Πέμπτη 7 Μαΐου 2015

Γιάννης Μαγκριώτης : Πρόταση για ανασυγκρότηση του «προοδευτικού πολιτικού κέντρου»

Πρόταση για εκλογική σύμπραξη κομμάτων του «πολιτικού κέντρου» με κοινό προγραμματικό πλαίσιο και κοινό ψηφοδέλτιο κατέθεσε η «Πρωτοβουλία για τη Νέα Σοσιαλδημοκρατία»

Πρόταση για εκλογική σύμπραξη κομμάτων του
«πολιτικού κέντρου» (ΠΑΣΟΚ, Ποτάμι, ΚΙΔΗΣΟ, ΔΗΜΑΡ και άλλες κινήσεις) με κοινό προγραμματικό πλαίσιο και κοινό ψηφοδέλτιο, υπό μια προσωπικότητα υψηλού κύρους και κοινής αποδοχής, εκτός του στελεχιακού τους δυναμικού, ως «το πρώτο βήμα» για την ανασυγκρότηση του «προοδευτικού κεντρώου μεταρρυθμιστικού χώρου και του χώρου της νέας σοσιαλδημοκρατίας» κατέθεσαν σε συνέντευξη τύπου μέλη της «Πρωτοβουλίας για τη Νέα Σοσιαλδημοκρατία».

Όπως εκτίμησε, ο Γιάννης Μαγκριώτης, ενδεχόμενη αποτυχία των διαπραγματεύσεων της κυβέρνησης με τους εταίρους πιθανότατα θα οδηγήσει σε δημοψήφισμα, ενώ από την άλλη, μια συμφωνία φέρνει πιο κοντά το ενδεχόμενο εθνικών εκλογών, επισημαίνοντας ότι «σε αντίθεση με το προηγούμενο εικοσιτετράωρο, σήμερα είμαστε πιο κοντά στο δεύτερο ενδεχόμενο». Πρόσθεσε, ότι «συμφωνία πρέπει να υπάρξει για να συνεχίσει η χώρα την πορεία της στο ευρωπαϊκό πλαίσιο», ότι νέες εκλογές είναι απευκταίες για τον τόπο, αλλά εάν γίνουν θα γίνουν σε κλίμα έντονης πόλωσης ανάμεσα σε ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ «που δε θα είναι καλή για την πολιτική ζωή και για τη χώρα». Υποστήριξε ότι σε αυτή την περίπτωση, με τον ισχύοντα εκλογικό νόμο τα κόμματα του πολιτικού κέντρου κινδυνεύουν με συντριβή, καλώντας τις ηγεσίες και τα μέλη τους «να αγκαλιάσουν την πρωτοβουλία».

Ο κ. Μαγκριώτης πρόσθεσε ότι μια τέτοια σύμπραξη μπορεί να βοηθήσει να περιοριστεί η προεκλογική πόλωση και να δημιουργήσει «εκλογικούς και πολιτικούς συσχετισμούς πολύ πιο ευνοϊκούς για τη χώρα και για κυβερνήσεις προοδευτικής συνεργασίας, μακράς πνοής, με προοδευτικό, μεταρρυθμιστικό, ευρωπαϊκό περιεχόμενο».

Σε ερώτηση ποια πρόσωπα μπορούν να ηγηθούν μιας τέτοιας σύμπραξης, ο κ. Μαγκριώτης απάντησε ότι προσωπικότητες με τέτοια χαρακτηριστικά είναι πολλές, μεταξύ αυτών, ο συνταγματολόγος Νίκος Αλιβιζάτος, που προτάθηκε για την Προεδρία της Δημοκρατίας από το «Ποτάμι» και υποστηρίχθηκε και από το ΠΑΣΟΚ, είτε ο Γιάννης Μπουτάρης, είτε ο Γιώργος Καμίνης, που έχουν υποστηριχθεί από τα τέσσερα κόμματα και άλλες κινήσεις στις δημοτικές εκλογές.


voria.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου