Κυριακή 14 Ιουνίου 2015

Ποιοι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ειναι ύποπτοι να μην ψηφίσουν

Με τις κόκκινες γραμμές της κυβέρνησης για το ασφαλιστικό και τις νέες μειώσεις μισθών και συντάξεων να έχουν μπει στην πρέσα των δανειστών, η εσωκομματική αντιπαράθεση στον ΣΥΡΙΖΑ έχει πάρει φωτιά στο ενδεχόμενο υπογραφής μίας
συμφωνίας που στο κυβερνητικό στρατόπεδο παραδέχονται ότι θα είναι επώδυνη. Με την ελληνική αντιπροσωπία να βρίσκεται στις Βρυξέλλες έχοντας καταθέσει τις αντιπροτάσεις της κυβέρνησης, στο εσωτερικό του κόμματος και της κυβέρνησης χτυπούν τα…νταούλια της ρήξης ακόμα και της εξόδου της χώρας από την ευρωζώνη. Σε ενδεχόμενη συμφωνία τους δανειστές θα μεταφερθεί η μπάλα στο εσωτερικό της κυβέρνησης καθώς οι βουλευτές θα κληθούν να πάρουν θέσηψηφίζοντας την συμφωνία ή τους εφαρμοστικούς νόμους στην βουλή.
Οι ιδιωτικοποιήσεις, οι συντάξεις και οι εργασιακές σχέσεις αναμένεται να αποτελέσουν την γραμμή …Μαζινό υπουργών του ΣΥΡΙΖΑ όσων αφορά την στάση τους απέναντι σε μία ενδεχόμενη συμφωνία

Υπουργοί με «κόκκινες γραμμές»

Οι ιδιωτικοποιήσεις, οι συντάξεις και οι εργασιακές σχέσεις αναμένεται να αποτελέσουν την γραμμή …Μαζινό υπουργών του ΣΥΡΙΖΑ όσων αφορά την στάση τους απέναντι σε μία ενδεχόμενη συμφωνία. Ο Πάνος Σκουρλέτης έχει ανακοινώσει ότι σύντομα θα φέρει στην βουλή την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων στην βουλή με τη μορφή νομοσχεδίου μετά την συνεργασία του με τον ILO. Δεν φαίνεται διατεθειμένος να συμβιβαστεί σε μία υποχώρηση της ελληνικής κυβέρνησης στο εργασιακό στον βαθμό που ο ίδιος έχει δεσμευτεί δημόσια για την άμεση επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων με δεδομένη την πρόταση των δανειστών για πάγωμα των προεκλογικών δεσμεύσεων της κυβέρνησης στα εργασιακά μέχρι τα τέλη του 2015.
Πέραν των εργασιακών όμως οι ιδιωτικοποιήσεις αποτελούν το πρώτο θέμα στην ατζέντα της Αριστερής Πλατφόρμας. Η χτεσινή παρουσία του Π. Λαφαζάνη και του Δ. Στρατούλη στο Μ. Μαξίμου, σύμφωνα με κομματικές πηγές έγινε προκειμένου να διερευνήσει ο Πρωθυπουργός μέχρι που μπορεί να συναινέσει το Αριστερό Ρεύμα στα καυτά θέματα των ιδιωτικοποιήσεων, των εργασιακών και του ασφαλιστικού.

Ο ρόλος Βαρουφάκη

Το Μέγαρο Μαξίμου υποστηρίζει ότι αντιμετωπίζει την συμφωνία ως «πακέτο» και συνδέει τις εξελίξεις και την τελική απόφαση που θα αφορά – για παράδειγμα- το πρωτογενές πλεόνασμα με την συνολική διευθέτηση του ελληνικού ζητήματος και την απομείωση του χρέους. Όμως ο υπουργός Οικονομικών Γ. Βαρουφάκης σε κάθε ευκαιρία θέτει δική του ατζέντα και δεν χάνει ευκαιρία να αξιοποιεί την δημοφιλία του δίνοντας το παρών σε κινητοποιήσεις και συγκεντρώσεις όπως χτες στην ΕΡΤ. Έχει δεσμευτεί σε εκπροσώπους φορέων του Αιγαίου ότι δεν θα καταργηθεί η έκπτωση ΦΠΑ στα νησιά και τους έχει ζητήσει να κάνουν μέχρι και δημοψήφισμα ενώ την ίδια στιγμή η κυβέρνηση φαίνεται να έχει υποχωρήσει και να έχει αποδεχτεί την αύξηση του φόρου. Παράλληλα ο κ. Βαρουφάκης στην βουλή δηλώνει ότι δεν έχουμε αποδεχτεί το 1% για το πρωτογενές πλεόνασμα για το 2015 όταν η κυβέρνηση διαμηνύει μέσω του Αλ. Φλαμπουράρη στην εκπομπή «Ίντριγκα» της Έλλης Στάη στον Alpha ότι δεν θα τα… σπάσουμε με τους δανειστές για 0,2%.
Αλλά και ο αντιπρόεδρος της βουλής Αλέξης Μητρόπουλοςακολουθεί μοναχικό δρόμο χαρακτηρίζοντας μία ενδεχόμενη συμφωνία ως εφαρμογή του Μνημονίου και κάνοντας λόγο για λάθη στην τακτική της κυβέρνησης. Αποστασιοποιημένος από τις επιλογές του Μαξίμου ο Αλέξης Μητρόπουλος αποτελεί έναν από τους υποψήφιους βουλευτές που θα μπορούσαν να μην ψηφίσουν την συμφωνία.

Ο παράγοντας …Ζωή

Στο ίδιο μήκος κλίματος κινείται και η Πρόεδρος της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου η οποία συνεχίζει με αμείωτο ρυθμό την σύγκρουση με τον αν. υπουργό Προστασίας του Πολίτη Γ. Πανούση για την παρουσία της ελληνικής αστυνομίας στην βουλή την ίδια στιγμή που ο Πρωθυπουργός φαίνεται να παίρνει το μέρος του γνωστού εγκληματολόγου παραχωρώντας του την αρμοδιότητα της ΕΥΠ.
Επόμενο πεδίο σύγκρουσης του Μαξίμου με την Πρόεδρο της Βουλής αναμένεται να είναι η λειτουργία του κοινοβουλίου το καλοκαίρι, όπου η Ζ. Κωνσταντοπούλου έχει διαμηνύσει πως η βουλή θα μείνει «ανοιχτή» και τον Ιούλιο ενώ πληροφορίες αναφέρουν ότι το Μαξίμου επιθυμεί την λειτουργία θερινών τμημάτων. Η κ. Κωνσταντοπούλου δείχνει μία επιμονή στις προεκλογικές δεσμεύσεις του ΣΥΡΙΖΑκαι προσπαθεί να καλύψει το πολιτικό κενό που αφήνουν πίσω τους οι …διαφωνούντες που τελικά συμβιβάζονται με την ηγεσία του κόμματος δείχνοντας ότι ακολουθεί τον δρόμο της συνέπειας στις προεκλογικές θέσεις.
Είχε καταψηφίσει την συμφωνία της 20ης Φεβρουαρίου σε συνεδρίαση της ΚΟ ενώ δεν χάνει ευκαιρία να τα βάζει με τους εκλεκτούς του Μαξίμου όπως είναι ο Γ. Σακελλαρίδης και ο αν. υπουργός Προστασίας του Πολίτη Γ. Πανούσης. Παράλληλα η Ρ. Μακρή, ο Γ. Μιχελογιαννάκης, ο Θ. Διαμαντόπουλος και η Δέσποινα Χαραλαμπίδου που θεωρούνται επιρροές της Ζωής Κωνσταντοπούλου έχουν συνυπογράψει μαζί με άλλους 20 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ επιστολή στον Πρωθυπουργό για την επαναφορά του κατώτατου μισθού στα 751 και την επιστροφή των συλλογικών διαπραγματεύσεων, στέλνοντας το δικό τους μήνυμα στην ηγεσία του κόμματος.

Η Αριστερή Πλατφόρμα και το κράς τέστ της κυβέρνησης

Σε αυτήν την εσωκομματική πίεση που ασκείται στον Αλέξη Τσίπρα δεν απουσιάζει η Αριστερή Πλατφόρμα του Π. Λαφαζάνη που έχει ζητήσει από την κυβέρνηση να επεξεργαστεί σχέδιο για την έξοδο της χώρας από την ευρωζώνη καθώς και οι βουλευτές που ανήκουν στην ΚΟΕ και στην πρώην ΔΕΑ οι οποίοι φέρονται αποφασισμένοι να καταψηφίσουν μία συμφωνία όπως την έχει περιγράψει ο Πρωθυπουργός. «Ακόμα η κυβέρνηση και οι βουλευτές δεν έχουν κριθεί στα δύσκολα», αναφέρει κομματικό στέλεχος στο ΤHe TOC και συμπληρώνει: «η κυβερνητική πλειοψηφία έχει ψηφίσει νομοσχέδια …φιλολαϊκά. Δεν έχει δοκιμαστεί σε δύσκολες αποφάσεις και το πρώτο …δύσκολο νομοσχέδιο θα αποτελέσει κρας τεστ για το μέλλον της κυβερνητικής πλειοψηφίας και της δεδηλωμένης της δεδηλωμένης της κυβέρνησης», αναφέρει η ίδια πηγή.
Ο κ. Λαπαβίτσας που ανήκει στην Αριστερή Πλατφόρμα έχει θέσει στον δημόσιο διάλογο το ερώτημα «υποταγή ή ρήξη» ρίχνοντας στο τραπέζι το σενάριο της εναλλακτική πορείας εκτός ευρώ. Ο βουλευτής Πειραιά Στ. Λεουτσάκος έχει ανακοινώσει ότι θα συμμετέχει σε κινητοποίηση κατά της ιδιωτικοποίησης του ΟΛΠ ενώ μαζί με τους υπόλοιπους 21 βουλευτές έχει υπογράψει το κείμενο για την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων και του βασικού μισθού στα 751 ευρώ.

Δεν είναι απειλή η Πλατφόρμα Λαφαζάνη

Η Αριστερή Πλατφόρμα επηρεάζει περίπου 25 βουλευτές μεταξύ των οποίων τους: Κώστα Λαπαβίτσα, Ευγενία Ουζουνίδου, Ζήση Ζάννα, Μιχάλη Κριτσωτάκη, Κωνσταντίνο Δελημήτρο ενώ έχει σημαντική συμμετοχή στην κυβέρνηση καθώς μετέχουν στο κυβερνητικό σχήμα ο Δημήτρης Στρατούλης(αναπληρωτής υπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων),ο Νίκος Χουντής(αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών), ο Βαγγέλης Αποστόλου (υπουργός αγροτικής ανάπτυξης) και ο Κώστας Ήσυχος(αναπληρωτής υπουργός Άμυνας). Σύμφωνα με εκτιμήσεις ο Παναγιώτης Λαφαζάνης και η Αριστερή Πλατφόρμα δεν φαίνονται διατεθειμένοι να δώσουν το οριστικό χτύπημα στην κυβέρνηση και να πιστωθούν την απώλεια της δεδηλωμένης σε μία ενδεχόμενη ψηφοφορία στην Βουλή για συμφωνία.
Παρά τους υψηλούς τόνους που διατηρεί η επίσημη ιστοσελίδα της τάσης Iskra.gr που ζητά να μην υποταχθεί η κυβέρνηση στις απαιτήσεις των δανειστών προτάσσοντας έναν εναλλακτικό δρόμοακόμα και εκτός ευρώ, τα στελέχη της τάσης φαίνονται διατεθειμένα να συμβιβαστούν με μία ενδεχόμενη συμφωνία εάν αυτή περιλαμβάνει προοπτική απομείωσης του χρέους και αναπτυξιακό πρόγραμμα. Σύμφωνα με πληροφορίες ο Αλέξης Τσίπρας είναι διατεθειμένος να εξαντλήσει όλες τις κομματικές διαδικασίες (Κεντρική Επιτροπή και Κοινοβουλευτική Ομάδα) όπου αναμένεται να έχει την πλειοψηφία των οργάνων με το μέρος του δεσμεύοντας με αυτόν τον τρόπο την μειοψηφία των διαφωνούντων.

ΚΟΕ και ΔΕΑ δεν θα ψηφίσουν την συμφωνία

Σύμφωνα με πληροφορίες οι βουλευτές που προέρχονται από τις πρώην συνιστώσες ΚΟΕ και ΔΕΑ δεν είναι διατεθειμένοι να ψηφίσουν μία συμφωνία, ούτε καν την πρόταση των 47 σελίδων της ελληνικής πλευράς καθώς έχουν θέσει ενστάσεις σε μία σειρά ζητημάτων χαρακτηρίζοντας τα κείμενα «μνημονιακή εμβάθυνση». Η τροτσκιστική ΔΕΑ του Αντώνη Νταβανέλλου έχει στις τάξεις της την Ιωάννα Γαιτάνη, ενώ η ΚΟΕ του Ρούντι Ρινάλντι τους Βασίλη Χατζηλάμπρου, Ελένη Σωτηρίου, Δημήτρη Κοδέλα, Βασίλη Κυριακάκη και Μαρία Τριανταφύλλου. Από την ΚΟΕ προέρχονται επίσης ο βουλευτής Μαγνησίας Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος.

thetoc

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου