Στην εποχή της ευμάρειας (έως το 2009) επαναφέρει η κυβέρνηση τους μισούς δημοσίουςυπαλλήλους δίνοντάς τους αυξήσεις και επιδόματα την ώρα που ένα σημαντικό κομμάτι της ελληνικής κοινωνίας (άνεργοι, αγρότες, ιδιωτικός τομέας, μισθοσυντήρητοι κλπ) προσπαθεί να επιβιώσει εν μέσω της
λιτότητας και των αλλεπάλληλων περικοπών σε μισθούς αλλά και της μείωσης των εισοδημάτων.
Παρότι στην αιτιολογική έκθεση του πολυνομοσχεδίου αναφέρεται ρητά ότι το νέομισθολόγιο στο δημόσιο θα είναι "δημοσιονομικά ουδέτερο" παρά τις αυξήσεις που θα δοθούν από το νέο έτος (στο 50%-55% των δημοσίων υπαλλήλων), εντούτοις δεν θα υπάρξει από την άλλη, όπως διευκρινίζεται, καμιά μείωση ονομαστικών αποδοχών σε άλλους υπαλλήλους.
Και αυτό γιατί με διάταξη στο πολυνομοσχέδιο προβλέπεται χορήγηση "προσωπικής διαφοράς" στους υπαλλήλους για τους οποίους θα προκύψουν τυχόν μειώσεις ονομαστικών αποδοχών, λόγω της αποσύνδεσης βαθμολογίου-μισθολογίου, που εισάγει το νέο μισθολόγιο στο δημόσιο. Σύμφωνα με την έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους το πρόσθετο κόστος του νέου μισθολογίου στο δημόσιο εκτιμάται στα 150 εκ.ευρώ. Ειδικότερα με τις διατάξεις του πολυνομοσχεδίου που κατατέθηκε στη βουλή και αφορούν στο νέο μισθολόγιο του δημοσίου που θα ισχύσει από 1/1/2016 προβλέπονται τα εξής:
* Μεσοσταθμικές αυξήσεις της τάξης του 14% στο επίδομα ευθύνης που λαμβάνουν οι προιστάμενοι διοίκησης (τμηματάρχες, διευθυντές, γενικοί διευθυντές, προϊστάμενοι κατώτερης και μέσης εκπαίδευσης, κλπ) το οποίο αναμορφώνεται από 100-1.000 ευρώ το μήνα.
*Αύξηση 20% στο βασικό μισθό των κατόχων μεταπτυχιακών-διδακτορικών τίτλων,των αποφοίτων της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης, των Αποκεντρωμένων διοικήσεων κλπ.
*Οι όποιες αυξήσεις στο βασικό μισθό προκύψουν (ύψους από 10%-20%) για περίπου 300.000 δημοσίους υπαλλήλους αυτές θα χορηγηθούν σε ισόποσες ετήσιες δόσεις τα ερχόμενα 4 χρόνια..
*Θεσπίζεται μπόνους από 1/1/2018 για τους αποδοτικούς και ικανούς υπαλλήλους του δημοσίου (ποσοστό 5%-15%του συνόλου των υπαλλήλων) που θα προκύψουν μετά από δύο ατομικές αξιολογήσεις τα έτη 2016-2017.
Οσοι κρίνονται ανεπαρκείς θα εξελίσσονται βραδύτερα μισθολογικά ενώ θα περνούν από επιμορφωτικά σεμινάρια
* Εισάγεται προωθημένη μισθολογική κατάταξη για υπαλλήλους υψηλών τυπικών προσόντων (θα εξελίσσονται ταχύτερα στη δημοσιουπαλληλική ιεραρχία).
*Το επίδομα παραμεθορίων περιοχών (100 ευρώ μηνιαίως) επεκτείνεται και σε υπαλλήλους που υπηρετούν σε περιοχές της Θράκης, του Ανατολικού Αιγαίου, Δωδεκανήσων, Θεσπρωτίας, Ιωαννίνων, Καστοριάς και Φλώρινας).
*Το επίδομα οικογενειακής παροχής επεκτείνεται και πέραν της ηλικίας ενηλικίωσης των παιδιών και για ορισμένο χρονικό διάστημα εφόσον σπουδάζουν σε ΑΕΙ-ΤΕΙ ή ΙΕΚ.
*Στα 1400 και 1150 ευρώ το μήνα το επίδομα θέσης για γενικούς και αναπληρωτές γραμματείς των Υπουργείων.
*Στα 450 ευρώ το επίδομα θέσης προισταμένων διευθυντών των πολιτικών γραφείων των μελών της κυβέρνησης.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου