Κυριακή 20 Δεκεμβρίου 2015

ΕΝΤΟΝΕΣ ΔΙΕΡΓΑΣΙΕΣ ΣΕ ΠΑΣΟΚ, ΔΗΜΑΡ ΚΑΙ ΠΟΤΑΜΙ Ζυμώσεις στην κεντροαριστερά εν όψει εξελίξεων

Το στίγμα της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, μετά το πρώτο βήμα για την ενοποίηση της Κεντροαριστεράς, με την πεποίθηση ότι από το πρώτο τρίμηνο του 2016 θα αρχίσουν να καταγράφονται καθοριστικής σημασίας εξελίξεις στο πολιτικό σκηνικό, αναζητούν οι ηγεσίες του ΠΑΣΟΚ, της ΔΗΜΑΡ και των διαφόρων κινήσεων, όπως και προσωπικότητες με σημαντική διαδρομή στον προοδευτικό χώρο.
Το κοινό τους μυστικό επιχειρούν να το κρατήσουν μέχρι στιγμής μακριά από τα μικρόφωνα του δημόσιου διαλόγου, αλλά οι γνωρίζοντες επαναλαμβάνουν στις κατ' ιδίαν επικοινωνίες τις απόψεις, τις προτάσεις και τις αναλύσεις τους για τη ροή των εξελίξεων στον ευρύτερο προοδευτικό χώρο σε συνδυασμό με τις πρωτοβουλίες και το αποτέλεσμα που θα κομίσει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.
Το γεγονός ότι η Κεντροαριστερά δείχνει ακόμη μοιρασμένη σε μονοψήφια ποσοστά (ΠΑΣΟΚ, ΔΗΜΑΡ, Ποτάμι και Κινήσεις) κεντρίζει σε κάθε περίπτωση τους έχοντες σημαντικούς ρόλους στην ευρύτερη παράταξη (ηγεσίες και στελέχη) προκειμένου να σχεδιάσουν την «επόμενη μέρα» με ταχύτατους πλέον ρυθμούς.
Η Φώφη Γεννηματά μετά την πρόσφατη εκλογή της στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ (στις αρχές του καλοκαιριού) δεν αρνήθηκε να κατεβεί ως επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης στις εθνικές εκλογές του Σεπτεμβρίου με κοινό ψηφοδέλτιο συμμαχώντας με τη ΔΗΜΑΡ και τις κινήσεις των σοσιαλδημοκρατών.
«Να ξεχάσουμε εγωισμούς και πρωτοκαθεδρίες» δηλώνει ο Κώστας Σημίτης, που αγωνιά και ενδιαφέρεται για την ενότητα της Κεντροαριστεράς.
«Να ξεχάσουμε εγωισμούς και πρωτοκαθεδρίες» δηλώνει ο Κώστας Σημίτης, που αγωνιά και ενδιαφέρεται για την ενότητα της Κεντροαριστεράς.
Επανακάμψεις
Η αρχηγός του ΠΑΣΟΚ επιμένει μέχρι και σήμερα ότι το κάλεσμα για ευρύτερη συστράτευση του χώρου δεν σημαίνει αυτοδιάλυση των υπαρχόντων κομμάτων - για παράδειγμα δεν ζητεί από την ηγεσία του Ποταμιού να διαλύσει το κόμμα του για να προσχωρήσει στη Δημοκρατική Συμπαράταξη. Οσον αφορά το κόμμα του Γιώργου Παπανδρέου, τα ισχυρά μηνύματα συνεργασίας έχουν σταματήσει και αν υπάρχουν αφορούν μεμονωμένα στελέχη, όπως ο Φ. Σαχινίδης ενώ ο υποψήφιος βουλευτής του ΚΙΔΗΣΟ τον περασμένο Γενάρη, Θάνος Μωραΐτης αναλαμβάνει σύντομα καθήκοντα γραμματέα επικοινωνίας του ΠΑΣΟΚ επανακάμψας στη Χαριλάου Τρικούπη.
Από τη ΔΗΜΑΡ και τον αρχηγό της Θ. Θεοχαρόπουλο η τάση που συνδέει την επιχείρηση ενοποίησης του χώρου και του ανοιχτού διαλόγου με όλες τις δυνάμεις αφορά στη διοργάνωση της συνδιάσκεψης της παράταξης στις αρχές της άνοιξης - έγκυρες πληροφορίες αναφέρουν ότι οι κρίσιμοι «σταθμοί» των κομμάτων της Αριστεράς και της Κεντροαριστεράς σχεδόν θα συμπέσουν.
Για παράδειγμα ο ΣΥΡΙΖΑ κάνει λόγο για συνέδριο επανίδρυσης και ανοιχτών θυρών στις αρχές Απριλίου, το Ποτάμι διοργανώνει συνέδριο μάλλον τον Μάρτιο, ενώ και η Δημοκρατική Συμπαράταξη έχει ήδη λάβει θέσεις μάχης για την αναμέτρηση πολιτικών απόψεων την άνοιξη. Εμπειρα στελέχη παρόντα στην ομιλία της κ. Γεννηματά στη Θεσσαλονίκη σημείωναν με ενδιαφέρον ότι δεν αποφεύγει να στηρίζει την προοπτική συγκρότησης μιας κυβέρνησης ευρύτερης αποδοχής, όχι όμως οικουμενικής (θύμισε μάλιστα ότι το ΚΚΕ δεν πρόκειται να συμμετάσχει).
«Τώρα, μετά τις εκλογές και αφού ημέρα με την ημέρα ξεφτίζουν οι ψευδαισθήσεις και οι αυταπάτες για τις δήθεν εύκολες λύσεις και τις ανέξοδες υποσχέσεις, η στρατηγική μας είναι πολιτικά επίκαιρη και εθνικά επιβεβλημένη», ανέφερε χαρακτηριστικά η Φ. Γεννηματά απευθυνόμενη στα στελέχη του ΠΑΣΟΚ από την Κεντρική Μακεδονία, προτείνοντας:
• Προγραμματική συμφωνία με προοδευτικό πρόσημο για ένα εθνικό σχέδιο για την ασφαλή έξοδο από την κρίση.
• Κυβέρνηση ευρύτερης συνεννόησης και συνεργασίας των δυνάμεων που θέλουν την έξοδο από την κρίση με παραμονή της Ελλάδας στην Ευρώπη και την Ευρωζώνη, ικανή να υλοποιήσει τη συμφωνία αυτή. Και αφού επιτέθηκε στην κυβέρνηση κατηγορώντας τη για αδυναμία να κυβερνήσει φέρνοντας δυσμενή αποτελέσματα σε όλα τα επίπεδα, έθεσε στην ουσία έναν όρο για την έναρξη του διαλόγου με τα κόμματα της αντιπολίτευσης:
«Βασικό στοιχείο αυτής της συμφωνίας είναι η αλλαγή του εκλογικού συστήματος, η απλή αναλογική, η κατάργηση του μπόνους των 50 εδρών, η κατάτμηση των μεγάλων εκλογικών περιφερειών, η εξυγίανση και η διαφάνεια σε όλα τα θέματα λειτουργίας του πολιτικού συστήματος και των δημοκρατικών θεσμών».
Σε πορεία συνεδρίου βρίσκεται και το Ποτάμι, το οποίο δηλώνει «κέντρο» και δοκιμάζει μέσω των γκάλοπ με ερωτήματα τις απόψεις των στελεχών του. Ο κ. Θεοδωράκης είναι σήμερα στη Μαδρίτη, όπου είναι προσκεκλημένος του κόμματος των Ciudadanos για να παρακολουθήσει τις εθνικές εκλογές. Συνεργάτες του υπενθυμίζουν τις απόψεις του και εν όψει συνεδρίου.
Προτάσεις
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχουν οι προτάσεις-διαπιστώσεις που εκφράζει- παρουσιάζει ο Κ. Σημίτης για το μέλλον της Κεντροαριστεράς. «Το ΠΑΣΟΚ ολοκλήρωσε τον κύκλο του και θα έπρεπε να αναγεννηθεί, πρωτοστατώντας στη διαμόρφωση ενός ευρύτερου κινήματος της Κεντροαριστεράς, με επεξεργασμένο προγραμματικό λόγο και σαφές στίγμα», επισημαίνει ο πρώην πρωθυπουργός με συνέντευξή του στην εφημερίδα «Athens Voice» επ’ ευκαιρία του αυτοβιογραφικού του βιβλίου «Δρόμοι Ζωής».
Ο κ. Σημίτης προχωράει ένα βήμα παρακάτω και ζητά από τους βασικούς πρωταγωνιστές σήμερα στην Κεντροαριστερά «να ξεχάσουμε εγωισμούς και πρωτοκαθεδρίες.
Οι Αγγλοσάξονες λένε όταν υπάρχει η βούληση βρίσκεται ο τρόπος» υπογραμμίζει με νόημα και προτείνει τη διαμόρφωση μιας ηγετικής ομάδας «από ό,τι καλύτερο διαθέτει ο χώρος της Κεντροαριστεράς, που θα πλαισιωθεί από έναν ευρύτερο κύκλο στελεχών οι οποίοι θα συμπαραταχθούν στην προσπάθεια και θα υποστηρίζονται από ένα πανελλαδικό δίκτυο».
ΦΩΦΗ ΓΙΩΤΑΚΗ
ethnos

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου