Κυριακή 14 Ιουνίου 2015

Οι συσχετισμοί και το παρασκήνιο για τη νέα ηγεσία του ΠΑΣΟΚ

Το «κλειδί» για την εκλογή νέου αρχηγού στο ΠΑΣΟΚ αναζητούν τα επιτελεία των τριών υποψηφίων, της Φώφης Γεννηματά και των κ. Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλου, Ανδρέα Λοβέρδου γνωρίζοντας ότι εάν δεν αναδειχθεί ηγεσία από τον πρώτο γύρο, τότε η τράπουλα των συσχετισμών θα ξαναμοιραστεί, με άγνωστο
προς το παρόν αποτέλεσμα.Η Φώφη Γεννηματά με τον Ανδ. Λοβέρδο και δίπλα ο Οδ. Κωνσταντινόπουλος. Οι τρεις υποψήφιοι για την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ. Ο Ν. Ανδρουλάκης έριξε βάρος στην ανάδειξη στελεχών της επιρροής του στη νέα ΚΕ. Ο Νίκος Σαλαγιάννης εκλέχθηκε πρώτος στην ΚΕ
Το σίγουρο είναι ότι η Φώφη Γεννηματά μπαίνει δυναμικά στη μάχη με στόχο την επικράτηση από την πρώτη Κυριακή. Αντιθέτως, στα επιτελεία των κ. Κωνσταντινόπουλου και Λοβέρδου λέγεται ότι κάνουν και δεύτερες σκέψεις υπολογίζοντας στο πλεονέκτημα των συμμαχιών - όπως αυτές καταγράφηκαν και κατά την εκλογή των νέων μελών της Κεντρικής Επιτροπής.
Εμπειρα στελέχη υποστηρίζουν ότι ο απερχόμενος γραμματέας Νίκος Ανδρουλάκης επιλέγοντας την παραμονή του στη Ευρωβουλή (αν και ακουγόταν ως ενδεχόμενη η κάθοδός του για την ηγεσία) έριξε το βάρος στην ανάδειξη όσο το δυνατόν περισσότερων μελών επιρροής του στην Κεντρική Επιτροπή. Η λίστα των εκλεγμένων δείχνει άλλωστε ότι ο κ. Ανδρουλάκης έχει εξασφαλίσει (σε σύνολο 130) τουλάχιστον 50, ο κ. Κωνσταντινόπουλος περίπου 25 και ο Ανδρέας Λοβέρδος περίπου 5. Οι τρεις κύριοι όμως έκαναν, λένε οι πληροφορίες, μια ιδιότυπη συμφωνία που παραπέμπει σε αρκετά σενάρια - ειδικά αν δεν εκλεγεί αρχηγός αυτήν την Κυριακή, 14 Ιουνίου. Πολύ απλά, τότε αντίπαλος της Φώφης Γεννηματά θα είναι ένας εκ των κ. Λοβέρδου και Κωνσταντινόπουλου που θα έχει τη στήριξη και του μηχανισμού του Ν. Ανδρουλάκη και του Κώστα Σκανδαλίδη.
Γι' αυτό και η Φώφη Γεννηματά προσέρχεται στην αναμέτρηση με σύνθημα «καθαρή εντολή, από την πρώτη Κυριακή» - στενοί συνεργάτες της προσθέτουν ότι η κρίσιμη πολιτική συγκυρία και οι πιθανές ραγδαίες εξελίξεις δεν σηκώνουν περαιτέρω καθυστερήσεις. «Το ΠΑΣΟΚ έχει ήδη χάσει χρόνο, πρέπει γρήγορα να περάσει στην επόμενη μέρα, τονίζουν στελέχη της Φώφης Γεννηματά που θεωρούν ότι το «κλειδί» για την εξασφάλιση του 50+1 από τον πρώτο γύρο βρίσκεται στο ποσοστό συμμετοχής των μελών και των φίλων στην ψηφοφορία.
«Κάθε ένας παραπάνω από του 35.000 που ήρθαν και ψήφισαν στην εκλογή συνέδρων είναι επιτυχία. Εκτιμώ ότι μπορεί να προσέλθουν τη Κυριακή στην ψηφοφορία για τον νέο πρόεδρο πάνω από 100.000.
Η εμπειρία μου και η πολιτική μου διαδρομή μπορούν να θεμελιώνουν μια υπόσχεση για μια πολύ δυναμική παρουσία στη Βουλή και σε όλες τις περιφέρειες της χώρας», δήλωσε χαρακτηριστικά χθες ο Ανδρέας Λοβέρδος (Βήμα FM), υπογραμμίζοντας ότι «το περασμένο Σάββατο πάνω από το μισό Συνέδριο ήταν κάτω των 40 ετών». Ο πρώην υπουργός έχει ξεκινήσει περιοδείες και ανοιχτές ομιλίες - χθες ήταν στην Πάτρα, σήμερα στο Ηράκλειο και για αύριο προγραμματίζει συγκέντρωση στο «Ακροπόλ».
Οσον αφορά την ανθρωπογεωγραφία της νέας ΚΕ του ΠΑΣΟΚ, όπου ο απερχόμενος γραμματέας επικρατεί, ως φαίνεται, πρώτος εκλέχτηκε ο Νίκος Σαλαγιάννης (στηρίχθηκε κυρίως από Σκανδαλίδη, Ανδρουλάκη), ο οποίος με την ομιλία του στο Συνέδριο επιτέθηκε, χωρίς να κατονομάζει, στον πρώην πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου. Μέσα στην πρώτη 20άδα πάντως βρίσκονται αρκετά στελέχη του κλίματος Γεννηματά, όπως ο Α. Σπυρόπουλος (στην πέμπτη θέση, πρόεδρος των εργαζομένων στα ΕΛΤΑ), οι Γ. Μανιάτης, Γ. Κουτρουμάνης, Μ. Οθωνας, Π. Κουκουλόπουλος, Τόνια Αντωνίου αλλά και ο πρώην στενός συνεργάτης του Γ. Παπανδρέου, Παύλος Γερουλάνος (20ή θέση).
Την τρίτη θέση κατέλαβε ο «υπαρχηγός» του Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλου, Μιχάλης Κατρίνης και την τέταρτη θέση ο νυν εκπρόσωπος Τύπου, Δημήτρης Καρύδης, που όπως και ο Λ. Κατσικαρέλης (στέλεχος της Χαριλάου Τρικούπη) είχε τη στήριξη και του γραμματέα Νίκου Ανδρουλάκη.
Μέσα στην πρώτη δεκάδα και ο Παντελής Καψής που προέρχεται από την Ελιά -ήταν δε υποψήφιος βουλευτής στις τελευταίες εκλογές- και είχε τη στήριξη συνέδρων που ζητούν την μετεξέλιξη του ΠΑΣΟΚ σε έναν νέο φορέα.
Τα μέχρι τώρα δείγματα γραφής οδηγούν για τους γνωρίζοντες στο συμπέρασμα ότι ο Νίκος Ανδρουλάκης θα διεκδικήσει ο διάδοχός του (γραμματέας) να είναι της επιρροής του, ακόμη κι αν εκλεγεί η Φώφη Γεννηματά που χαρακτηρίζεται το φαβορί για την προεδρία.
ΦΩΦΗ ΓΙΩΤΑΚΗ
ethnos

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου