Πριν λίγες ημέρες έκλεισαν 32 χρόνια από τότε που σε κοινή συνέντευξη τύπου ο Ανδρέας Παπανδρέου με τον Γιώργο Γεννηματά ανακοίνωσαν την ψήφιση του νόμου για το ΕΣΥ.
Υπηρετώντας την αντίληψη να υπάρχει αξιοπρεπής πρόσβαση στο σύστημα υγείας από όλους. Ο ίδιος ηγέτης, ο Ανδρέας Παπανδρέου έφερε και ψήφισε τον νόμο που ένωσε όλους τους Έλληνες. Αυτόν με τον οποίο
αναγνωριζόταν η Εθνική Αντίσταση. Τι έκανε με αυτούς τους δύο νόμους εκτός από την απόδοση κοινωνικής δικαιοσύνης; Κατοχύρωσε κοινωνική συνοχή και έφερε στο προσκήνιο όλες τις δυνάμεις της πατρίδας, τις κοινωνικές, τις δημιουργικές, τις παραγωγικές, τις οικονομικές ώστε να δημιουργήσουν και να παράξουν. Με αποτέλεσμα, σε συνδυασμό και με άλλες πολιτικές εμβάθυνσης της δημοκρατίας, να περάσουμε από την κοινωνία του 50% στην κοινωνία όλων των πολιτών.
Σήμερα που η ηθική, κοινωνική και οικονομική κρίση είναι βαθειά ριζωμένη στην ελληνική κοινωνία είναι ζητούμενα πάλι η κοινωνική συνοχή και η δημιουργική ενότητα. Αδήριτη ανάγκη είναι πλέον ένα σχέδιο που θα ξεπερνά τα μνημόνια, που θα αποτελεί πυξίδα της επόμενης ημέρας της πατρίδας μας. Που θα αξιοποιεί τα συγκριτικά μας πλεονεκτήματα που είναι κοινώς παραδεκτό ότι είναι πολλά πλην όμως αναξιοποίητα σε μεγάλο βαθμό. Αντί όμως αυτό να είναι η κύρια συζήτηση των πολιτικών δυνάμεων στη χώρα μας,αντί η κυβέρνηση να επιδιώκει με ειλικρίνεια τους κοινούς τόπους ώστε να δυναμώνει η προσπάθεια, βερμπαλίζει, δυναμιτίζει και με αλαζονική συμπεριφορά διαχωρίζει τους Έλληνες σε δικούς μας και στους άλλους, διακηρύσσοντας λογικές ή θα μας τελειώσουν ή θα τους τελειώσουμε.
Έτσι όμως θα πηγαίνουμε ολοταχώς με την όπισθεν. Την ώρα που γύρω μας η νοτιοανατολική Μεσόγειος φλέγεται, που τα Βαλκάνια είναι σε «αναστάτωση», η Ελλάδα είναι, πρέπει να είναι, ο παράγοντας σταθερότητας στην περιοχή. Το προσφυγικό μας δίνει την δυνατότητα να το αποδείξουμε.
Γι’ αυτό χρειαζόμαστε Εθνική Συνεννόηση. Χρειαζόμαστε πολιτικές που θα ενώνουν και δεν θα διχάζουν. Την ανάγκη αυτή, τώρα, πρέπει να υπηρετήσουν οι προοδευτικές δυνάμεις. Να λειτουργήσουν ως καταλύτης. Να προτείνουν το εναλλακτικό σχέδιο που με τομές στο πολιτικό σύστημα θα απελευθερώνει δυνάμεις, θα δημιουργεί δυναμικές, εμβαθύνοντας την δημοκρατία μας, αντιμετωπίζοντας την κρίση αντιπροσώπευσης και τις γραφειοκρατικές διαδικασίες. Που η δημόσια διοίκηση θα λειτουργεί ως αρωγός στη δημιουργία, την παραγωγή, την καινοτομία, την εξωστρέφεια των επιχειρήσεων.
Ορίζοντας ως κανόνες λειτουργίας την αξιοκρατία, την διαφάνεια, την ισοτιμία αλλά και τον έλεγχο, την αξιολόγηση και την λογοδοσία. Είναι χρέος όσων θέλουν να αποκαλούνται προοδευτικοί,δημοκράτες,μεταρρυθμιστές,σοσιαλδημοκράτες,σοσιαλιστές να ενωθούν, να προτείνουν και να αγωνισθούν να πετύχουν. Η νέα μεταμνημονιακή αφήγηση πρέπει να μας οδηγήσει στην παραγωγική ανασυγκρότηση αλλά και σε ένα σύγχρονο ευρωπαϊκό δημοκρατικό κράτος.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου