Παρασκευή 29 Ιανουαρίου 2016

Κώστας Σημίτης : «Η Ευρώπη κινδυνεύει, μόνη λύση περισσότερη Ευρώπη»

i-eurwpi-kinduneuei-moni-lusi-perissoteri-eurwpiΟ πρώην πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης θα μιλήσει τη Δευτέρα 1η Φεβρουαρίου σε εκδήλωση του Πανεπιστημίου Κύπρου με θέμα: «Η Ευρωπαϊκή Ένωση σε αδιέξοδο;».
Η οικονομική κρίση, το μεταναστευτικό κύμα, οι χαμηλοί ρυθμοί ανάπτυξης στην ευρωζώνη, η πτώση της αξίας
του ευρώ έναντι του δολαρίου, η αυξανόμενη άνοδος του ευρωσκεπτικισμού, θέτουν σε αμφιβολία την επιτυχή προοπτική του ευρωπαϊκού εγχειρήματος.
Ταυτόχρονα, οι συνθήκες της παγκοσμιοποίησης, η ανάδυση κρατών με γιγαντιαίες δυνατότητες δείχνουν, ότι δύο-τρείς ευρωπαϊκές χώρες (μόνο!) μπορούν να ακολουθήσουν μια αυτόνομη πολιτική απέναντι στα παγκόσμια προβλήματα – της ενέργειας, του κλίματος, της μετανάστευσης των κερδοσκοπικών τάσεων επιχειρήσεων και κεφαλαιαγορών.
Τέλος, οι μεσαίες και μικρές χώρες έχουν πλέον την επίγνωση, ότι όσο πιο άναρχη είναι η παγκοσμιοποίηση και η ευρωπαϊκή ενοποίηση, τόσο μικρότερη είναι η δυνατότητα παρέμβασής τους στις εξελίξεις.
Η ύπαρξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης απαντά επομένως σε μια ιστορική ανάγκη και γι’ αυτό πρέπει να αντιμετωπιστεί η σημερινή αδυναμία της στην επίλυση των σύγχρονων προβλημάτων. Η πρόταση πως η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να ενισχύσει τη σύγκλιση - η οποία θα είναι απόρροια μιας «οικονομικής διακυβέρνησης», όπου το «κέντρο» θα λογοδοτεί στη Βουλή της Ευρωζώνης – ανταποκρίνεται μεν στις προκλήσεις της συγκυρίας, προκαλεί ωστόσο εντάσεις. Η κατανομή των εξουσιών και οι θεσμικές διαδικασίες δημιουργούν τριβές, καθώς είναι θέματα που βρίσκονται σε συνάφεια με την έννοια της εθνικής κυριαρχίας.
Η πορεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης στα επόμενα χρόνια δεν μπορεί να αποστεί από την κοίτη της ενοποίησης - όμως οι υπάρχουσες υστερήσεις και οι αναπτυσσόμενες δυναμικές, δημιουργούν ένα πλήθος μεταβαλλόμενων παραμέτρων, που με τη σειρά τους θα οδηγήσουν σε διαφορές επιπέδων ενοποίησης. Το όλο σύστημα θα είναι δύσκολα διαχειρίσιμο με ενιαίους κανόνες και ένα μόνο ενιαίο κέντρο. Ωστόσο, θα πρέπει να παραμείνει ως βασική αρχή ότι η Ευρώπη αποτελεί μια ολότητα που οφείλει να λειτουργεί ως σύνολο – για την οικονομική, δημοκρατική και πολιτιστική πρόοδο των μελών της.
Σε αυτή τέλος την εποχή των απρόβλεπτων γεγονότων και των ανατροπών των παραδοσιακών προσεγγίσεων, η Κύπρος μπορεί να αναδείξει μια διαφορετική προσέγγιση: τη σημασία της συνεννόησης στην παραγωγή λύσεων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου