Το τρίτο πακέτο στήριξης έρχεται ολοένα και πιο κοντά στην Αθήνα. Αυτό αναφέρει η γερμανική εφημερίδα FAS επικαλούμενη δικές της πηγές.
Συγκεκριμένα, ο δρόμος άνοιξε, όπως αναφέρει το ρεπορτάζ, από τη στιγμή που η Ελλάδα συμφώνησε στο πρόγραμμα των μεταρρυθμίσεων της πλευράς
των δανειστών.
Αναφέρει, βέβαια, πως μένουν κάποιες λεπτομέρειες που έχουν να κάνουν με τα προαπαιτούμενα (εξ ου και η συνάντηση του Σαββάτου ανάμεσα σε Τσακαλώτο-Σταθάκη και τετραμερή). Αυτό το βήμα, ωστόσο, είναι πολύ σημαντικό, καθώς αν δεν υπάρξει κοινή γραμμή δεν θα εγκριθεί το τρίτο πακέτο στήριξης.
Οι αξιωματούχοι των θεσμών δήλωσαν για άλλη μια φορά το Σάββατο ότι η συνεργασία της ελληνικής πλευράς ήταν σε πολύ καλό επίπεδο και πλέον αυτό που συγγράφεται είναι το κείμενο 27 σελίδων που θα έρθει προς ψήφιση στην ελληνική Βουλή μέχρι το τέλος της επόμενης εβδομάδας. Εν συνεχεία θα δοθεί στα κράτη-μέλη της Ευρωζώνης και από τη στιγμή που θα εγκριθεί, θα μπορεί να γίνει κανονικά η εκταμίευση των πρώτων χρημάτων έως τις 20 Αυγούστου.
Η γερμανική εφημερίδα σημειώνει, πάντως, πως η γερμανική κυβέρνηση επιμένει να μην συμφωνεί με αυτή την προσέγγιση και έχει προειδοποιήσει πως το χρονοδιάγραμμα είναι πολύ πιεστικό και ενδέχεται αυτό να οδηγήσει σε λάθη ή παρανοήσεις. Γι' αυτό και ζητάει να παραταθούν οι συζητήσεις για 2-3 εβδομάδες και στο ενδιάμεσο να δοθεί στην Ελλάδα μια νέα χρηματοδότηση-γέφυρα.
Σύμφωνα με πληροφορίες της FAS, την Παρασκευή το βράδυ, στην τηλεδιάσκεψη του EuroWorking Group διεφάνησαν οι πρώτες σημαντικές διαφορές ανάμεσα στο Βερολίνο και το Παρίσι. Η Γερμανία ζήτησε επίμονα να μεταβιβάσει η Ελλάδα περιουσιακά στοιχεία της έως και 50 δισεκατομμύρια ευρώ, ενώ ζήτησε ακόμη η πρώτη δόση προς την Ελλάδα να είναι περίπου 20 δισεκατομμύρια ευρώ, σε αντίθεση με τα θεσμικά όργανα που την υπολογίζουν στα 30-35 δισεκατομμύρια ευρώ. Επίσης, ο Γερμανός εκπρόσωπος Τόμας Στέφεν, τόνισε πως η Ελλάδα πρέπει να θέσει υπό έλεγχο το θέμα των προσφύγων πριν επιλυθεί το θέμα του προγράμματος. Ωστόσο, η Γερμανία βρήκε αντίσταση.
Η εφημερίδα αναφέρει πως αν τα αμφισβητούμενα ζητήματα επιλυθούν μέχρι την Τρίτη, τότε η γερμανική Βουλή θα μπορούσε να ψηφίσει το νέο πρόγραμμα στις 17 με 18 Αυγούστου σε έκτακτη συνεδρίαση. Από την μεριά της, η ελληνική κυβέρνηση είναι έτοιμη να δεσμευτεί και πάλι στο πρόγραμμα των μεταρρυθμίσεων. Το πακέτο των μέτρων θα περιλαμβάνει μείωση των αμυντικών δαπανών κατά 500 εκατομμύρια ευρώ για το 2015 και 2016, άνοιγμα των επαγγελμάτων και σταδιακή εξάλειψη των αγροτικών επιδοτήσεων. Όπως τόνιζαν αξιωματούχοι των θεσμικών οργάνων στην εφημερίδα, έπειτα από πρώτη εξέταση της κατάστασης, «πρόκειται για πολύ σημαντικές και εκτεταμένες μεταρρυθμίσεις».
iefimerida.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου