Σάββατο 9 Μαΐου 2015

Με το όπλο παρά πόδα οι αντίπαλες πτέρυγες της ΝΔ

Με το όπλο…«πάρα πόδα» είναι όλες οι πλευρές στη ΝΔ, η οποία βιώνει ίσως το μεγαλύτερο δράμα της από την ημέρα που ιδρύθηκε, ενώ κυρίαρχο είναι το υπαρξιακό της πρόβλημα. Στο «γαλάζιο» παρασκήνιο κυκλοφορεί εσχάτως η άποψη ότι «αυτή η ΝΔ ίσως δεν
µας χωράει όλους». Με αυτή την επισήμανση έμπειρα κομματικά στελέχη σπεύδουν να τονίσουν το χάσμακαι τις ιδεολογικές διαφορές που αναδεικνύονται το τελευταίο διάστημα, ενόψει μάλιστα και της διαφαινόμενης συμφωνίας μεταξύ κυβέρνησης και πιστωτών.
Παρά το χάσμα που υπάρχει και η µία και η άλλη πλευρά αποφεύγουν να μιλήσουν για αποχωρήσεις ή για προγραφές, ενώ την ίδια στιγμή η νευρικότητα είναι έκδηλη. Η πιο χαρακτηριστική στιγμή ήταν ο μεγάλος καβγάς που είχε η Ντόρα Μπακογιάννη με τον Δημήτρη Σταμάτη το μεσημέρι της Πέμπτης στο καφενείο της Βουλής για το εάν η ΝΔ πρέπει να ψηφίσει ή όχι τη συμφωνία.
Σε αυτό το κλίμα με την ηγεσία και τους υποστηρικτές της να δηλώνουν αποφασισμένοι να μην ψηφίσουν την συμφωνία, όπως έχει αφήσει να εννοηθεί ο πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς και από την άλλη στελέχη, όπως η Ντόρα Μπακογιάννη, ο Νίκος Δένδιας, ο Ευριπίδης Στυλιανίδης, ο Κωστής Χατζηδάκης να τάσσονται υπέρ της στήριξης της συμφωνίας, η κεντροδεξιά δίνει την εντύπωση μιας βαθιάς διχασμένης παράταξης. Και δεν είναι μόνο για το ποια θα είναι η στάση της ΝΔ στην ψηφοφορία επί της συμφωνίας, αλλά και η αλλαγή σελίδας και κατ’ επέκτασης ανατροπή της ηγεσίας που επιζητούν πολλοί.
«Αντώνη, κάν’ το όπως ο Έντι» είναι το εσωκομματικό σύνθημα των μελών της «εσωκομματικής αντιπολίτευσης»
«Αντώνη, κάν’ το όπως ο Έντι» είναι το εσωκομματικό σύνθημα των μελών της «εσωκομματικής αντιπολίτευσης» από το πρωί της Παρασκευής και παραπέμπουν στην απόφαση του Εντι Μίλιμπαντ να παραιτηθεί από την ηγεσία των Εργατικών μετά από την μεγάλη ήττα από τους Συντηρητικούς του Ντέιβιντ Κάμερον. 
Η ηγεσία του κόμματος παρακολουθεί µε προσοχή την έντονη κινητικότητα που καταγράφεται στο παρασκήνιο και οργανώνει την άμυνά της με «μπροστάρηδες» στελέχη, όπως οι Μάκης Βορίδης, Αδωνις Γεωργιάδης, Γεράσιμος Γιακουμάτος, Αννα Ασημακοπούλου, Δημήτρης Σταμάτης, κ.α.
Στον αντίποδα, οι δελφίνοι και αρκετοί βουλευτές συναντώνται την τελευταία περίοδο σε σπίτια και σε γραφεία και προσπαθούν να προβλέψουν τα μελλούμενα και κυρίως τη θέση τους σε ένα άκρως ευμετάβλητο πολιτικό σκηνικό, στο οποίο προβλέπονται πολλαπλές ανατροπές.
Κοινή διαπίστωση των δελφίνων, όπως η Ντ. Μπακογιάννη, οι Ν. Δένδιας, Ευρ. Στυλιανίδης, αλλά και άλλων στελεχών όπως οι Κ. Χατζηδάκης, Ευάγγελος Αντώναρος, Μάξιμος Χαρακόπουλος, Κώστας Τζαβάρας, Γιώργος Βλάχος, κ.α. είναι ότι η συμφωνία κυβέρνησης και πιστωτών θα αποτελέσει θρυαλλίδα εξελίξεων στη ΝΔ και από την στάση του κόμματος στη Βουλή θα εξαρτηθούν και οι πολιτικές εξελίξεις για την επόμενη μέρα της κεντροδεξιάς.
Οι διαφορές των ετερόκλητων ομάδων στη ΝΔ είναι εμφανείς και επικεντρώνονται στον ιδεολογικό προσανατολισμό και στη στρατηγική της υπό τα νέα δεδομένα που διαμορφώνονται.
Πολλοί από τους «προεδρικούς» αναφέρονται στο κατ’ αυτούς «μετέωρο βήμα» των «αντιφρονούντων» και εκτιμούν ότι οι διαφορές στο εσωτερικό της ΝΔ θα λυθούν λίαν συντόμως. 
Τα «πολιτικά παιχνίδια» και οι προσωπικές επιδιώξεις τόσο μεταξύ των ομάδων όσο και  στο εσωτερικό τους αναμένεται να γίνουν πιο σκληρά το επόμενο διάστημα
Εξ αυτού του λόγου τα «πολιτικά παιχνίδια» και οι προσωπικές επιδιώξεις τόσο μεταξύ των ομάδων όσο και  στο εσωτερικό τους αναμένεται να γίνουν πιο σκληρά το επόμενο διάστημα και ειδικά σε ένα σκηνικό ρευστότητας όπου οι εξελίξεις δείχνουν µάλλον να είναι απρόβλεπτες.
Εκ των πραγμάτων και με βάσει τα όσα εξελίσσονται στο παρασκήνιο, κεντρική εικόνα είναι ότι «στη ΝΔ υπάρχουν δύο πόλοι», άρα και δύο στρατηγικές που συγκρούονται και γι’ αυτό αναδεικνύονται όλο και πιο έντονα οι ιδεολογικοπολιτικές διαφορές και οι εκ διαμέτρου αντίθετες στρατηγικές.
Εξάλλου, από τη μια πλευρά υπάρχουν όσοι θέλουν να τελειώσει πολιτικά η σημερινή ηγεσία και από την άλλη πλευρά υπάρχει ο Αντ. Σαμαράς που δίνει μάχη πολιτικής επιβίωσης, θεωρώντας ότι δικαιώνεται και έρχεται τρίτο και χειρότερο μνημόνιο.
Το επόμενο διάστημα αναμένονται πρωτοβουλίες για να ενισχυθεί το κλίμα κατά του Αντ. Σαμαρά, αλλά όλα θα εξαρτηθούν από το τι θα γίνει με τη συμφωνία, καθώς από αυτήν θα οριοθετηθεί και η έναρξη των εσωκομματικών διαδικασιών.
Στις παρασκηνιακές συζητήσεις που γίνονται είτε στο εντευκτήριο της Βουλής είτε σε σπίτια και σε διάφορα στέκια, περίπου 25 µε 30 βουλευτές µε τον έναν ή τον άλλον τρόπο δείχνουν ότι πρέπει να θεωρούνται ξένοι για την ηγεσία.
Υπό τη σκιά εντόνων πολιτικών ζυμώσεων, η ηγεσία της ΝΔ θα επιδιώξει να θέσει τέλος στη συζήτηση που διεξάγεται σε τμήμα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας και να βάλει φραγμό στα σενάρια περί αλλαγής ηγεσίας. Μάλιστα, στον τρίτο όροφο των γραφείων της Ν∆, επί της λεωφ. Συγγρού 340, όπου βρίσκεται και το κεντρικό «γαλάζιο» στρατηγείο, κυριαρχεί η εκτίμηση, ότι και αυτή τη φορά οι πολέμιοι του Αντ. Σαμαρά θα ηττηθούν.
Αντίθετα, η εσωκομματική αντιπολίτευση επιμένει ότι «οι εξελίξεις θα είναι καταιγιστικές» και λένε με έμφαση ότι σύντομα θα υπάρξει και σήμα από τον πρώην Πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή για να εκκινήσουν οι διαδικασίες αλλαγής σελίδας, αν και αυτό μένει να αποδειχθεί στην πράξη!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου