Τρίτη 29 Μαρτίου 2016

Ο Βενιζέλος κατέθεσε για τον Σκαραμαγκά ως μάρτυρας υπέρ του Δημοσίου

Στο Διαιτητικό Δικαστήριο του Διεθνούς Εμπορικού Επιμελητηρίου (ICC) κατέθεσε την προηγούμενη Τρίτη 22 Μαρτίου ο Ευάγγελος Βενιζέλος, ως μάρτυρας υπέρ του Δημοσίου, στην υπόθεση αντιδικίας που έχει εγείρει ο μεγαλομέτοχος των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά Ισκαντάρ Σάφα.

Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Σάφα δεν έχει αποδεχθεί τον νόμο του 2010 για τα Ναυπηγεία και ζητεί αποζημιώσεις μέχρι και 1 δισ. ευρώ, ενώ το ελληνικό Δημόσιο έχει και αυτό κινηθεί εναντίον του επιχειρηματία, από τον οποίο και ζητεί την επιστροφή 500 εκατ. ευρώ σε πρόστιμα. Η πλέον σοβαρή διάσταση της διαμάχης αφορά την ίδια τη λειτουργία των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά. Αυτή τη στιγμή, η όποια δραστηριότητα πραγματοποιείται υπό την αιγίδα του Πολεμικού Ναυτικού, το οποίο από το 2014 και έπειτα πρακτικά ολοκλήρωσε το πρόγραμμα των τριών υποβρυχίων τύπου 214 και τον εκσυγχρονισμό των τύπου 209. Πέραν αυτών των εργασιών και ορισμένων ακόμη που έχουν δρομολογηθεί τα τελευταία χρόνια από το Πολεμικό Ναυτικό, τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά (ΕΝΑΕ) πρακτικά υπολειτουργούν.
Υπενθυμίζεται ότι οι συμβάσεις του 2010 επικυρώθηκαν διά νόμου από τη Βουλή των Ελλήνων, κατόπιν σχετικής εισήγησης του κ. Βενιζέλου. Σύμφωνα με πηγές προσκείμενες στον κ. Βενιζέλο, η παρουσία του πρώην υπουργού στις 22/3 στο Διαιτητικό Δικαστήριο πραγματοποιήθηκε κατόπιν συνεννόησης όχι μόνο με τους συνηγόρους του Δημοσίου, δηλαδή το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους και το αγγλικό δικηγορικό γραφείο που έχει προσληφθεί από την Ελλάδα για τη συγκεκριμένη υπόθεση, αλλά και με κυβερνητικούς παράγοντες, οι οποίοι του ζήτησαν να καταθέσει. 
Αντίδικος ήταν ο Βγενόπουλος
Οι ίδιες πηγές τόνιζαν, επιπλέον, ότι την πλευρά Σαφά εκπροσωπούσε (όχι μόνο την περασμένη Τρίτη αλλά γενικώς στη συγκεκριμένη αντιδικία) το δικηγορικό γραφείο του κ. Βγενόπουλου, ο οποίος τα προηγούμενα χρόνια έχει συνεργαστεί και μέσω της MIG με τον Αραβα μεγαλομέτοχο των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά. Συνεργάτες του κ. Βενιζέλου επισήμαιναν ότι ο πρώην υπουργός κατέθετε την περασμένη Τρίτη επί έξι ώρες ενώπιον και των δικηγόρων του γραφείου του κ. Βγενόπουλου, γεγονός που, μεταξύ άλλων, αναδεικνύει πως τα σενάρια περί σχέσεών του με τον κ. Βγενόπουλο δεν ευσταθούν.
Χθες, πάντως, ο κ. Ν. Σηφουνάκης επανήλθε, αυτή τη φορά με δημόσια δήλωσή του, με την οποία απαντά στις δηλώσεις που έκανε ο κ. Βενιζέλος προ πενθημέρου. Ο κ. Σηφουνάκης καταλήγει, στη δισέλιδη δήλωσή του, λέγοντας ότι «οι πολίτες γνωρίζουν και θα γνωρίσουν και περισσότερα».
Πηγή: ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου