Παρασκευή 27 Νοεμβρίου 2015

Πούτιν σε Ερντογάν: Πρώτα θα ζητήσεις συγγνώμη και μετά θα σε δω

Ο ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν αρνήθηκε να επικοινωνήσει με τον τούρκο πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν καθώς η Άγκυρα δεν θέλει να απολογηθεί για την κατάρριψη του ρωσικού αεροσκάφους, ανέφερε ο συνεργάτους του ρώσου προέδρου Γιούρι Ουσακόφ, όπως μεταδίδει το 
Reuters.
«Βλέπουμε ότι η Τουρκία είναι απρόθυμη να απολογηθεί για το περιστατικό», ανέφερε ο Ουσακοφ, ερωτηθείς γιατί ο Πούτιν αρνείται να συνομιλήσει με τον Ερντογάν.
Όπως σημείωσε, το Κρεμλίνο έχει λάβει το αίτημα της Άγκυρας για μια ενδεχόμενh συνάντηση ανάμεσα στους δύο αρχηγούς κατά τη διάρκεια της Συνόδου για την κλιματική αλλαγή στο Παρίσι στις 30 Νοεμβρίου. Ο Πούτιν θα ενημερωθεί για το αίτημα την Παρασκευή, ανέφερε ο Ουσακοφ.
Την ύπαρξη αιτήματος της Τουρκίας είχε επιβεβαιώσει νωρίτερα και ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ.
«Ο κ. Ερντογάν απέστειλε αίτημα για συνάντηση κορυφής ανάμεσα στα κορυφαία στελέχη των δύο κυβερνήσεων στον πρόεδρό μας», είπε ο κ. Πεσκόφ σε δημοσιογράφους, ωστόσο απέφυγε να απαντήσει στο αν η Ρωσία αποδέχτηκε το αίτημα, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «αυτό είναι το μόνο που μπορώ να σας πω μέχρι στιγμής».
Σύμφωνα με τον κ. Πεσκόφ, μετά την κατάρριψη του αεροσκάφους ο πρόεδρος Ερντογάν επιχείρησε να επικοινωνήσει με τον ρώσο πρόεδρο «γύρω στις 7 με 8 φόρες, χωρίς όμως επιτυχία».
«Μια συνάντηση ανάμεσα στον κ. Ερντογάν και τον κ. Πούτιν στο ουδέτερο έδαφος της Γαλλίας, είναι πολύ πιθανή, παρ' όλα αυτά ακόμα δεν έχει παρθεί κάποια τελική απόφαση», είχε αναφέρει νωρίτερα η τουρκική προεδρία.

Λαβρόφ: H Toυρκία ξεπέρασε τα όρια 

Την ίδια στιγμή, ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σ. Λαβρόφ επανέλαβε τις αιτιάσεις της Μόσχας για την στάση της Άγκυρας στη μάχη κατά της τρομοκρατίας. «Έχουμε όλο και περισσότερα ερωτήματα για τη δραστηριότητα της Άγκυρας και τη δέσμευσή της στην εξάλειψη της τρομοκρατίας». 
Η Τουρκία ξεπέρασε τα όρια με την κατάρριψη του ρωσικού αεροσκάφους, πρόσθεσε ο Λαβρόφ. «Πιστεύουμε πως οι τουρκικές αρχές ξεπέρασαν τα όρια αυτού που είναι αποδεκτό και κινδυνεύουν να φέρουν την Τουρκία σε πολύ δύσκολη θέση από την άποψη των εθνικών συμφερόντων μακροπρόθεσμα», είπε με νόημα.
Όπως πρόθεσε, η Ρωσία αποφάσισε να επαναφέρει τη χρήση βίζας για τα ταξίδια πολιτών της Τουρκίας και της Ρωσίας από τη μία χώρα στην άλλη από την 1η Ιανουαρίου 2016. 

Προειδοποιήσεις Ερντογάν: Μην παίζεις με τη φωτιά 

Ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν προειδοποίησε σήμερα τη Ρωσία να μην «παίζει με τη φωτιά» στη διένεξη για την κατάρριψη του ρωσικού πολεμικού αεροσκάφους αυτή την εβδομάδα, πρόσθεσε όμως ότι δεν θέλει να κάνει κακό στις σχέσεις με τη Μόσχα.
Ο Ερντογάν έκανε τα σχόλια αυτά σε ομιλία του στη νοτιοανατολική Τουρκία που αναμεταδόθηκε απευθείας από την τηλεόραση.
Την ίδια στιγμή, σε πνεύμα συμφιλίωσης εμφανίστηκε ο τούρκος πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου σε άρθρο του στους Τάιμς του Λονδίνου, με τίτλο «Η Ρωσία πρέπει να επικεντρωθεί στον κοινό εχθρό».
Σχετικά με το θέμα της καράρριψης του ρωσικού Σουχόι, η Νταβούτογλου σημείωσε πως «ενώ τα μέτρα για να υπερασπιστούμε το έδαφός μας θα παραμείνουν σε ισχύ, η Τουρκία θα συνεργαστεί με τη Ρωσία και τους συμμάχους για να κατευναστούν οι εντάσεις».
Το περιστατικό «δεν πρέπει να μας περισπά την προσοχή από τον σκοπό που ενώνει όλους μας», που είναι η καταπολέμηση του ISIS και το μέλλον της Συρίας.
Όπως σημειώνει ο Νταβούτογλου, η διεθνής κοινότητα έχει αποτύχει να επικεντρωθεί στην καταπολέμηση της επέκτασης των τζιχαντιστών στη Συρία, βομβαρδίζοντας αντίθετα θέσεις που δεν ανήκουν στο ΙSIS, «καθώς και ομάδες που αντιμάχονται το καθεστώς Άσαντ».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου