Παρασκευή 27 Νοεμβρίου 2015

Οργή από ΠΑΣΟΚ: Ερχόμαστε, δεν συζητάμε το Ασφαλιστικό

Μετ' εμποδίων "κλειδώνει" η σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών, η οποία θα γίνει πιθανότατα στις 12 αύριο,  Σάββατο, με βασικά θέματα στην ατζέντα το προσφυγικό, το ασφαλιστικό και τη συνταγματική αναθεώρηση.
Στην ατζέντα αυτή διαφώνησε η Πρόεδρος του
ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά, η οποία είχε εντονότατο διάλογο με τον πρωθυπουργό. Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες η κυρία Γεννηματά έφερε αντιρρήσεις στο να συζητηθεί το Ασφαλιστικό. «Αν ήθελες διάλογο για το Ασφαλιστικό μπορούσες να μας είχες ενημερώσει, να πας στην ΟΚΕ ή να προκαλέσεις προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή. Θα έρθω στο Συμβούλιο μη συμφωνώντας με την ατζέντα. Δεν θα συμμετέχουμε σε διάλογο για το Ασφαλιστικό υπό αυτούς τους όρους και υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας», είπε η Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

Είχε προηγηθεί επικοινωνία του πρωθυπουργού με τον προσωρινό πρόεδρο της ΝΔ Γ. Πλακιωτάκη, ενώ μετά την πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, ο Αλ. Τσίπρας κάλεσε και τον πρόεδρο της Ένωσης ΚεντρώωνΒασίλη Λεβέντη, ο οποίος, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ανταποκρίθηκε θετικά. 
Στη συνέχεια είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον ΓΓ του ΚΚΕΔημήτρη Κουτσούμπα, κατά οποία, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο κ. Κουτσούμπας απάντησε αρνητικά για τη συμμετοχή του στο συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών. Ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι είναι στη διάθεσή του να τον ενημερώσει όποτε ο ΓΓ του ΚΚΕ το κρίνει σκόπιμο.

Νωρίτερα το ρεπορτάζ του theToc έγραφε:

Ο Αλέξης Τσίπρας τηλεφωνεί στους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων προκειμένου να προσδιορίσει το πλαίσιο της συζήτησης που έχει σκοπό να ασχοληθεί η σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών την οποία έχει ζητήσει από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.
Στόχος του Μαξίμου είναι να ολοκληρωθεί ο κύκλος των ενημερώσεων σήμερα και να συγκληθεί η σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών αύριο με θέμα το Ασφαλιστικό και το Προσφυγικό αλλά και ζητήματα που αφορούν την ελληνική οικονομία, προκειμένου να μεταβεί ο Πρωθυπουργός στις Βρυξέλλες την Κυριακή όπου θα πραγματοποιηθεί η Σύνοδος Κορυφής με θέμα τις σχέσεις Ε.Ε.- Τουρκίας.
Όμως οι πολιτικοί αρχηγοί από την ανακοίνωση της πρόθεση από την πλευρά του Μαξίμου να γίνει σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών με θέμα το ασφαλιστικό και το προσφυγικό εξέφρασαν την δυσπιστία τους ως προς τις πολιτικές προθέσεις της κυβέρνησης για συναίνεση αλλά ακόμα και για τον τρόπο με τον οποίο γνωστοποιήθηκε η πρωτοβουλία. Από χτες μάλιστα, με ανακοινώσεις των κομμάτωνπροετοίμαζαν την κυβέρνηση για τις αρνητικές απαντήσεις που αναμένεται να λάβει ο Πρωθυπουργός από τους πολιτικούς αρχηγούς όσον αφορά την συναίνεση που αναζητά κυρίως στο ασφαλιστικό το οποίο  αποτελεί και τον μεγαλύτερο πονοκέφαλο της κυβέρνησης.

Στόχος να "στριμώξει" την αντιπολίτευση

Το Μέγαρο Μαξίμου μετά το πλήγμα που δέχτηκε από την αποχώρηση των δύο βουλευτών κατά την τελευταία ψηφοφορία στην βουλή «έπαιξε» το χαρτί της συναίνεσης με το κάλεσμα Τσίπρα σε εθνικό διάλογο.
Στον ΣΥΡΙΖΑ βλέπουν την τακτική κίνηση Τσίπρα να ζητήσει Εθνικό Διάλογο ως κίνηση ματ στο πολιτικό σκηνικό αφού – όπως υποστηρίζουν- τα υπόλοιπα κόμματα «στριμώχνονται»
Στον ΣΥΡΙΖΑ βλέπουν την τακτική κίνηση Τσίπρα να ζητήσει Εθνικό Διάλογο ως κίνηση ματ στο πολιτικό σκηνικό αφού – όπως υποστηρίζουν- τα υπόλοιπα κόμματα «στριμώχνονται» προκειμένου να εκφράσουν τις απόψεις τους σε κρίσιμα θέματα όπως το ασφαλιστικό ενώ σε αντίθετη περίπτωση θα εμφανιστούν ότι αυτά δεν έδειξαν την απαιτούμενη συναίνεση προκειμένου να θωρακίσουν την κυβέρνηση για να αποτραπούν νέα επώδυνα μέτρα.
Ο Γραμματέας της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ Π. Ρήγας είπε χαρακτηριστικά ότι «είναι παράδοξο το φαινόμενο που παρατηρείται μέσα στη Βουλή, τα κόμματα που έχουν ψηφίσει τη συμφωνία να μην ψηφίζουν τα προαπαιτούμενα για την υλοποίησή της. Οφείλουν τώρα λοιπόν, να έρθουν σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών και να καταθέσουν τις προτάσεις τους για αυτά τα κρίσιμα, μεγάλα ζητήματα».

Η ενόχληση Παυλόπουλου

Όμως ο χειρισμός του θέματος από το Μέγαρο Μαξίμου αλλά και η στάση του κυβερνώντος κόμματος σε αντίστοιχες προσκλήσεις στο παρελθόν όταν ήταν στην αξιωματική αντιπολίτευση δημιούργησαν καχυποψία στις άλλες πολιτικές δυνάμεις με αποτέλεσμα να τίθεται εν αμφιβόλω το αποτέλεσμα αυτής της πρωτοβουλίας του Πρωθυπουργού.
Το γεγονός ότι ο κ. Τσίπρας εξέφρασε την πρωτοβουλία του από το Ισραήλ με ένα δελτίο τύπου έφερε σε δύσκολη θέση τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ο οποίος ζήτησε από τον Πρωθυπουργό να επικοινωνήσει προσωπικά με τους αρχηγούς των άλλων κομμάτωνκαι να ενημερώσει γραπτώς την Προεδρία της Δημοκρατίας για το πλαίσιο της συζήτησης.
Παράλληλα όμως η σύγκληση του Συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών την περίοδο που η αξιωματική αντιπολίτευση βρίσκεται σε διαδικασία εκλογής νέου αρχηγού εμπεριέχει το στοιχείο της κίνησης που δεν εντάσσεται στο πλαίσιο του πολιτικώς ορθού και έντιμου παιχνιδιού, όπως αναφέρουν στο παρασκήνιο στελέχη της Συγγρού.

Το παρασκήνιο στα κόμματα

Παράλληλα στο ΠΑΣΟΚ και στο Ποτάμι στις εσωκομματικές διαβουλεύσεις που πραγματοποιήθηκαν έγινε σαφές ότι υπάρχει ένα τεράστιο έλλειμμα εμπιστοσύνης όσον αφορά το πρόσωπο του Αλέξη Τσίπρα.
Στην αντιπολίτευση υπάρχει ένα τεράστιο έλλειμμα εμπιστοσύνης όσον αφορά το πρόσωπο του Αλέξη Τσίπρα.
Σε αυτό το πλαίσιο των εσωκομματικών συζητήσεων τέθηκαν ζητήματα που αφορούν την πολιτική επιβολής φόρων που ακολουθεί η κυβέρνηση και η αντιμεταρρυθμιστική ατζέντα που έχουν συγκεκριμένοι υπουργοί που καθιστούν αδύνατη μία συνεργασία ή συναίνεση στο θέμα του ασφαλιστικού.
Η ΝΔ αναμένει την επίσημη πρόσκληση για το συμβούλιο των αρχηγών και τις εξηγήσεις που θα δώσει ο Πρωθυπουργός στον κ. Πλακιωτάκη για την ανάληψη της πρωτοβουλίας. Από το ΠΑΣΟΚ έγινε σαφές ότι η κ. Γεννηματά θα παραστεί αλλά δεν θα συζητήσει το ασφαλιστικό που αποτελεί ευθύνη της κυβέρνησης ξεκαθαρίζοντας ότι το ΠΑΣΟΚ δεν θα γίνει συνένοχος σε νέες μειώσεις συντάξεων. ΤοΠοτάμι από την πλευρά του ανακοίνωσε ότι ο κ. Θεοδωράκης θα παραστεί στην σύσκεψη αλλά – όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση - «τέρμα πιά τα δανεικά στην κυβέρνηση» δηλώνοντας ότι δεν θα συμμετέχει σε μία συζήτηση για το ασφαλιστικό. Τέλος ο Β. Λεβέντης από την Ένωση Κεντρώων επαναφέρει την πρότασή του για συγκρότηση οικουμενικής κυβέρνησης τεχνοκρατών την οποία θα καταθέσει στην σύσκεψη. Το ΚΚΕ από την πλευρά του ξεκαθάρισε ότι ο γενικός γραμματέας της ΚΕ του κόμματος δεν θα συμμετέχει σε έναν διάλογο παρωδία.

Ο κίνδυνος του μπούμερανγκ

Οι αρνητικές απαντήσεις των πολιτικών αρχηγών όσον αφορά το αίτημα για συναίνεση αναμένεται να προκαλέσουν ισχυρές πιέσεις το Μαξίμου παρά την φαινομενικά αρχική εικόνα που δίδεται ότι «η αντιπολίτευση δεν δείχνει την πρόθεση να συνεργαστεί με την κυβέρνηση σε αντιπαράθεση με τους δανειστές», όπως λένε στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ στο παρασκήνιο αφήνοντας να εννοηθεί ότι η κοινωνία βλέπει και κρίνει την στάση των πολιτικών κομμάτων.
Έμπειροι πολιτικοί αναλυτές όμως αναφέρουν ότι η σύγκληση του συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών μπορεί να γυρίσει και μπούμεραγκ στην κυβέρνηση. Πέραν των τακτικών κινήσεων ενόψει της κρίσιμης ψηφοφορίας για το ασφαλιστικό, μετά την ψήφισή του στην βουλή θα μετρήσουν τα «υπερ και τα κατά» και η κυβέρνηση θα κριθεί από το αποτέλεσμα, όπως σημειώνουν οι ίδιες πηγές. 

thetoc

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου