Πολλά limit down και αρκετά limit up είχε για τις πολιτικές μετοχές αρκετών κεντρικών πρωταγωνιστών της συντηρητικής παράταξης, το 2015 που φεύγει, μια χρονιά που έφερε τη Ν.Δ. σε κατάσταση πρωτοφανούς εσωστρέφειας, καθώς επί περίπου ένα χρόνο κινείται σε
ρυθμούς διαδοχής.
Στο ιδιότυπο πολιτικό χρηματιστήριο της Ν.Δ. υπήρξαν ορισμένα πρόσωπα που άφησαν το αποτύπωμά τους, άλλος περισσότερο και άλλος λιγότερο τη χρονιά που φεύγει, ενώ στο λυκαυγές του 2016, δυο πρόσωπα είναι στο επίκεντρο, ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης και ο Κυριάκος Μητσοτάκης που διεκδικούν την ηγεσία, μια μάχη που θα κριθεί σε περίπου 10 μέρες.
Τα 10+1 πρόσωπα του «γαλάζιου» Χρηματιστηρίου
Κεντρικό πρόσωπο ήταν ο Αντώνης Σαμαράς, το πρόσωπο που έως τις 25 Ιανουαρίου, ημέρα νίκης του ΣΥΡΙΖΑ και ήττας της ΝΔ, ήταν Πρωθυπουργός. Αν και δυόμιση χρόνια πρωθυπουργός είχε και καλές και κακές στιγμές και ο ίδιος αισθάνεται δικαιωμένος, εντούτοις το 2015 κατέγραψε δυο σημαντικές ήττες, μια στις βουλευτικές εκλογές από τον Αλέξη Τσίπρα και άλλη μια στο δημοψήφισμα όπου σάρωσε το «ΟΧΙ», όταν αυτός βγήκε δυναμικά να στηρίξει το «ΝΑΙ». Η ήττα στο δημοψήφισμα τον Ιούλιο, τον οδήγησε σε παραίτηση, αλλά σήμερα δηλώνει ότι δικαιώνεται η πολιτική του.
Η επικείμενη εσωκομματική αναμέτρηση για την ηγεσία της Ν.Δ. θεωρείται για τον Κώστα Καραμανλή ένα μεγάλο στοίχημα για την παράταξη, η οποία μπορεί μόνο με τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη να διατηρήσει τη συνοχή της. Κατά το 2015 είχε μεγαλύτερη εμπλοκή και στα εσωκομματικά (σ.σ. στηρίζει τον Μεϊμαράκη), αλλά και ευρύτερα, με πιο καθοριστική την δημόσια δήλωσή του υποστήριξης του ΝΑΙ στο δημοψήφισμα. Πάντα υπάρχει η προσμονή σε πολλούς νεοδημοκράτες της επιστροφής του, αν και ο ίδιος δεν δείχνει διάθεση πιο ενεργούς εμπλοκής.
Ο Δημήτρης Αβραμόπουλος έμεινε στις Βρυξέλλες να διαχειριστεί ως Επίτροπος Μετανάστευσης, το πιο νευραλγικό και σημαντικό, όπως αποδεικνύεται πόστο, αν και όλα έδειχναν ότι θα επιλεγόταν για την Προεδρία της Δημοκρατίας από τον Αλέξη Τσίπρα. Ο Πρωθυπουργός, αθέτησε το λόγο του, και στα πλαίσια των πολιτικών παιγνίων που κάνει κατά καιρούς, «άδειασε» τον Δ. Αβραμόπουλο και επέλεξε τον Προκόπη Παυλόπουλο, ως άνθρωπο του Κώστα Καραμανλή.
Η πολιτική μετοχή της Ντόρας Μπακογιάννη είναι σαν τα…«blue chip» αλλά το 2015 είχε πολλά…σκαμπανεβάσματα, καθώς και δεν βγήκε μπροστά στη μάχη της διαδοχής, αν και οι περισσότεροι πίστευαν ότι θα ήταν από τα βασικά πρόσωπα που θα διεκδικούσαν την ηγεσία του κόμματος. Αν και είχε βλέψεις και για την αντιπροεδρία του ΕΛΚ, αυτό κόλλησε στις παρασκηνιακές πιέσεις και στο ρόλο που διαδραμάτισε ο Αντ. Σαμαράς.
Ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης πέτυχε την ολική επαναφορά το 2015, καθώς από το παρασκήνιο που βρισκόταν, επελέγη από τον Αντ. Σαμαρά για μεταβατικός πρόεδρος με στόχο να κάνει εκλογές στη Ν.Δ. Οι εξελίξεις τον πρόλαβαν, σήκωσε το βάρος της ψήφισης και από τη ΝΔ του τρίτου μνημονίου, μια υπόθεση καθόλου εύκολη και ηγήθηκε του κόμματος στις εκλογές του Σεπτεμβρίου όπου ηττήθηκε από τον ΣΥΡΙΖΑ. Επιμένει ότι τότε ήταν άθλος το 28.5% για ένα κόμμα διαλυμένο, το οποίο θέλει ως πρόεδρος να αναστήσει, εάν κερδίσει στις 10 Ιανουαρίου.
Ήταν το απόλυτο αουτσάιντερ στην κούρσα διαδοχής της Ν.δ. Πλέον περιμένει να κάνει την απόλυτη ανατροπή στις 10 Ιανουαρίου και να κερδίσει την ηγεσία του κόμματος. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε πολλές ανατροπές το 2015, καθώς αποδείχθηκε ο πιο ένθερμος υποστηρικτής της διακυβέρνησης Σαμαρά, τον οποίο υπηρέτησε ως υπουργός, ενώ το πιο σημαντικό βήμα το έκανε όταν δεν ψήφισε τον Προκόπη Παυλόπουλο για την Προεδρία της Δημοκρατίας. Τον χωρίζει άβυσσος με τους καραμανλικούς και ότι και να γίνει στο δεύτερο γύρο των εκλογών, θεωρείται πως η μετοχή του είναι πολύ ψηλά.
Αν και δεν κατάφερε να μπει στο δεύτερο γύρο των εκλογών και θεωρείται πως ήταν από τους ηττημένους της κεντροδεξιάς το 2015, εντούτοις είχε ορισμένα κέρδη, καθώς είναι μόλις 38 ετών. Ο Απόστολος Τζιτζικώστας, αν και εμφανιζόταν φαβορί για να μπει στο δεύτερο γύρο, με το 20% που πήρε κατοχύρωσε την πολιτική του παρουσία και έβαλε υποθήκη. Κυρίως όμως κέρδισε το στοίχημα της αναγνωρισιμότητας σε εθνικό επίπεδο, βγαίνοντας έξω από τα όρια της περιφέρειας της Κεντρικής Μακεδονίας.
Μεγάλος κερδισμένος είναι αναμφίβολα ο Άδωνις Γεωργιάδης, καθώς μέχρι πριν τέσσερα χρόνια ήταν στο ΛΑΟΣ. Επέδειξε όλη τη χρονιά πολιτικό τσαμπουκά που άλλοι δεν είχαν, κέρδισε ζωτικό πολιτικό χώρο, εκμεταλλευόμενος την αναβλητικότητα άλλων κεντρικών στελεχών της κεντροδεξιάς. Μπήκε στην κούρσα της διαδοχής και με το 11.4% που κατέγραψε θεωρείται ο δεξιός πόλος εντός της Ν.Δ.
Ο Ανδρέας Παπαμιμίκος ήταν ένα πρόσωπο που συγκέντρωσε, ως γραμματέας της Ν.Δ. πολλά πυρά. Βρέθηκε πολλές φορές στο στόχαστρο αρκετών κεντρικών στελεχών, ενώ στις εσωκομματικές εκλογές θεωρήθηκε ότι βοηθάει τον Απόστολο Τζιτζικώστα. Ο Βαγγ. Μεϊμαράκης του χρεώνει ότι ευθύνεται για τη διάλυση του κόμματος σε οργανωτικό επίπεδο.
Ο Μάκης Βορίδης, δεν έκανε το άλμα που όλοι ανέμεναν για να εκφράσει σε κεντρικό επίπεδο, θέτοντας υποψηφιότητα για αρχηγός την δεξιά πλευρά. Αμφιταλαντεύτηκε στην αρχή, στηρίζοντας Μεϊμαράκη (σ.σ. αυτό δεσμεύτηκε στον Κ. Καραμανλή σε μια συνάντησή τους), αλλά στη συνέχεια ήταν από τα κεντρικά πρόσωπα που υποστήριξαν τον Απ. Τζιτζικώστα.
Δεν μπήκε στην διαδικασία να δοκιμάσει τις δυνάμεις του και έξυπνα σκεπτόμενος έμεινε στην περιφέρεια Στερεάς Ελλάδος, εν αντιθέσει με τον Απ. Τζιτζικώστα που έδωσε τη μάχη των εσωκομματικών εκλογών. Η αναφορά του Κώστα Μπακογιάννη, περιφερειάρχη Κεντρικής Ελλάδας, ότι τιμά την ψήφο των πολιτών έγινε συνειδητά και απλά επενδύει στο μέλλον, αυξάνοντας απλά σταδιακά την τιμή της πολιτικής του μετοχής.
Σε αυτό το ιδιότυπο πολιτικό χρηματιστήριο της κεντροδεξιάς, δεν μπορεί να απουσιάζει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, που αν και κατέχει το ύψιστο θεσμικό αξίωμα, εντούτοις είναι ένα πρόσωπο που οι ενέργειές του συζητούνται πολλάκις στο εσωτερικό της Ν.Δ. Από τη στιγμή που επελέγη τον Φεβρουάριο του 2015 από τον Αλέξη Τσίπρα για την Προεδρία της Δημοκρατίας άρχισε το…γαϊτανάκι των συζητήσεων για τη σχέση των «καραμανλικών» με το Μέγαρο Μαξίμου, ενώ ο ίδιος πολλές φορές έχει κατηγορηθεί από παράγοντες της Ν.Δ. για τον ανοικτό δίαυλο, που θεσμικά πρέπει να έχει, με το πρωθυπουργικό περιβάλλον.
thetoc
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου