Πέμπτη 14 Μαΐου 2015

Διχάζει τη ΝΔ η επερχόμενη συμφωνία

Ιδιαίτερα θολό είναι το πολιτικό μήνυμα που εκπέμπει η ΝΔ για τη στάση της έναντι μια ενδεχόμενης συμφωνίας μεταξύ κυβέρνησης και πιστωτών, ενώ στην γαλάζια Κ.Ο. καταγράφεται διχασμός.  Η αξιωματική αντιπολίτευση παραμένει σε κρίση στρατηγικής και η έλλειψη ενιαίας γραμμής της Κ.Ο. της ΝΔ είναι
εμφανής σε όλα τα επίπεδα.
 
Την ίδια στιγμή, ακόμα και το σήμα που στέλνει η ΝΔ στην κοινωνία είναι κατά κεντρικά της στελέχη, λάθος, αφού από τη μια πλευρά ζητεί να υπάρξει ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων που θα οδηγήσουν σε μια νέα συμφωνία και από την άλλη η ηγεσία της διακηρύσσει σε όλους τους τόνους ότι έρχεται νέο σκληρότερο μνημόνιο.

Η σύγκρουση δύο κόσμων

Η ΝΔ οχυρώνεται πίσω από το επιχείρημα περί νέας φοροεπιδρομής που έρχεται, αλλά τα δημοσκοπικά της ποσοστά είναι πολύ αρνητικά για το κόμμα, το οποίο ενισχύει την άποψη ότιστο εσωτερικό του υπάρχουν δυο κόσμοι: όχι μόνο για την στάση της έναντι της συμφωνίας, αλλά και για μια σειρά ζητημάτων που συνδέονται με τον ιδεολογικό προσανατολισμό της, το ποια πρέπει να είναι η ηγεσίας της, κ.α.
η εσωκομματική αντιπολίτευση ετοιμάζεται για την ώρα που θα αμφισβητηθεί ο Αντ. Σαμαράς, αμέσως μετά την ψηφοφορία της συμφωνίας στη Βουλή.
 Η κρίση ταυτότητας της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν την βοηθάει, όπως παραδέχονται πολλοί βουλευτές στις κατ’ ιδίαν συζητήσεις τους να περάσει το μήνυμά της στην κοινωνία, αφού αυτό δεν είναι σαφές, ενώ στο παρασκήνιο η εσωκομματική αντιπολίτευση ετοιμάζεται για την ώρα που θα αμφισβητηθεί ο Αντ. Σαμαράς. Και αυτή η ώρα θα σημάνει αμέσως μετά την ψηφοφορία της συμφωνίας στη Βουλή.
 
Σε αυτό το κλίμα, ο πρόεδρος της ΝΔ οικοδομεί αργά, αλλά μεθοδικά την αρνητική στάση του, όπως όλες οι πληροφορίες συγκλίνουν, που θα τηρήσει στην ψηφοφορία που θα γίνει στη Βουλή επί της συμφωνίας, ενώ ισχυρό είναι και το σενάριο της αποχής.

Τα στρατόπεδα

 Στην ίδια γραμμή κινούνται μια σειρά στελεχών που τον στηρίζουν, όχι μόνο για τη συμφωνία, αλλά και για την παραμονή του στην ηγεσία, όπως οι Μάκης Βορίδης, Άδωνις Γεωργιάδης, Δημήτρης Σταμάτης, Αννα Ασημακοπούλου, κ.α.
 Απέναντί του έχει μια σειρά στελεχών, όπως η Ντόρα Μπακογιάννη, ο Νίκος Δένδιας, ο Ευριπίδης Στυλιανίδης, ο Κωστής Χατζηδάκης, κ.α. που προκρίνουν την ψήφιση μιας συμφωνίας, ενώ ακόμα και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης έχει επιφυλάξεις για τη στάση του κόμματος.

Η "παλιά φρουρά" βγαίνει στο αντάρτικο

H πρώτη δημόσια κίνηση τμήματος της εσωκομματικής αντιπολίτευσης στη ΝΔ λαμβάνει και επίσημο χαρακτήρα. Την προσεχή Δευτέρα ο «Σύνδεσμος ‘74» στο Θέατρο Χατζηχρήστου στη στοά Ιπποκράτους και Πανεπιστημίου, στο οποίο συμμετέχουν παλαιά μεσαία στελέχη της ΝΔ, όπως Κώστας Κωστούλας, Θόδωρος Μπεχράκης, Κυριάκος Γριβέας, Αντώνης Σγαρδέλης, Θάνος Βεζυργιάνης, Στέργιος Τσίφτης, Άγγελος Μοσχονάς, Δημήτρης Κωστόπουλος, κ.α.
 
«Τώρα που η αγωνία για την τύχη της πατρίδας μας κορυφώνεται δεν επιτρέπεται όλοι εμείς που από το 1974 και μετά δώσαμε πολλούς και δύσκολους αγώνες να μένουμε άπραγοι και σιωπηλοί» είναι το μήνυμα του Συνδέσμου, στην εκδήλωση του οποίου θα είναι παρόντες όλοι οι δελφίνοι, οι αμφισβητούντες τον Αντ. Σαμαρά. Σύμφωνα με πληροφορίες μεταξύ των κεντρικών συνθημάτων που θα ακουστούν στην εκδήλωση, στην οποία θα είναι παρούσα και η ΟΝΝΕΔ, αναμένεται να είναι:«αναγέννηση εδώ και τώρα» και «η Παράταξη δεν χαρίζεται σε κανέναν». 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου