Το βιβλίο των υπουργών Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και της Γαλλίας Μισέλ Σαπέν, είναι ιδιαίτερα αποκαλυπτικό.
Στο βιβλίο, «Διαφορετικά μαζί», -«Anders gemeinsam»– γίνονται σημαντικές αναφορές στους κ.κ. Τσίπρα, Βαρουφάκη, Σαμαρά και Βενιζέλο, ενώ σημαντική έκταση έχουν οι αποκαλύψεις του Σόιμπλε για την πρόταση περί προσωρινού Grexit, αλλά και οι αναφορές του για τον νυν
πρωθυπουργό της Ελλάδας.
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι δύο υπουργοί αξιωματούχοι κάνουν πολλές αναφορές στο βιβλίο τους στις διαπραγματεύσεις για την Ελλάδα το πρώτο εξάμηνο του 2015 και παρουσιάζουν πολλές από τις συνομιλίες που είχαν με τους Έλληνες ομολόγους τους. Όμως, την ίδια ώρα αναφέρονται και σε άλλους πολιτικούς, όπως τον Ευάγγελο Βενιζέλο και τον Αντώνη Σαμαρά.
«Πιστεύω ότι σε έναν βαθμό δεν λαμβάνει υπόψη του τους άλλους. Εγώ πάντως θα δυσκολευόμουν να κάνω έναν εκλογικό αγώνα με ένα κεντρικό μήνυμα και να πραγματοποιήσω κατόπιν το ακριβώς αντίθετο από αυτό. Ήλπιζα ότι θα κέρδιζε τις εκλογές. Αφού υπέγραψε, θα πρέπει τώρα να εφαρμόσει. Αν υλοποιήσει το πρόγραμμα, η κατάσταση θα προχωρήσει, όπως θα προχωρούσε κατά τα άλλα και με τον Σαμαρά. Αν η Ελλάδα πετύχει, τότε πολύ πιθανόν να γίνω εκεί -αν και τότε θα έχω ήδη πεθάνει- ήρωας, επειδή είχα βοηθήσει να επιλεγεί ο σωστός δρόμος».
Αυτές είναι μερικές από τις αναφορές που κάνει στο βιβλίο για τον Έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα ο κ. Σόιμπλε.
Μεταξύ άλλων, τονίζει για τον Αλέξη Τσίπρα: «Μου είπε ότι θα κάνει έναν προεκλογικό αγώνα στον οποίο θα υποσχεθεί ότι η Ελλάδα δεν θα φύγει από το ευρώ, αλλά και ότι δεν θα αποδεχθεί καμία μνημονιακή υποχρέωση. Αν είναι έτσι, του απάντησα, σου εύχομαι προσωπικά να μην κερδίσεις τις εκλογές γι” αυτό και δεν εξεπλάγην όταν ο Τσίπρας τις κέρδισε, ούτε και με ό,τι συνέβη μετά. Ήμουν κάπως περίεργος πώς θα έλυνε κατόπιν το πρόβλημα. Το έλυσε με το να κάνει το ακριβώς αντίθετο από εκείνο που υποσχέθηκε στις εκλογές».
Ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ δεν θα μπορούσε να μην αναφερθεί στον Γιάνη Βαρουφάκη γι” αυτό και παρουσιάζει μέσα από το βιβλίο, αρκετούς από τους διαλόγους που είχε μαζί του.
«Μου είπε ότι παρακολουθεί την πολιτική μου δραστηριότητα από εικοσαετίας και ότι είναι της άποψης ότι είμαι ο μεγαλύτερος Ευρωπαίος. Μου είπε και κάποια άλλα, και αυτά όλο πάθος. Σκέφτηκα μέσα μου, «δεν κάνει να με υποτιμάς. Τέτοια απλά κομπλιμέντα δεν μπορούν να με επηρεάσουν». Για αυτό και του απάντησα αναλόγως: «Κατάγομαι από ταπεινή οικογένεια και μεγάλωσα σε μια κωμόπολη στο Σβάρτσβαλντ. Και έχω πάντα μεγάλο σεβασμό όταν έρχεται να με επισκεφτεί ένας σωστός καθηγητής». Με αυτό ήθελα να του πω ότι δεν θα πρέπει να χαραμίζουμε τον χρόνο μας με τέτοιες ανοησίες».
Όμως, ο κ. Σόιμπλε αναφέρεται και στον Αντώνη Σαμαρά και στην Ελλάδα του 2014 η οποία, όπως σημειώνει «ήταν σε έναν καλό δρόμο».
«Τότε, το 2014, ήταν η Ελλάδα -πάντα με καθυστέρηση- σε έναν καλό δρόμο. Μόνο στα μέσα του 2014, όταν ο Έλληνας πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς επέβαλε μια παύση στις μεταρρυθμίσεις λόγω των επικείμενων εκλογών, χειροτέρεψε εκ νέου η εξέλιξη. Και τότε η κρίση επέστρεψε».
Στο βιβλίο υπάρχει, όμως, και αναφορά στον Ευάγγελο Βενιζέλο, με τον κ. Σόιμπλε να παραθέτει έναν διάλογο που είχε μαζί του το 2011
«Όταν τον Ιούνιο του 2011 έγινε νέος υπουργός Οικονομικών στην Ελλάδα ο Ευάγγελος Βενιζέλος, κανόνισα μαζί του μια συνάντηση στο Βερολίνο. Σε ένα πολύωρο δείπνο τον Ιούλιο του έθεσα τότε το ερώτημα, αν θα ήταν καλύτερο για την Ελλάδα να πάρει ένα time out από το ευρώ, για να μπορέσει να χρησιμοποιήσει το εργαλείο της υποτίμησης. Και αυτό επειδή οι μεταρρυθμίσεις, τις οποίες θα έπρεπε να κάνει για μεγάλο χρονικό διάστημα, θα ήταν δύσκολο να επιβληθούν. Η Ευρώπη θα συμπαραστεκόταν σε αυτό. Η απάντηση του Βενιζέλου ήταν: «Δεν το θέλουμε με κανέναν τρόπο, θέλουμε να μείνουμε στην Ευρωζώνη». Του είπα ότι τότε θα έπρεπε να παραδώσουν μέρος της εθνικής κυριαρχίας τους στους θεσμούς των Βρυξελλών. Και αυτός δήλωσε ότι θα κάνουν τα πάντα για να μείνουν στο ευρώ».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου