Αισιόδοξα μηνύματα για την επανάκαμψη της ρωσικής τουριστικής κίνησης στην Ελλάδα έρχονται από την Διεθνή Τουριστική Εκθεση ΜΙΤΤ στη Μόσχα.
Σαφώς καλύτερη χρονιά από την περσινή, σε ό,τι αφορά τη σταδιακή επανάκαμψη της ρωσικής τουριστικής κίνησης στην Ελλάδα, εκτιμάται ότι θα είναι
το 2016 ενώ ειδικά για το τρίτο «πόδι» της Χαλκιδικής, θετικά αναμένεται να επιδράσει και το γεγονός ότι φέτος συμπληρώνονται 1.000 χρόνια ρωσικής παρουσίας στην Αθωνική Πολιτεία. Τα παραπάνω έγιναν σαφή στη διάρκεια της διεθνούς τουριστικής έκθεσης MITT στη Μόσχα.
Χαρακτηριστική είναι η δήλωση του γενικού γραμματέα του ΕΟΤ, Δημήτρη Τρυφωνόπουλου: «Για το 2016 υπάρχει το πλεονέκτημα κάποιων επιπλέον παραμέτρων που πρέπει να αξιοποιήσουμε, όπως το κλείσιμο προορισμών, που για τους Ρώσους τουρίστες αποτελούσαν βασική επιλογή (Τουρκία, Αίγυπτος) γεγονός που σημαίνει ανακατανομή της τουριστικής κίνησης. Σε αυτό θα βοηθήσει μια καλοσχεδιασμένη στρατηγική προβολής της Ελλάδας ως ιδανικού προορισμού, καθώς και η πραγματοποίηση του αφιερωματικού έτους Ελλάδας- Ρωσίας. Εκτιμούμε ότι η Ελλάδα λαμβάνει κάτι που άξιζε πάντα- τη κύρια προσοχή των Ρώσων τουριστών ως πρώτη επιλογή. Όλα αυτά μας κάνουν να έχουμε υψηλές προσδοκίες ότι η τουριστική κίνηση από τη Ρωσία το 2016 θα αυξηθεί και θα φτάσουμε στα επίπεδα του 2013».
Πριν και κατά τη διάρκεια της έκθεσης πραγματοποιήθηκαν 13 επαγγελματικές συναντήσεις από στελέχη και συνεργάτες του Προαθωνικού Οργανισμού Τουρισμού, οι οποίοι προέβαλαν στη Μόσχα θεματικά τουριστικά προγράμματα, εστιασμένα κυρίως στις τοπικές προσκυνηματικές περιηγήσεις, στις καταγεγραμμένες πολιτιστικές διαδρομές της ανατολικής Χαλκιδικής, στον γαμήλιο τουρισμό, στον θαλάσσιο τουρισμό, αλλά και στις διακοπές αναψυχής.
Τόσο τα μεμονωμένα όσο και τα πολυμορφικά πακέτα διακοπών αναμένεται να αποτελέσουν λόγο σύναψης νέων συνεργασιών και να ενισχύσουν την ήδη ισχυρή φήμη της προαθωνικής χερσονήσου στη ρωσική τουριστική αγορά, ιδίως φέτος που συμπληρώνονται 1.000 χρόνια ρωσικής παρουσίας στην Αθωνική Πολιτεία.
Σύμφωνα με ανακοίνωση του Προαθωνικού Οργανισμού Τουρισμού (ΠΟΤ), απόδειξη αυτής της διαπίστωσης αποτελεί η υποδοχή που επιφύλαξαν οι Ρώσοι επαγγελματίες στη θεματική έντυπη και ηλεκτρονική έκδοση του Οργανισμού με τίτλο «Προσκυνηματικές Διαδρομές», η οποία αποτελεί κωδικοποιημένη καταγραφή επιλεγμένων προσκυνηματικών μνημείων και θρησκευτικών διαδρομών από την Αρναία μέχρι το Αριστοτελικό Βουνό και τον Άθωνα.
Η έκδοση παρουσιάσθηκε στη Ρωσία λίγες μόλις ημέρες μετά την πρώτη επιτυχημένη εμφάνισή της στη Βηρυτό του Λιβάνου. Η ίδια έκδοση προγραμματίζεται να παρουσιασθεί από τον ΠΟΤ το καλοκαίρι του 2016 στην Αγία Πετρούπολη, κατά τη διάρκεια κορυφαίας πολιτιστικής εκδήλωσης, σχετιζόμενης με τους επετειακούς εορτασμούς και αναμένεται να προσελκύσει την αφρόκρεμα της ρωσικής τουριστικής, πολιτιστικής και θρησκευτικής ζωής. Στη συνέχεια, Ρώσοι κλαδικοί επαγγελματίες και διαμορφωτές της κοινής γνώμης θα επισκεφθούν την περιοχή, ακολουθώντας διαδρομές του ειδικού προσκυνηματικού πακέτου με τίτλο «Ελάτε να σας ταξιδέψουμε στο Άγιον Όρος», το οποίο πραγματοποιείται ήδη με μεγάλη επιτυχία από τις «Αγιορείτικες Γραμμές».
Ανάλογη ήταν όμως και η υποδοχή του προγράμματος των οινικών περιηγήσεων, που οδηγεί τους οινοταξιδευτές από τους αμπελώνες της Αρναίας και τα τσιπουροκάζανα της Μεγάλης Παναγίας στα παραδοσιακά οινοποιεία του Άθωνα, ενώ το πρόγραμμα με τίτλο «μοναστηριακά είδη και κόσμημα» καθώς και τα πακέτα γαμήλιων διακοπών, τα οποία προβλήθηκαν μέσω της ειδικής έκδοσης με τίτλο «Γάμος» απέσπασαν τις καλύτερες κριτικές.
Εξάλλου, ο τρόπος παρουσίασης του θαλάσσιου τουριστικού προϊόντος της ανατολικής Χαλκιδικής μέσω της έντυπης και ηλεκτρονικής έκδοσης με τίτλο «Ιστιοπλοΐα, Καταδύσεις και Κρουαζιέρες» κέντρισε το ενδιαφέρον των Ρώσων, αφενός γιατί «δένεται» με τον παράπλου και τις εξορμήσεις προς το Άγιον Όρος και αφετέρου επειδή «δένει» φαινομενικά ετερόκλητες μορφές τουρισμού (όπως οι πολιτιστικές και οι θρησκευτικές αποδράσεις) με τις αμιγώς παραδοσιακές τουριστικές μορφές (όπως ο καλοκαιρινός και ο καταδυτικός τουρισμός).
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου