απαραίτητο να παραχωρηθούν από το υπουργείο Άμυνας υποδομές, όπως εγκαταλειμμένα στρατόπεδα και οι κατασκηνώσεις αναψυχής αξιωματικών, προκειμένου να φιλοξενηθούν προσωρινά, μετανάστες και πρόσφυγες», καταλήγει ο Δήμαρχος Αθηναίων.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Δήμος της Αθήνας έχει εξαντλήσει όλες τις δυνατότητες αξιοποίησης δομών για την φιλοξενία μεταναστών και πολιτικών προσφύγων. Σε δομές του δήμου της Αθήνας φιλοξενούνται ακόμα περίπου 50-60 Σύριοι πρόσφυγες από αυτούς που διαμαρτυρήθηκαν στην πλατεία Συντάγματος οι οποίοι δεν ταξίδεψαν σε άλλες χώρες της Ε.Ε. και έμειναν στην Ελλάδα ενώ ακόμα 50 Σύροι πρόσφυγες μένουν σε σπίτια ή φιλοξενούνται από ομοεθνείς τους. Η μεταφορά των μεταναστών στο κέντρο της Αθήνας και οι καταγραφές από δημότες ότι έχει αυξηθεί η παρουσία μεταναστών και προσφύγων στις γειτονιές της πόλης προκαλούν φόβο στους δημότες ότι η κατάσταση ξεφεύγει από κάθε έλεγχο.
Σε αυτό το πλαίσιο αναμένεται να αντιδράσουν οι δήμαρχοι στην δημιουργία ανοιχτών κέντρων υποδοχής μεταναστών στην ηπειρωτική Ελλάδα. Η ΚΕΔΕ συνεδριάζει την Πέμπτη για την αντιμετώπιση του θέματος όμως αρκετοί δήμαρχοι εκφράζουν τη δυσαρέσκειά τους για την απουσία πολιτικού συνομιλητή από την πλευρά της κυβέρνησης για το Μεταναστευτικό, καθώς η κ. Χριστοδουλοπούλου ανέλαβε τα καθήκοντά της επισήμως τις τελευταίες πέντε ημέρες.
Οι αντιδράσεις των δημάρχων για την δημιουργία ανοιχτών κέντρων υποδοχής εδράζονται στο γεγονός ότι το κράτος- όπως αναφέρουν αυτοδιοικητικές πηγές στο TheTOC.gr - έχει αποτύχει στη διαχείριση και στη δημιουργία αντίστοιχων δομών ακόμα και την περίοδο που δεν υπήρχε οικονομική κρίση και εκφράζουν φόβους ότι οι δήμοι τελικώς θα κληθούν να εξυπηρετήσουν τις ανάγκες των κέντρων υποδοχής χωρίς όμως να έχουν την οικονομική δυνατότητα να το κάνουν.

thetoc

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου