Κυριακή 28 Φεβρουαρίου 2016

Φ. Γεννηματά: Κυβέρνηση εθνικής ενότητας για να μην πέσουμε στο γκρεμό

1. Αναφερθήκατε στον κίνδυνο μιας εθνικής τραγωδίας και ζητήσατε πρώτη σύγκλιση του Συμβουλίου των Πολιτικών Αρχηγών για το προσφυγικό. Είναι ακόμη νωρίς ή είναι πια πολύ αργά;
Σίγουρα δεν είναι νωρίς. Η Ευρώπη έχει καθυστερήσει και η κυβέρνηση έχει χειριστεί με λανθασμένο και εντελώς αναποτελεσματικό τρόπο και αυτό το θέμα.

Δεν πρέπει, όμως , σε καμία περίπτωση να αποδεχθούμε ότι είναι πλέον αργά και να αντιμετωπίσουμε μοιρολατρικά τη δραματική εξέλιξη των πραγμάτων.
Γι’ αυτό ζήτησα τη σύγκλιση του συμβουλίου Πολιτικών αρχηγών για να υπάρξει άμεσα συντονισμένη και αποφασιστική δράση, με εθνική συνεννόηση μεταξύ των κομμάτων και κινητοποίηση όλων των δυνάμεων που διαθέτουμε ως Έθνος.
Ώστε να μην καταλήξει αυτή η κρίση σε εθνική τραγωδία.
Δεν εμπιστεύομαι αυτή την κυβέρνηση. Δεν μπορεί πλέον να αντιμετωπίσει το προσφυγικό εδώ που έχει φέρει τα πράγματα.
2. Υπάρχει «δρόμος», πολιτικός και διπλωματικός για να ενεργοποιηθούν όλες οι δυνάμεις της Ευρώπης και να μείνουν τα σύνορα ανοιχτά;

Δεν υπάρχει άλλος δρόμος, πρέπει να πεισθούν τα κράτη- μέλη να υλοποιήσουν τις αποφάσεις, να αντιμετωπίσουν από κοινού την προσφυγική κρίση και να συμβάλλουν στον επιμερισμό και αντιμετώπιση των προσφυγικών ροών.
Η Κυβέρνηση κατάφερε να μετατρέψει το προσφυγικό από πρόβλημα των σχέσεων μεταξύ της Ευρώπης και της Τουρκίας, σε μία ακόμη κρίση της Ελλάδας με την Ευρώπη. Δεν θα επιτρέψουμε η Ελλάδα να μετατραπεί σε «αποθήκη ψυχών».
3. Καλώς η συνδρομή του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο;
Η Εθνική Άμυνα, η εδαφική ακεραιότητα της πατρίδας μας, τα κυριαρχικά δικαιώματα του Ελληνισμού, σε ξηρά, θάλασσα και αέρα, είναι πολύ σημαντική υπόθεση. Η Κυβέρνηση πρέπει να διευκρινίσει αν υπάρχουν ρυθμίσεις και διευθετήσεις, που μπορεί να προκαλέσουν αμφισβητήσεις της Εθνικής μας Κυριαρχίας, και ποιες δράσεις σκοπεύει να λάβει για την αποτροπή τέτοιων κινδύνων. Το καλώς ή το κακώς, θα μπορούσαμε να το πούμε με απόλυτο τρόπο αν είχαμε πλήρη ενημέρωση, όπως έχουμε ζητήσει.
4. Η Τουρκία δεν εφαρμόζει τις συμφωνίες, αλλά η Ευρώπη επιμένει ότι θα προστατεύσει τα σύνορά της. Πως;
Η Τουρκία αξιοποιεί το ζήτημα, για να προωθήσει τους στρατηγικούς της στόχους. Το ερώτημα είναι τι κάνουμε εμείς. Δεν πρέπει να δίνουμε άλλοθι σε κανέναν να φορτώσουν στην πλάτη μας όλο αυτό το πρόβλημα, λόγω των καθυστερήσεων, της αδράνειας, της ολιγωρίας, των λαθών της κυβέρνησης. Και αυτό είναι αποκλειστική ευθύνη της κυβέρνησης του κ. Τσίπρα. Σαφώς είναι πολύ μεγάλες οι ευθύνες των Ευρωπαίων. Δεν πιέζουν επαρκώς την Τουρκία να εφαρμόσει τη συμφωνία και να ελέγξει τα κυκλώματα διακίνησης και τις ροές από τα παράλια της. Η λύση δεν είναι στο Αιγαίο, είναι στις ακτές της Τουρκίας. Έχουμε προτείνει να δημιουργηθεί κέντρο που θα παρακολουθεί την υλοποίηση των δεσμεύσεων της Τουρκίας και κυρίως τη συμφωνία επανεισδοχής. Να συνδεθεί ευθέως η άμεση υλοποίηση των δεσμεύσεων της Τουρκίας με τα οικονομικά πακέτα της Ε.Ε και αν κριθεί ότι δεν υλοποιεί δεσμεύσεις να επιβάλλονται οικονομικές κυρώσεις .
5. Στη Σύνοδο Κορυφής θα συμφωνούσατε να θέσει η Ελλάδα ακόμη και βέτο αν δεν υπάρξουν οι αναγκαίες αποφάσεις;
Το δικαίωμα του βέτο πρέπει να ασκείται με φειδώ και μόνο αν πρόκειται να έχει συγκεκριμένα αποτελέσματα. Πρέπει να εξαντλήσουμε κάθε δυνατότητα πριν φτάσουμε σε αυτό το σημείο. Αυτό που προέχει είναι να αναζητήσουμε συμμαχίες στην Ευρώπη, να αξιοποιήσουμε την υποστήριξη αλλά και την σωστή ευρωπαϊκή στάση που υιοθετούν και προωθούν οι Ευρωπαίοι Σοσιαλιστές αλλά και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Πρέπει να πείσουμε, ακόμα και όσους σήμερα αρνούνται να το κατανοήσουν, ότι το προσφυγικό είναι μείζον ευρωπαϊκό θέμα και πρέπει να αντιμετωπισθεί συνολικά με επιμερισμό των βαρών, χωρίς κλείσιμο των συνόρων. Αν δεν καταφέρουμε κάτι τέτοιο και φτάσουμε σε αδιέξοδο τότε ακόμα και ένα βέτο μπορεί να μην προσφέρει τίποτα. Τα κράτη θα δράσουν μονομερώς όπως ήδη σε ένα βαθμό το κάνουν και τα σύνορα θα κλείσουν.
6. Είναι πασιφανές ότι η αξιολόγηση του προγράμματος καθυστερεί, την στιγμή δε που οι Θεσμοί κραδαίνουν νέα σκληρά μέτρα, όπως περικοπές συντάξεων, νέους φόρους κα. Υπάρχουν «κόκκινες γραμμές» που θα μπορούσαν να αποτελέσουν εθνικές γραμμές, ίδιες δηλαδή από όλα τα κόμματα κατά τις διαπραγματεύσεις;
Είναι φανερό ότι η χώρα εδώ και ένα χρόνο βιώνει όχι απλά μια κρίση, αλλά μια οριακή κατάσταση. Η κυβέρνηση της αριστεροακροδεξιάς συμμαχίας δεν θέλει, δεν μπορεί, δεν ξέρει να βγάλει τη χώρα από το τέλειο αδιέξοδο που η ίδια την έχει φέρει. Στην φάση της μεγαλύτερης κρίσης που πέρασε η Ευρώπη και η ευρύτερη περιοχή μας, η Ελλάδα είναι ένα ακυβέρνητο καράβι. Σε κάθε ευκαιρία τονίζω την πρότασή μας. Οι Ευρωπαϊκές πολιτικές δυνάμεις να συγκροτήσουν μια κυβέρνηση εθνικής ενότητας. Δεν υπάρχει άλλη λύση, δεν σηκώνει αναβολή. Το ζήτημα δεν είναι να μείνει πρωθυπουργός ο κ.Τσίπρας ούτε να καταλάβει τη θέση ο κ.Μητσοτάκης αλλά να μη πέσουμε στο γκρεμό. Η Ελλάδα χρειάζεται εθνική γραμμή.
7. Ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε μεταξύ οικουμενικής κυβέρνησης και εκλογών προτείνω εκλογές. Ο κ. Τσίπρας εκτιμάτε ότι μπορεί να αποδράσει μέσω εκλογών;
Αυτό που εγώ εκτιμώ με βεβαιότητα είναι ότι το μόνο που δεν χρειάζεται η χώρα είναι άλλη μία εκλογική αναμέτρηση. Θα ήταν η χαριστική βολή στην οικονομία της χώρας και ένα ακόμη μεγάλο κτύπημα στην αξιοπιστία και την σοβαρότητα του πολιτικού συστήματος. Δεν σκέφτομαι ούτε όπως ο κ. Μητσοτάκης, ούτε όπως ο κ. Τσίπρας.
8. Η κυβέρνηση εθνικής ενότητας που προτείνετε δεν γίνεται αποδεκτή από ΣΥΡΙΖΑ, ΝΔ. Κυβέρνηση συνεργασίας του προοδευτικού τόξου θα μπορούσε;
Η παράταξη μας δεν θα γίνει ουρά κανενός, συμμετέχοντας είτε σε δήθεν προοδευτικά είτε σε δήθεν ευρωπαϊκά μέτωπα. Υπηρετούμε μόνο την αναγκαία Εθνική Ενότητα. Εμείς προτείνουμε μια κυβέρνηση εθνικής ενότητας, ευθύνης και συνεννόησης, των δημοκρατικών πολιτικών κομμάτων, με τη συμμετοχή οπωσδήποτε των δύο πρώτων σε κοινοβουλευτική δύναμη κομμάτων. ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ δεν θα αποφύγουν τις ευθύνες τους. Μια τέτοια Κυβέρνηση θα έχει την ισχύ και την αξιοπιστία να βελτιώσει δύσκολους όρους του μνημονίου, να συμφωνήσει νέα απομείωση και αναδιάρθρωση του χρέους και να υλοποιήσει αλλαγές και μεταρρυθμίσεις στο κράτος, το πολιτικό σύστημα, το παραγωγικό μοντέλο και το κοινωνικό κράτος.
9. Γιατί αρνείστε να γίνει Ιδρυτικό Συνέδριο πριν την εκλογή αρχηγού από την βάση;
Έχω καταθέσει μια ανοικτή πρόταση, με συγκεκριμένα, στέρεα βήματα για την ενιαία πολιτική έκφραση του ευρύτερου πολιτικού μας χώρου. Όλες οι απόψεις είναι δεκτές και στο τραπέζι, του διαλόγου. Καμία όμως πρόταση και καμία ιδέα, δεν είναι πανάκεια. Δεν εξαιρώ ούτε τις δικές μου ιδέες από αυτό τον κανόνα, όπως δεν εξαίρεσα, ούτε τον εαυτό μου , από την κρίση της βάσης της παράταξης. Δεν βάζουμε κανένα προαπαιτούμενο, παρά μόνο ένα. Κριτής όλων μας, να είναι η βάση της παράταξης, η οποία μπορεί και πρέπει να εκφραστεί ανόθευτα και ελεύθερα. Σήμερα όμως προέχει, το πρώτο και βασικό βήμα, που είναι η αποδοχή της ανάγκης του διαλόγου και της προγραμματικής σύγκλισης.
10. Αποδεχτήκατε την πρόταση να μιλήσετε στο συνέδριο του Ποταμιού…
Η χώρα χρειάζεται μια νέα μεταρρυθμιστική πνοή με κοινωνική ευαισθησία και προοδευτικό κοινωνικό πρόσημο που θα ανατρέψει στρεβλώσεις και θα στηρίξει τη χώρα ώστε να μπούμε επιτέλους σε τροχιά ανάπτυξης.
Μια τέτοια πορεία μπορεί να εγγυηθεί ένας ισχυρός προοδευτικός πολιτικός φορέας , με αυτόνομο ρόλο και αυτοδύναμη στρατηγική, διακριτά πολιτικά οριοθετημένος από τον δήθεν αριστερό λαϊκισμό και τις παρωχημένες ιδεοληψίες του αλλά και τις συντηρητικές, νεοφιλελεύθερες βαλκανικού τύπου και εξίσου αναποτελεσματικές πολιτικές που εκπροσωπεί η ΝΔ. Αυτό το στόχο έχει η πρωτοβουλία να απευθυνθώ σε όλες τις πολιτικές δυνάμεις που κινούνται αυτή τη στιγμή στο χώρο, να έχουμε ένα ανοιχτό δημοκρατικό προγραμματικό διάλογο. Στόχος μας είναι η διαμόρφωση ενός ισχυρού κεντροαριστερού πόλου εξουσίας . Το Ποτάμι, μαζί με άλλες δυνάμεις, θέλουμε να έχει ισότιμο ρόλο σε αυτή την προσπάθεια

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου