Κυριακή 20 Μαρτίου 2016

Η ΝΔ ετοιμάζεται και για εκλογές λόγω...ατυχήματος

Τη φθορά που προκαλείται εις βάρος της κυβέρνησης στα ανοικτά μέτωπα αυτής της περιόδου αναμένει να εισπράξει η ΝΔ καθώς εκτιμά ότι έχει αρχίσει η παλιννόστηση μέρους των ψηφοφόρων της που στις προηγούμενες εκλογές υποστήριξαν το ΣΥΡΙΖΑ.
 
Τα όσα συμβαίνουν στη χώρα το τελευταίο διάστημα, κυρίως στο ζήτημα της
αντιμετώπισης του προσφυγικού-μεταναστευτικού, η εξέλιξη της διαπραγμάτευσης με τους εκπροσώπους των πιστωτών, αλλά και γενικά η αρνητική καθημερινότητα σε πολλούς τομείς, εκτιμούν υψηλόβαθμα στελέχη της Συγγρού, έχουν πλέον ανοίξει τον δρόμο για την επιστροφή στη ΝΔ δυνάμεων της αγοράς αλλά και ευρέων λαϊκών στρωμάτων που πλήττονται από την κυβερνητική πολιτική.
 
Η λογική του «ώριμου φρούτου» που υποστήριζε ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης στην αρχή της θητείας του, βλέπει, όπως λέγουν συνεργάτες του, να επιβεβαιώνεται πολύ ενωρίτερα και από τους δικούς του υπολογισμούς.

Ο ίδιος μάλιστα μιλώντας με στελέχη του κόμματός του αναφέρει ότι οι εξελίξεις τον δικαιώνουν αλλά κυρίως δημιουργούν τις προϋποθέσεις για «στέρεη νίκη της ΝΔ όποτε και αν γίνουν εκλογές».
 
Δεν είναι τυχαίο ότι ο ίδιος την Παρασκευή, από τον Ασπρόπυργο είπε, ότι αργά ή γρήγορα η Ν.Δ. θα κληθεί να κυβερνήσει και να…βγάλει τα κάστανα από τη φωτιά!
Η εικόνα των δημοσκοπήσεων είναι θετική για τη ΝΔ καθώς σε όλες διατηρεί σταθερό προβάδισμα τριών έως τεσσάρων μονάδων έναντι του ΣΥΡΙΖΑ.
 
Στο επιτελείο του Κυρ. Μητσοτάκη, ο επικεφαλής της GPO Τάκης Θεοδωρικάκος που συνεργάζεται με τη Ν.Δ. και συμμετέχει καθημερινά σε όλες τις συσκέψεις, έχει επισημάνει ότι η αξιωματική αντιπολίτευση προηγείται σταθερά με μια μεσοσταθμική διαφορά της τάξεως του 3,7%.
 
Στη Ν.Δ υπολογίζουν ότι τα ανοικτά μέτωπα που έχει να αντιμετωπίσει η κυβέρνηση θα οξύνουν το πολιτικό κλίμα και θα προκαλέσουν διαλυτικά φαινόμενα στο ΣΥΡΙΖΑ και κυρίως εστιάζουν στις κρίσιμες ψηφοφορίες που θα έρθουν όταν και εάν κλείσει η αξιολόγηση.
Επίσης, από την ανάλυσή τους δεν τίθεται εκτός και το θέμα της συνεργασίας Αλέξη Τσίπρα και Πάνου Καμμένου και δεν αποκλείουν να υπάρξουν σύντομα ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις.
 
Συχνά - πυκνά μάλιστα τον τελευταίο καιρό σε συσκέψεις υπό τον Κυρ. Μητσοτάκη, πολλά στελέχη, όπως η Ντόρα Μπακογιάννη, ο αντιπρόεδρος Κωστής Χατζηδάκης, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος Νίκος Δένδιας, ο εκπρόσωπος του κόμματος Γιώργος Κουμουτσάκος, ο διευθυντής του πολιτικού γραφείου του προέδρου της Ν.Δ. Μιχάλης Μπεκίρης, κ.α. υποστηρίζουν ότι είναι ενδεχόμενο να οδηγηθεί η χώρα σε πρόωρες εκλογές.
 
Ο Κυρ. Μητσοτάκης δεν αποκλείει μια τέτοια εξέλιξη και γι' αυτό έδωσε εντολή να επισπευσθούν οι συνεδριάσεις για την ολοκλήρωση του κυβερνητικού προγράμματος της ΝΔ υπό τον Κ. Χατζηδάκη που έχει την ευθύνη, ενώ προχωράει με γρήγορους ρυθμούς η προετοιμασία του συνεδρίου που έχει οριστεί σε ένα μήνα από τώρα. Ήδη, το κόμμα έχει μπει σε προσυνεδριακές διαδικασίες λόγω του συνεδρίου το τριήμερο 22-24 Απριλίου.
 
Μια ανάλυση που γίνεται στα ενδότερα της Ν.Δ. είναι ότι ο Πρωθυπουργός χρησιμοποιεί την απειλή των πρόωρων εκλογών για να συνετίσει βουλευτές και στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ και τους συμμάχους του, στους ΑΝΕΛ και όχι διότι θέλει να αιφνιδιάσει την αντιπολίτευση».
Αυτό όμως δεν αποκλείει, κατά την ανάλυση του Κυρ. Μητσοτάκη, «το ενδεχόμενο να οδηγηθεί η χώρα αιφνιδίως σε εκλογές χωρίς να το επιδιώκει ή να το επιθυμεί ο Αλ. Τσίπρας».
 
 Ουσιαστικά στη Ν.Δ. βλέπουν ότι οι εκλογές μπορεί να προκύψουν ως μονόδρομος, όπως είναι μια χαρακτηριστική αναφορά από προ ημερών ειδική σύσκεψη σε στενό κομματικό κύκλο.
 
Σε ό,τι αφορά τα εσωτερικά της ΝΔ ο Κυρ. Μητσοτάκης θεωρεί ότι η πρόσφατη διαγραφή του Φαήλου Κρανιδιώτη λόγω των ακραίων αναφορών του στο facebook ήταν επιβεβλημένη και ο ίδιος δεν είχε καμία διάθεση για δεύτερη σκέψη, διότι οποιαδήποτε καθυστερημένη αντίδραση θα θόλωνε το μήνυμά του περί στροφής της Ν.Δ. στο μεσαίο χώρο και στο κέντρο.
 
Λόγω της κεντρικής του απόφασης να είναι η στροφή στο κέντρο στον πυρήνα της στρατηγικής του, οποιαδήποτε φωνή αλλοιώνει με τρόπο ακραίο το βασικό μήνυμα της Ν.Δ. ως δύναμη μετριοπάθειας θα τίθεται εκτός κόμματος. «Η απόφαση για στροφή στο κέντρο είναι στρατηγικής σημασίας» μεταδίδεται από τη Συγγρού και αυτό θα φανεί και στο επικείμενο συνέδριο, όπως λένε, το οποίο και θα σηματοδοτήσει κατά την ηγεσία της Ν.Δ. την ανανέωσή της και την μετεξέλιξή της σε ένα κόμμα σύγχρονο, ανοικτό και έτοιμο να αναλάβει τις τύχες της χώρας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου