Σάββατο 12 Μαρτίου 2016

Ομπάμα: Κάμερον και Σαρκοζί τα έκαναν «μαντάρα» στη Λιβύη

(φωτο: The Atlantic)Με δηκτικά σχόλια, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα επέκρινε τη στάση των Ευρωπαίων ηγετών στην κρίση της Λιβύης, το 2011, υποστηρίζοντας ότι ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Ντέβιντ Κάμερον ήταν απορροφημένος σε άλλα θέματα ενώ ο τότε πρόεδρος της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί ήθελε να προβληθεί, με αποτέλεσμα η Λιβύη να είναι σήμερα βυθισμένη στο χάος.
Σε συνέντευξή του που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό «The Atlantic», ο Αμερικανός πρόεδρος αναφέρεται στις συνθήκες κάτω από τις οποίες ένας διεθνής συνασπισμός, αρχικά υπό τη Γαλλία και τη Βρετανία και κατόπιν υπό την αιγίδα του ΝΑΤΟ, πραγματοποίησε το 2011 τις αεροπορικές επιδρομές στη Λιβύη που οδήγησαν τελικά στην ανατροπή του καθεστώτος του Μουάμαρ Καντάφι.
Μετά την ανατροπή του καθεστώτος και τον θάνατο του Καντάφι, το κράτος κατέρρευσε, αντίπαλες παραστρατιωτικές οργανώσεις άρχισαν να μάχονται για την εξουσία και οι τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους επωφελήθηκαν από την κατάσταση για να ενισχύσουν τις θέσεις τους στη Λιβύη.

«Η Λιβύη έχει βυθιστεί στο χάος», παρατήρησε ο Ομπάμα. «Όταν αναρωτιέμαι γιατί πήγαν στραβά τα πράγματα, αντιλαμβάνομαι ότι ήμουν πεπεισμένος ότι οι Ευρωπαίοι -- δεδομένου ότι η Λιβύη είναι μια κοντινή τους χώρα-- θα εμπλέκονταν περισσότερο στη συνέχεια», πρόσθεσε.
Όμως αντί να γίνει κάτι τέτοιο, ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον έστρεψε την προσοχή του σε άλλα θέματα. Ο Νικολά Σαρκοζί, ο πρώην πρόεδρος της Γαλλίας, «ήθελε να διαλαλήσει τις επιτυχίες του στις αεροπορικές επιχειρήσεις ενώ εμείς είχαμε ήδη καταστρέψει όλα τα συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας», σχολίασε.
Οι δηλώσεις του Ομπάμα προκάλεσαν σάλο στα βρετανικά μέσα ενημέρωσης και η εφημερίδα Independent έκανε λόγο για "άνευ προηγουμένου επίθεση" εν ενεργεία προέδρου εναντίον ενός Βρετανού ηγέτη. Όμως η Ντάουνινγκ Στριτ απέφυγε να ρίξει λάδι στη φωτιά. «Συμφωνούμε ότι απομένουν ακόμη πολλά δύσκολα θέματα για να επιλύσουμε στη Λιβύη. Αλλά, όπως το έχει επαναλάβει πολλές φορές ο πρωθυπουργός, το να βοηθήσουμε αθώους αμάχους που βασανίζονταν και εκτελούνταν από τον ηγέτη τους ήταν η σωστή επιλογή», είπε ένας εκπρόσωπος του Κάμερον μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο.

1 σχόλιο:

  1. Ενορχιστρωμενο ΣΕΝΑΡΙΟ ολων, που ακομη ειναι σε ισχυ! Και, που περιλαμβανει ολη την ανατολικη μεσογειο, και ανατολικοτερα αυτης ! Μην προσπαθει, να "βγαλει την ουρα του, απ' εξω".. :(

    ΑπάντησηΔιαγραφή