Δευτέρα 6 Ιουλίου 2015

Ραγδαίες εξελίξεις στη ΝΔ μετά την παραίτηση Σαμαρά

Νέα εποχή για τη Νέα Δημοκρατία σηματοδοτεί η παραίτηση του Αντώνη Σαμαρά από την ηγεσία της και ο βασικός πυλώνας της κεντροδεξιάς εισέρχεται σε μια περίοδο αναζήτησης πορείας, στίγματος και πολιτικού λόγου. Ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης, που θα εκτελεί χρέη προέδρου, θα σηκώσει το βάρος της προετοιμασίαςτης αλλαγής σελίδας στη
συντηρητική παράταξη, ενώ η μάχη της διαδοχής ξεκινά.
Ο Αντ. Σαμαράς δεν ήθελε σε καμία περίπτωση να ξεκινήσει ένα τσουνάμι δηλώσεων εναντίον του, το οποίο και θα δημιουργούσε βαρύ κλίμα. «Θα φύγω…Το μήνυμα ήταν σαφές. Ο κύκλος μου έκλεισε» φέρεται να είπε.
Η παραίτηση του Αντ. Σαμαρά ήταν μονόδρομος μετά τη συντριπτική υπεροχή του «Όχι» και την πλήρη αποτυχία του μετώπου του «Ναι». Οι ελπίδες του τέως Πρωθυπουργού διαψεύστηκαν και το εκκωφαντικό μήνυμα της κάλπης τον ανάγκασε να παραιτηθεί από τη θέση του προέδρου της ΝΔ. Ο ίδιος δεν το σκέφθηκε λεπτό να παραμείνει και σύμφωνα με πληροφορίες, η παραίτησή του είχε αποφασιστεί από νωρίς το απόγευμα της Κυριακής, όταν είχε εικόνα των δημοσκοπήσεων για τις διαθέσεις των ψηφοφόρων.

«Θα φύγω»

Η παράδοση της σκυτάλης στον Βαγγ. Μεϊμαράκη ήταν επιλογή του και γι’ αυτό τον κάλεσε και νωρίς το απόγευμα στα γραφεία του κόμματος στη Λεωφ. Συγγρού. Στον τρίτο όροφο, στο γραφείο του, έγινε η πρώτη και καθοριστική συζήτηση για το τι πρέπει να γίνει στη ΝΔ. Ο Αντ. Σαμαράς δεν ήθελε σε καμία περίπτωση να ξεκινήσει ένα τσουνάμι δηλώσεων εναντίον του, το οποίο και θα δημιουργούσε βαρύ κλίμα. «Θα φύγω…Το μήνυμα ήταν σαφές. Ο κύκλος μου έκλεισε» φέρεται να είπε ο τέως Πρωθυπουργός και ζήτησε από τον πρώην Πρόεδρο της Βουλής να σηκώσει το βάρος του χειρισμού της μετάβασης στη νέα εποχή.
Ο ίδιος δεν σκέφθηκε στιγμή να παραμείνει για να δρομολογήσει τις διαδικασίες, αλλά αντίθετα θέλησε εξ αρχής αυτό να γίνει από τον Βαγγ. Μεϊμαράκη, τον οποίο και όρισε το βράδυ της Κυριακής αντιπρόεδρο. Και αυτό διότι μετά την παραίτησή του, και σύμφωνα με το καταστατικό, ο αντιπρόεδρος εκτελεί χρέη προέδρου. Έτσι, λοιπόν, ο Βαγγ. Μεϊμαράκης ως πρόεδρος (σ.σ. μεταβατικός επί της ουσίας) θα δρομολογήσει τις διαδικασίες διαδοχής, αν και αυτό δεν είναι το μείζον στην παρούσα φάση.
Το μείζον για μεγάλο αριθμό βουλευτών ήταν να εγκαταλείψει το τιμόνι της ΝΔ ο Αντ. Σαμαράς και αυτό το πέτυχαν. Από εκεί και πέρα μένει να συμφωνηθεί πότε θα γίνει η διαδικασία εκλογής του νέου προέδρου από τη βάση με τις εκτιμήσεις να συγκλίνουν για τα μέσα του φθινοπώρου
Από το κλείσιμο της κάλπης, είχαν αρχίσει οι βολές εναντίον του Αντ. Σαμαρά που έβλεπε ότι οι αντιδράσεις άρχισαν να λαμβάνουν διαστάσεις ανοιχτής αμφισβήτησής του, ενώ πολλοί θεωρούσαν αιτία της ήττας του μετώπου του «ναι» (αν και είναι άδικο σε μεγάλο βαθμό, καθώς ήταν πολλοί οι λόγοι της επικράτησης του όχι) στην παραμονή Σαμαρά στην ηγεσία και την επιμονή στη στρατηγική της δικαίωσης, μετά την ήττα των εκλογών της 25ης Ιανουαρίου.
Το μείζον για μεγάλο αριθμό βουλευτών ήταν να εγκαταλείψει το τιμόνι της ΝΔ ο Αντ. Σαμαράς και αυτό το πέτυχαν. Από εκεί και πέρα μένει να συμφωνηθεί πότε θα γίνει η διαδικασία εκλογής του νέου προέδρου
Ο ίδιος δεν ανέμενε ούτε λεπτό να το σκεφθεί και μίλησε για την ανάγκη η παράταξη να κάνει μια νέα αρχή, φράση που ανέφερε και στη δημόσια δήλωσή του.
 
«Παραιτούμαι από την ηγεσία της Ν.Δ και ζήτησα ήδη από το Βαγγέλη Μεϊμαράκη να αναλάβει προσωρινός πρόεδρος και να ξεκινήσει τις κατάλληλες διαδικασίες. Ο αγώνας μας θα δικαιωθεί. Ως κυβέρνηση αγωνίστηκα με όλες μου τις δυνάμεις, ως αντιπολίτευση αγωνίστηκα για να αποφύγει τα χειρότερα ο τόπος και είχα προειδοποιήσει» τόνισε και με αυτή τη φράση έκλεισε ο ίδιος το κεφάλαιο Αντ. Σαμαράς στην ηγεσία της ΝΔ, ενώ δεν υπάρχει περίπτωση να είναι ξανά υποψήφιος.
 
Κανείς δεν μπορεί να πει το ίδιο για τον Βαγγ. Μεϊμαράκη, για τον οποίο πολλοί αναφέρουν ότι θα θελήσει να αξιοποιήσει την περίοδο της μεταβατικής του προεδρίας, ώστε να εδραιωθεί στο εσωκομματικό πεδίο και να διεκδικήσει με αξιώσεις την εκλογή του από τη βάση.
 
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει το γεγονός ότι ο ίδιος, στις επτά και μισή το απόγευμα, τέσσερις ώρες περίπου πριν ανακοινωθεί και επίσημα η παραίτηση του Αντ. Σαμαρά, προδιέγραψε με δημόσια δήλωσή του κοινή κάθοδο των φιλοευρωπαϊκών δυνάμεων που στήριξαν το “ναι” σε πιθανές εκλογές.

Με Μεϊμαράκη σε εκλογές η Ν.Δ.; 

Στην περίπτωση που η χώρα οδηγηθεί άμεσα σε εκλογές, η Ν.Δ ενδέχεται να πάει με τον Βαγγ. Μεϊμαράκη στην ηγεσία, ενώ σε διαφορετική περίπτωση θα εξελιχθούν οι κανονικές διαδικασίες για την εκλογή νέου αρχηγού.
Τα όργανα είχαν αρχίσει από την παραμονή του δημοψηφίσματος, όταν η Ντόρα Μπακογιάννη τηλεφώνησε στον Αντώνη Σαμαρά και του ζήτησε να παραιτηθεί για να «σωθεί» το μέτωπο του «Ναι»
Τα όργανα είχαν αρχίσει από την παραμονή του δημοψηφίσματος, όταν η βουλευτής Α Αθηνών Ντόρα Μπακογιάννη τηλεφώνησε στον Αντ. Σαμαρά και του ζήτησε να παραιτηθεί, για να «σωθεί», όπως του είπε το μέτωπο του «Ναι», καθώς είχε πληροφορίες για συντριπτική υπεροχή του «Όχι».
 
Η ίδια φέρεται να του είπε, ότι με την παραίτησή του την ύστατη στιγμή θα μπορούσε το φιλοευρωπαϊκό μέτωπο να πείσει ψηφοφόρους, ενώ η ίδια φέρεται να του είπε πως εάν το ζήτημα είναι προσωπικό, θα παραιτηθεί και η ίδια από τη διεκδίκηση της ηγεσίας. «Εγώ δεν τα κάνω αυτά» της απάντησε και την επομένη υπέβαλλε την παραίτησή του από την καρέκλα του προέδρου, του 7ου από το 1974. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου