Δευτέρα 1 Ιουνίου 2015

Μαύρα σενάρια στα διεθνή ΜΜΕ για αδιέξοδο και εκλογές

Οι διαπραγματεύσεις ανάμεσα στην Ελλάδα και τους δανειστές της μοιάζουν να έχουν φτάσει σε αδιέξοδο και θα μπορούσαν να πυροδοτήσουν νέες εκλογέςδημοψήφισμα ή ελέγχους κεφαλαίων στις τραπεζικές καταθέσεις», προειδοποιεί η Goldman Sachs.
Οπως αναφέρει ο Huw Pill, ο επικεφαλής οικονομολόγος του Ευρωπαϊκού
τμήματος της Goldman Sachs, αν και το βασικό σενάριο είναι πως τελικά θα επιτευχθεί ένας συμβιβασμός ανάμεσα στην Ελλάδα και τους θεσμούς, η κατάσταση μπορεί να χειροτερέψει. Κατά τον ίδιο, το πρόγραμμα με το οποίο εξελέγη ο ΣΥΡΙΖΑ, είναι ασύμβατο με τις απαιτήσεις των δανειστών. Και χωρίς συμφωνία, τα εναπομείναντα αποθέματα ρευστότητας στην Ελλάδα σύντομα θα εξαντληθούν. Αντιμετωπίζοντας αυτή την πραγματικότητα, μιά νέα πολιτική εντολή είτε μέσω νέας κυβέρνησης, δημοψηφίσματος ή νέων εκλογών θα χρειαστούν στην Ελλάδα, επισημαίνει ο Huw Pill.
Τέλος κάνει λόγο για πιθανότητα τεχνητής χρεοκοπίας ή/και ελέγχου κεφαλαίων για να αρθεί το αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις.
Την ίδια ώρα καταιγισμό δημοσιευμάτων προκαλεί το άρθρο του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στην γαλλική εφημερίδα Le Monde.
Κοινός τόπος των δημοσιευμάτων είναι πως η αναφορά του πρωθυπουργού ότι δεν ευθύνεται η Ελλάδα για την μη επίτευξη συμφωνίας ουσιαστικά βάζει νέα εμπόδια στις διαπραγματεύσεις.
«Ο Αλέξης Τσίπρας ανέβασε προκλητικά τη ρητορική του σε οποιαδήποτε πιθανή συμφωνία ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τρόικα», αναφέρει ο δημοσιογράφος του Forbes, Tim Worstall. Οπως επισημαίνει, κάποια από τα θέματα που θέτει ο Ελληνας πρωθυπουργός δεν πρόκειται να γίνουν δεκτά από τους δανειστές και κατα συνέπεια «ο Τσίπρας επαναλαμβάνει τις δικές του κόκκινες γραμμές, γνωρίζοντας πως αποτελούν κόκκινες γραμμές και για την άλλη πλευρά. Αυτό δεν κάνει μια συμφωνία πιθανή».
Ερμηνεύοντας το γιατί ο πρωθυπουργός επέλεξε τώρα να αρθρογραφήσει, ο Worstall σημειώνει: «Περίπου το μισό κόμμα του Τσίπρα λέει πως θα ήταν καλύτερα να χρεοκοπήσει η Ελλάδα και να φύγει από το ευρώ. Αυτό θα ήταν αρκετό για να σημάνουν τα όργανα στην Ευρωζώνη και να αρχίσουν οι ηγέτες της να ξανασκέφτονται τα δεδομένα. Μόνο που είναι απίθανο να το κάνουν διότι θα πρέπει να εξηγήσουν στους ψηφοφόρους τους τι θα περιλαμβάνει αυτή η νέα συμφωνία... Αυτό που δεν γνωρίζουμε είναι το εξής: αυτή θα είναι η τελευταία έκρηξη της φλογερής ρητορικής του Τσίπρα, πριν από τη συμφωνία; Θέλει κάτι να δείξει στο εγχώριο ακροατήριο; Ή είναι αυτό που πραγματικά ο Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ επιμένουν ότι μπορούν να υπογράψουν; Οι πιθανότητες που δίνω για μια χρεοκοπία αυξάνονται».
«Αθήνα – Πάντα φταίνε οι άλλοι! Το νόημα αυτής της φράσης φαίνεται πως οικειοποιείται και ο Έλληνας Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας» κατά την γερμανική εφημερίδα Bild.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα ο Πρωθυπουργός αντί να αναλάβει την ευθύνη για την κατάσταση της χώρας τη μεταθέτει στους πιστωτές. 
«Η Ελλάδα και οι πιστωτές της ανταλλάσσουν κατηγορίες για έλλειψη προόδου στις συνομιλίες ενώ χτυπούν οι καμπάνες του κινδύνου για την οικονομική πορεία της χώρας κατά την έναρξη αυτού του κρίσιμου μήνα», σημειώνει το Bloomberg στο κεντρικό του άρθρο με τίτλο «Η Ελλάδα προειδοποιεί, ενώ το τέλος του παιχνιδιού πλησιάζει -Η ανησυχία του Τσίπρα».
«Ενώ ο Ελληνας πρωθυπουργός έγραψε στη Le Monde ότι η έλλειψη συμφωνίας δεν οφείλεται στην ελληνική αδιαλλαξία, ανώτερος Γερμανός νομοθέτης τόνιζε ότι είναι ευθύνη της Ελλάδας να τηρήσει τις μεταρρυθμίσεις που είχαν συμφωνηθεί πριν ο Τσίπρας αναλάβει την εξουσία», σημειώνεται χαρακτηριστικά. 
Ο Πίτερ Σπίγκελ των Financial Times αναφέρει μεταξύ άλλων: «Οι πιθανότητες της Ελλάδας να πετύχει μια συμφωνία για να λάβει τα κεφάλαια των 7,2 δισ. ευρώ φαίνονται ακόμη πιο «αδύναμες», μετά το άρθρο Τσίπρα που ανέφερε ότι οι θεσμοί έχουν παράλογες απαιτήσεις και θέλουν να υποβάλλουν σκληρή τιμωρία στην Ελλάδα. Οι κατηγορίες Τσίπρα, που έγιναν στην Le Monde, πραγματοποιήθηκαν λίγες μόνο μέρες αφότου η κυβέρνησή του δήλωσε ότι μια συμφωνία είναι προ των πυλών. Η αίσθηση του χάους γύρω από τις διαπραγματεύσεις αυξήθηκε... Η αβεβαιότητα οδήγησε σε σημαντική απόσυρση καταθέσεων, καθώς σε δυο μόλις ημέρες «έφυγαν» από τις τράπεζες 800 εκατ. ευρώ, επαναφέροντας τους φόβους για ένα bank run.... Αξιωματούχοι της Ευρωζώνης τις τελευταίες μέρες έχουν κατηγορήσει την κυβέρνηση του κ. Τσίπρα για την χρησιμοποίηση παρόμοιων δημόσιων δηλώσεων ως διαπραγματευτικό τέχνασμα, σε μια απόπειρα να δημιουργηθεί χάσμα μεταξύ ΔΝΤ και Κομισιόν, η οποία προτρέπει σε μια συμβιβαστική συμφωνία πιο αποδεκτή από την Αθήνα».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου