Δευτέρα 1 Ιουνίου 2015

Τα μυστικά ραντεβού και οι κινήσεις των δελφίνων στη ΝΔ

Σε πλήρη εξέλιξη είναι το παρασκηνιακό παιχνίδι των «δελφίνων» που θεωρούν ότι μπορούν να παίξουν πρωταγωνιστικό ρόλο στη διαδοχή του Αντώνη Σαμαρά, καθώς η δυσμενής πορεία της ΝΔ έχει ανοίξει το μπουκάλι και έχει βγει το τζίνι της διαδοχής.
Την ίδια στιγμή ο πρόεδρος της ΝΔ εξετάζει το ενδεχόμενο να υπάρξει πρόωρη προσφυγή στις κάλπες ή να τεθεί θέμα συγκρότησης κυβέρνησης εθνικής ενότητας και γι΄ αυτό βάζει συνεχώς τελευταία στο τραπέζι τη φράση «μεγάλη εθνική συνεννόηση».
 
Σε συγκεκριμένα πολιτικά γραφεία των Αθηνών επεξεργάζονται σενάρια για το πώς θα καταφέρουν να προσεγγίσουν την Κοινοβουλευτική Ομάδα και την κομματική βάση για την ώρα της διαδοχής, που κατά τους δελφίνους και αντιφρονούντες θα σημάνει μετά την ψηφοφορία της συμφωνίας κυβέρνησης και πιστωτών.
 
Ο ίδιος ο Αντώνης Σαμαράς θεωρεί ότι δεν υπάρχει απειλή και εκτιμά ότι θα αντιμετωπίσει επιτυχώς τους δελφίνους
 
Ο ίδιος ο Αντώνης Σαμαράς θεωρεί ότι δεν υπάρχει απειλή και εκτιμά ότι θα αντιμετωπίσει επιτυχώς τους δελφίνους, ενώ φέρεται έτοιμος ακόμα και να ανακοινώσει έκτακτο συνέδριο για τα μέσα φθινοπώρου ώστε να κερδίσει και άλλο χρόνο.
 
Στον μαραθώνιο των «δελφίνων» που διεκδικούν τη θέση του αρχηγού, εκτός από την Ντόρα Μπακογιάννη που έχει ανοίξει περπατησιά και βγήκε πιο μπροστά από όλους, κινείται έντονα ο Νίκος Δένδιας, ο Ευριπίδης Στυλιανίδης, ενώ σε ρόλο μεταβατικού αρχηγού ορισμένοι βλέπουν τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη, και φυσικά ο κοινοτικός επίτροπος Δημήτρης Αβραμόπουλος που θεωρεί ότι δικαιωματικά αυτός θα μπορέσει να ηγηθεί της κεντροδεξιάς.
 
Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες οι Βαγγ. Μεϊμαράκης και Δημ. Αβραμόπουλος συναντήθηκαν την περασμένη Δευτέρα στο σπίτι του δεύτερου στην Κηφισιά και συζήτησαν επί αρκετή ώρα τις εσωκομματικές εξελίξεις και το πώς μπορεί η ΝΔ να σηκώσει κεφάλι. Λέγεται ότι υπήρξε ταύτιση απόψεων, αλλά ακόμα δεν έχει ξεκαθαριστεί όταν έρθει η ώρα της διαδοχής ποιος θα βγει μπροστά, αν και ο Βαγγ. Μεϊμαράκης έχει στόχο να είναι ο μεταβατικός αρχηγός.
 
Κομβικός θα είναι ο ρόλος του Κώστα Καραμανλή στο εσωκομματικό παιχνίδι
 
Το τοπίο είναι ακόμη θολό, παρά το γεγονός αμφισβητείται σε όλα τα επίπεδα ο Αντ. Σαμαράς, αν και ουδείς μέχρι στιγμής έχει κατατεθεί κάποιο κείμενο που θα του δημιουργεί πρόβλημα. Η αδυναμία συντονισμού των κινήσεων των δελφίνων και έλλειψη κοινής στρατηγικής, αν και οι ίδιοι λένε ότι όσο είναι ανοικτό το θέμα της συμφωνίας δεν μπορούν να κινηθούν, δίνει το δικαίωμα στον πρόεδρο της ΝΔ να λέει ότι δεν αμφισβητείται και δεν υπάρχουν δυνάμεις ικανές να του δημιουργήσουν πρόβλημα.
Κομβικός θα είναι ο ρόλος του Κώστα Καραμανλή στο εσωκομματικό παιχνίδι. Ο πρώην Πρωθυπουργός αποφεύγει να τοποθετηθεί επί των σχεδίων των δελφίνων, αλλά αυτό που μεταδίδεται από το περιβάλλον του με ένταση είναι ότι «δεν δίνει δακτυλίδια».

thetoc
 
Στο πλαίσιο αυτής της γραμμής, ο Κώστας Καραμανλής φέρεται να ενοχλήθηκε και από τις διαρροές ότι στηρίζει τη Ντόρα Μπακογιάννη.
Η ίδια σε καμία περίπτωση δεν κρύβει τις φιλοδοξίες της για την ηγεσία της ΝΔ και εσχάτως έχει πυκνώσει τις επαφές της με βουλευτές και στελέχη. Εκτός από τις δημόσιες παρεμβάσεις της, που κινούνται σε τεντωμένο σχοινί κατά την ηγεσία της ΝΔ, στις κατ' ιδίαν συζητήσεις με βουλευτές και κομματικά στελέχη «δεν κρύβει την αγωνία της για την παράταξη», αλλά ούτε και την επιθυμία της να μπει στο παιχνίδι και να κερδίσει ότι στερήθηκε το 2009.
 
Ο άλλος πόλος είναι ο Νίκος Δένδιας, που αν και συνομιλεί τακτικά με την Ντ. Μπακογιάννη, άνοιξε τον βηματισμό του με βλέψεις για την ηγεσία του κόμματος, ενώ ξεκινά και περιοδείες ανά την επικράτεια με πρώτο σταθμό την Πάτρα στα μέσα του Ιουνίου. H βασική επιδίωξη του Ν. Δένδια είναι να κεντρίσει το ενδιαφέρον του λεγομένου Καραμανλικού κορμού της ΝΔ, ώστε να εξασφαλίσει τη στήριξή του.
 
Αρχηγικό προφίλ οικοδομεί και ο Ευρ. Στυλιανίδης που έχει «δικτύωση» στο κόμμα, διατηρώντας άριστες σχέσεις με βουλευτές, ενώ από την άλλη πλευρά το δικό τους παιχνίδι με φόντο την επόμενη μέρα στη ΝΔ αρχίζουν και παίζουν ο Κυριάκος Μητσοτάκης, που έχει το πρόβλημα ότι επιμένει η αδελφή του Ντ. Μπακογιάννη να διεκδικήσει την αρχηγία.
Υπάρχουν επίσης στελέχη που θεωρούν ότι θα παίξουν ρόλο την επόμενη μέρα, όπως ο Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης. Από την άλλη, από το σκληρό δεξιό τμήμα της ΝΔ, ο Μάκης Βορίδης έχει αναπτύξει περπατησιά και θεωρεί ότι μπορεί να εκφράσει το πιο σκληρό τμήμα της συντηρητικής παράταξης.
Σε αυτό το παιχνίδι, εντάσσεται και η νεώτερη γενιά της ΝΔ με στελέχη που θεωρούν ότι επειδή έγινε Πρωθυπουργός ο Αλέξης Τσίπρας σε ηλικία 40 ετών, έχουν και αυτοί ελπίδες. Αυτά τα στελέχη είναι ο Βασίλης Κικίλιας, η Όλγα Κεφαλογιάννη, ο Απόστολος Τζιτζικώστας, ο Γιώργος Παπανικολάου, αλλά και τα αποκαλούμενα και δελφινάκια που ευελπιστούν να γίνει βουτιά στην επετηρίδα, ο Κώστας Μπακογιάννης και ο Κώστας Αχ. Καραμανλής.
Το προβληματικό για τη ΝΔ είναι ότι το παιχνίδι των δελφίνων έχει ανοίξει, αλλά κανείς δεν έχει σαφές στίγμα τι πρέπει να γίνει στην παράταξη την επόμενη μέρα και κυρίως δίνεται η εντύπωση πως πρόκειται για μάχη συσχετισμών για τη νομή απλά της κομματικής –και ίσως αργότερα- της κυβερνητικής εξουσίας. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου