Πέμπτη 1 Οκτωβρίου 2015

ΝΔ: Τρεις οι διεκδικητές για την ηγεσία -«Σφήνα» ο Αδωνις Γεωργιάδης

Τρεις θα είναι οι βασικοί διεκδικητές της ηγεσίας της ΝΔ, οι κ.κ. Βαγγέλης Μεϊμαράκης, Απόστολος Τζιτζικώστας και Κυριάκος Μητσοτάκης, ενώ το εσωκομματικό τοπίο μοιάζει όλο και περισσότερο με πεδίο μάχης.
Ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης θα ανακοινώσει την υποψηφιότητά του σήμερα και θα
παρουσιάσει τις πρώτες 50 υπογραφές. Με στόχο να κάνει επίδειξη δύναμης και να εμφανιστεί ως το φαβορί για την ηγεσία της ΝΔ, ο κ. Μεϊμαράκης θα «ξεδιπλώσει» και άλλες υποψηφιότητες, σύμφωνα με τους συνεργάτες του, αφού ο συνολικός αριθμός των υποστηρικτών του φαίνεται να ξεπερνά τους 150.
Η προεκλογική εκστρατεία των τριών διεκδικητών επικεντρώνεται κυρίως σε θέματα διαδικαστικά και επιρροή σε πιθανούς ψηφοφόρους. Καμία συζήτηση δεν έγινε για την ουσία της αντιπαράθεσης, πέραν ίσως της επιφανειακής αναζήτησης ενός «αντι-Τσίπρα» και ανάγκης για αλλαγή γενιάς στην ηγεσία του κόμματος.
Το νέο πεδίο αντιπαράθεσης
Με τη «φόρα» που έχει από τις βουλευτικές εκλογές του Σεπτεμβρίου, ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης ζήτησε χθες τη διεξαγωγή των εσωκομματικών εκλογών γρηγορότερα, περί τις 18 ή 25 Οκτωβρίου και όχι την 1η Νοεμβρίου, όπως είχε ανακοινωθεί αρχικά. Οι συνυποψήφιοί του Κυριάκος Μητσοτάκης και Απόστολος Τζιτζικώστας δεν επιθυμούν, αντίθετα, να επισπευσθεί η ψηφοφορία, αφού ο μεν κ. Μητσοτάκης θέλει χρόνο προκειμένου να πείσει πολίτες από τον χώρο της φιλελεύθερης πτέρυγας και του κέντρου, ο δε κ. Τζιτζικώστας αναζητά ευκαιρίες για να βελτιώσει την αναγνωρισιμότητά του και στη Νότια Ελλάδα.
«Όταν σε πέντε ημέρες γίνεται δημοψήφισμα και σε 20 ημέρες εθνικές εκλογές, εμείς δεν μπορούμε να κάνουμε εσωκομματικές εκλογές μέσα σε 10-15 ημέρες;», διερωτώνται από την πλευρά Μεϊμαράκη.
«Οι εκλογές δεν είναι καλλιστεία. Ο κόσμος πρέπει να καταλάβει τι λέμε. Οι εκλογές πρέπει να γίνουν 15 Νοεμβρίου», απαντούν από το στρατόπεδο Μητσοτάκη.
Ανοικτές λίστες εγγραφής μελών
Σημείο αντιπαράθεσης αναμένεται να αποτελέσει και η διαδικασία εγγραφής των νέων μελών. Στο επιτελείο Μεϊμαράκη θέλουν να αποφύγουν το σενάριο να ψηφίσουν για τον νέο πρόεδρο άτομα που θα κινητοποιηθούν την τελευταία στιγμή.
Η ιδέα που υπάρχει είναι να προβλεφθεί ένα χαμηλό ποσό (2-5 ευρώ) για τα μέλη του κόμματος που θα επαναβεβαιώσουν την εγγραφή τους, αλλά και ένα ποσό εγγραφής για τα νέα μέλη, της τάξεως ίσως και των 20 ευρώ, για όσους εμφανιστούν για πρώτη φορά.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αρνείται, εν γένει, κάθε αλλαγή, το ίδιο και ο Απόστολος Τζιτζικώστας. Η όποια τελική απόφαση ληφθεί από την Εφορευτική θα είναι καθοριστική, καθώς θα διαμορφώσει, επί της ουσίας, τη δεξαμενή των ψηφοφόρων στη «γαλάζια» κάλπη.
Ο παίκτης Αδωνις Γεωργιάδης
Μάχη για να είναι ο τέταρτος διεκδικητής δίνει ο Άδωνις Γεωργιάδης, ο οποίος, όπως όλα δείχνουν, δυσκολεύεται να συλλέξει τις 50 υπογραφές, με αποτέλεσμα ορισμένοι να εκτιμούν ότι είναι πιθανόν να μην καταφέρει τελικώς να λάβει μέρος στην αναμέτρηση.
«Πλησιάζω τον αριθμό 50. Δεν τον έχω φτάσει, αλλά είμαι κοντά. Είμαι πολύ αισιόδοξος», ανέφερε χαρακτηριστικά μιλώντας στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα Mega». «Θα τις μαζέψω, θα είμαι υποψήφιος και θα κερδίσω. Έτσι μπαίνουμε στη μάχη».
Επισήμανε, ωστόσο, ότι η συλλογή υπογραφών δεν είναι μια εύκολη διαδικασία, διότι ο ίδιος δεν έχει «εσωκομματικές μεγάλες συμμαχίες ούτε γραμμές» που να τον στηρίζουν, ενώ ανακοίνωσε αργά την πρόθεσή του να είναι υποψήφιος, κάτι που αναγνώρισε ως λάθος.
Σύμφωνα με το καταστατικό της ΝΔ, για να είναι κάποιος υποψήφιος χρειάζεται τη στήριξη είτε 50 μελών της Πολιτικής Επιτροπής είτε του 1/10 των συνέδρων, που στο σύνολό τους ήταν 4.450 άτομα.
Ο ρόλος Καραμανλή και Ντόρας
Με την ενεργό στήριξη του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή, αλλά και κεντρικών παικτών όπως της Ντόρας Μπακογιάννη και άλλων δελφίνων και κορυφαίων στελεχών, όπως π.χ. ο Νίκος Δένδιας, ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης δείχνει να έχει πάρει το «δαχτυλίδι» της διαδοχής στην παράταξη.

«Ο Βαγγέλης είναι επιλογή ενότητας. Δεν υπάρχει άλλη υποψηφιότητα. Με αυτόν πάμε και κοιτάμε μπροστά», είναι το μήνυμα που στέλνει και αυτό είπε και χθες στις συναντήσεις που είχε διαδοχικά με τον Μάκη Βορίδη και την Όλγα Κεφαλογιάννη, που δεν κατεβαίνουν τελικά υποψήφιοι, αποδεχόμενοι και το προσκλητήριο ενότητας του πρώην πρωθυπουργού, που συνάντησε επίσης τον Δημήτρη Σιούφα, τον Κωστή Χατζηδάκη κ.ά.
Ωστόσο, το παιχνίδι παραμένει ανοιχτό και η υποψηφιότητα Τζιτζικώστα κερδίζει καθημερινά έδαφος, ειδικά στους νέους ψηφοφόρους, που επιθυμούν την αλλαγή στην ηγεσία του κόμματος και προσδοκούν ότι με έναν νέο και δραστήριο υποψήφιο οι πιθανότητες νίκης της ΝΔ στις επόμενες εκλογές αυξάνονται.
Ο περιφερειάρχης αναφέρει σε όλους τους τόνους ότι η μάχη δεν έχει κριθεί, ότι το επιχείρημα του εκλογικού κωλύματος δεν είναι ανασταλτικό και ότι το τελικό αποτέλεσμα θα αποτελέσει ανατροπή και έκπληξη. Στο περιβάλλον του κ. Τζιτζικώστα εκτιμούν ως θετικό το ότι ο νεαρός υποψήφιος δεν εχει «δαχτυλίδια» και παρασκηνιακές στηρίξεις και εκτιμούν ότι αυτό είναι το μεγάλο του χαρτί για να κερδίσει την κοινωνία, όχι τους μηχανισμούς.
Ο Αβραμόπουλος και οι φήμες
Σε αυτό το κλίμα της εσωκομματικής αναταραχής, άρχισαν από χθες το μεσημέρι να κυκλοφορούν διάφορα σενάρια περί πιθανής υποψηφιότητας του κοινοτικού επιτρόπου Δημήτρη Αβραμόπουλου.
Οπως πάντα, ο ίδιος δεν ανοίγει τα χαρτιά του, με αποτέλεσμα πολλοί να ερμηνεύουν όπως θέλουν αυτή τη σιωπή.
iefimerida.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου