Κυριακή 26 Απριλίου 2015

Ολα τα σενάρια για κάλπες

H προοπτική της κάλπης είτε με την μορφή δημοψηφίσματος ακόμη και για βουλευτικές εκλογές βάζει στο τραπέζι της δημόσιας συζήτησης το κυβερνών κόμμα ως «όπλο» τόσο απέναντι στηναντιπολίτευση όσο και για να αποστείλει μήνυμα στους δανειστέςότι σκοπεύει να απευθυνθεί στην κρίση
του ελληνικού λαού εάν τελικάδεν υπάρξει συμφωνία η οποία θα «σέβεται» τις «κόκκινες γραμμές» της ελληνικής πλευράς. 
Από τα πλέον επίσημα κυβερνητικά χείλη όπως από τον υπουργό Εσωτερικών Ν. Βούτση, τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο Ν. Φίληαλλά και τον υπουργό Εργασίας Π. Σκουρλέτη, το ενδεχόμενο τωνεκλογών παρουσιάζεται ως… απειλή τόσο για τους Ευρωπαίους εταίρους όσο και για την αντιπολίτευση η οποία αναζητεί τον βηματισμό της μετά τις πρόσφατες εκλογές του Ιανουαρίου.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις κυβερνητικών στελεχών, οι κάλπες στην Ελλάδα προκαλούν τρόμο στην Ευρώπη καθώς οι εταίροι φοβούνται την απάντηση του ελληνικού λαού σε ένα ενδεχόμενο ερώτημα που θα θέτει το δίλημμα «ναι ή όχι» στο Μνημόνιο και που θα υποκρύπτει σαφέστατα την πρόθεση του λαού να παραμείνει ή όχι η χώρα στην ευρωζώνη. «Οι Ευρωπαίοι δεν θέλουν σε αυτήν την φάση να υπάρξει αρνητική απόφαση του λαού μίας χώρας στην ευρωζώνη που θα αφορά το Μνημόνιο. Είναι ευαίσθητοι σε θέματα δημοκρατίας και δεν επιθυμούν μία τέτοια εξέλιξη στην χώρα», αναφέρει κυβερνητικός παράγοντας στο TheTOC.gr ο οποίος εκτιμά πως γι αυτόν τον λόγο η Γερμανίδα Καγκελάριος έχει ρίξει τους τόνους της αντιπαράθεσης με την ελληνική πλευρά και εμφανίζεται αποφασισμένη να βοηθήσει την Ελλάδα προκειμένου να μην αντιμετωπίσει πρόβλημα ρευστότητας. 
Τα τελεσίγραφα της Ευρώπης
Την ίδια στιγμή όμως το Μέγαρο Μαξίμου αντιμετωπίζει τα τελεσίγραφα κορυφαίων Ευρωπαίων αξιωματούχων όπως του Προέδρου του Eurogroup Γ. Ντάινσεμπλουμ, του Διοικητή της ΕΚΤM. Ντράγκι και του Κ. Ρέντλινγκ (δήλωσαν μετά το Eurogroup της Ρίγας, ότι ο χρόνος τελειώνει και χωρίς συμφωνία - πακέτο δεν θα υπάρξει χρηματοδότηση) ως «προσπάθεια να αντιστραφεί το εποικοδομητικό και θετικό κλίμα των συναντήσεων του Αλ. Τσίπρα με τους Αν. Μέρκελ, Φρ. Ολάντ και Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ στις Βρυξέλλες, όπου εκφράστηκε η πολιτική βούληση να βρεθεί λύση» και εκτιμά ότι «οι πιέσεις κατά της χώρας είναι αναμενόμενο ότι θα ενταθούν όσο θα πλησιάζει η ώρα της υπογραφής της συμφωνίας».
Η ελληνική κυβέρνηση παρουσιάζει στις εκτιμήσεις της, ότι υπάρχειδιαφωνία μεταξύ των θεσμών για την αντιμετώπιση του ελληνικού ζητήματος την ίδια στιγμή όμως που με διπλωματική γλώσσα τόσο ο Επίτροπος Οικονομικών υποθέσεων Π. Μοσκοβισί όσο και υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης παρέχουν πλήρη στήριξη στα τεχνικά κλιμάκια που εκπροσωπούν τους θεσμούς και ζητούν επίσπευση των διαπραγματεύσεων εγκαλώντας την Αθήνα. 
Το πολιτικό μπρά- ντε- φερ μεταξύ Ελλάδας και εταίρων για το ποιος θα πάρει την ευθύνη (blame game) για μία αρνητική εξέλιξη προκαλείται και από την «δημιουργική ασάφεια» των δηλώσεων του Έλληνα υπουργού Οικονομικών Γ.Βαρουφάκη, ο οποίος μετά το Eurogroup στην Λετονία εκτίμησε ότι υπήρξε πρόοδος, την ίδια στιγμή που οι επικεφαλής των οικονομικών θεσμών της Ε.Ε. έκαναν λόγο για σημαντικές διαφωνίες μεταξύ των δύο πλευρών και θέτονταςτελεσίγραφο για τις 11 Μαΐου προκειμένου να ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις. 
Φίλης: «Δεν θα φοβηθούμε λαϊκή νομιμοποίηση»
Τα κυβερνητικά στελέχη εντείνουν τις αναφορές για το ενδεχόμενο να οδηγηθεί η χώρα σε δημοψήφισμα ή εκλογές και στο εσωτερικό στέλνοντας μήνυμα στην αντιπολίτευση η οποία δεν θα επιθυμούσε μία εκλογική αναμέτρηση σε αυτήν την φάση όπου τα κόμματα της συγκυβέρνησης φαίνεται ότι έχουν την αποδοχή ενός σημαντικού τμήματος των πολιτών. «Δεν επιδιώκουμε εκλογές και δημοψήφισμα, αλλά έναν συμβιβασμό με τους δανειστές, στο πρόβλημα που αφορά την οικονομία. Αν όμως η συμφωνία χρειαστεί λαϊκή νομιμοποίηση, δεν θα φοβηθούμε. Επί συμφωνίας όμως - και όχι γενικώς επί συζητήσεων» ανέφερε στην ομιλία του στην Βουλή ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Φίλης.
Στην πρόσφατη συζήτηση στην βουλή για την ΠΝΠ ο πρώτος τη τάξη υπουργός Ν. Βούτσης προκάλεσε τις έντονες αντιδράσεις της αντιπολίτευσης όταν είπε πως: «Πλανώνται πλάνη οικτρά όποιοι θέλουν, ή φαντασιώνονται πως θα γίνει παρένθεση αυτή η κυβέρνηση και κυρίως ότι θα γίνει παρένθεση η προσπάθεια του λαού να σηκώσει κεφάλι και θα ξαναμπούμε σε ένα δρόμο με το κεφάλι κάτω, όπου, τότε, Δήμοι, Περιφέρειες, Πανεπιστήμια θα μείνουν στη μοίρα τους και θα φεύγουν μετανάστες οι νέοι άνθρωποι και η χώρα θα μείνει η χώρα χρεοκοπημένη,όχι μόνον οικονομικά αλλά και πολιτισμικά και ηθικά. Ο λαός έδωσε την απάντησή του. Και αν χρειαστεί, θα την δώσει ξανά» είπε χαρακτηριστικά ο κ.Βούτσης κατά την συζήτηση στη Βουλή για την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένουγια τα ταμειακά διαθέσιμα.
Αυτό όμως που εξόργισε τους βουλευτές της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚήταν ότι ο υπουργός Εσωτερικών κατηγόρησε την αντιπολίτευση πως «εκπροσωπεί τις αιτιάσεις, τις ενστάσεις και τις απόψεις των δανειστών μέσα στη Βουλή κατά 100%». Το κλίμα των αντεγκλήσεων και της αντιπαράθεσης εντός της Βουλής τις τελευταίες ημέρες«μυρίζει» εκλογές, σημειώνει στο TheTOC κυβερνητικός παράγοντας που εκτιμά ότι σε περίπτωση που οδηγηθεί η χώρα σε κάλπες, η αντιπαράθεση μεταξύ των κομμάτων θα έχει χαρακτηριστικά σκληρής σύγκρουσης.

thetoc 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου