Την πεποίθηση ότι «σταδιακά αλλάζουν οι πρακτικές του παρελθόντος, που έλεγαν ότι απλά εισπράττουμε τα [ευρωπαϊκά] κονδύλια χωρίς να δημιουργούμε δομές, χωρίς στρατηγική, με άστοχο τρόπο και σε λάθος πλαίσιο», εξέφρασε η ευρωβουλευτής Εύα Καϊλή, σύμφωνα με την οποία η Ελλάδα επιβάλλεται να
καταστρώσει σοβαρή στρατηγική για την επιχειρηματικότητα, την καινοτομία, την έρευνα και την ανάπτυξη.
Όπως είπε ενόψει αποψινής εκδήλωσης στη Θεσσαλονίκη, εξαιτίας τέτοιων πρακτικών, στο παρελθόν χάθηκαν χρήματα, που απλά ξοδεύτηκαν για ένα - δύο χρόνια σε πυροτεχνήματα.
«Πιστεύω, ότι πλέον πρέπει να οργανώσουμε μια σοβαρή στρατηγική για το μέλλον, κάτι που κάνει όλη η Ευρώπη, αλλά η Ελλάδα, μαζί με κάποιες άλλες χώρες του Νότου, δεν έχει πράξει» επισήμανε η Εύα Καϊλή, οικοδέσποινα της εκδήλωσης, με θέμα την καινοτομία, τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, την ψηφιακή οικονομία και τα χρηματοδοτικά εργαλεία της ΕΕ. Πρόσθεσε δε, ότι πλέον υπάρχουν χρηματοδοτικά εργαλεία, στο πλαίσιο των οποίων οι νέοι Ευρωπαίοι που επιθυμούν ν’ αναπτύξουν τη δική τους επιχειρηματική δραστηριότητα χρηματοδοτούνται μέχρι και κατά σχεδόν 100%.
Σχεδόν απαγορευτική η επένδυση σε έρευνα και ανάπτυξη λένε οι βιομήχανοι
Σχεδόν απαγορευτική έχει καταστεί για τις ελληνικές επιχειρήσεις η επένδυση σε έρευνα, τεχνολογική ανάπτυξη και καινοτομία, λόγω της ανεπάρκειας κεφαλαίων, αλλά και του πολύ υψηλού ρίσκου, όπως επισήμανε στην εκδήλωση ο πρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος Αθανάσιος Σαββάκης.
«Άρα, το βασικό ζήτημα που θα πρέπει να επιλύσουμε για να πετύχουμε οικονομική ανάπτυξη μέσω της έρευνας και της καινοτομίας είναι η παροχή ρευστότητας προς τις επιχειρήσεις, η οποία θα συνδυάζεται με ένα ευνοϊκό εξωτερικό περιβάλλον» σημείωσε και πρόσθεσε ότι η ανάπτυξη της καινοτομίας στις επιχειρήσεις δεν μπορεί να έρθει από «πάνω».
«Η επιλογή της καινοτόμου ανάπτυξης δεν μπορεί να είναι κυβερνητική επιλογή. Τέτοιου είδους πολιτικές παρεμβάσεις είναι φανερό ότι έχουν αποτύχει» είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε ότι για να υπάρξει αποτέλεσμα θα πρέπει να δοθεί βάρος σε ένα πράγμα: στη δημιουργία κοινών συμφερόντων μεταξύ ερευνητικής και επιχειρηματικής κοινότητας.
«Το αναφέρω αυτό γιατί μέχρι σήμερα τα απευθείας χρηματοδοτούμενα προγράμματα της ΕΕ για την έρευνα, παρά την ευεργετική τους επίδραση στο άνοιγμα της πανεπιστημιακής έρευνας, δημιούργησαν και ορισμένες στρεβλώσεις. Παράδειγμα οι υψηλές ερευνητικές αποζημιώσεις που προβλέπονταν στα προγράμματα αυτά, έστρεψαν τα πιο δυναμικά ερευνητικά ινστιτούτα και εργαστήρια στην παροχή υπηρεσιών έρευνας προς τις επιχειρήσεις άλλων χωρών της ΕΕ και περιόρισαν την ερευνητική παραγωγική ικανότητα τους για την παροχή αντίστοιχων υπηρεσιών σε ελληνικές επιχειρήσεις» υπογράμμισε ο Αθανάσιος Σαββάκης.
Πώς η Θεσσαλονίκη μπορεί να εξελιχθεί σε διαμετακομιστικό κέντρο
Στην τελειοποίηση ημικατεργασμένων προϊόντων και στη διάθεσή τους στην ενδοχώρα της Ευρώπης και των ΗΠΑ βρίσκεται μια μεγάλη ευκαιρία για την Ελλάδα και τις ελληνικές επιχειρήσεις, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Συνδέσμου Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος (ΣΕΒΕ) δρα Κυριάκο Λουφάκη, ομιλητή στην ίδια εκδήλωση.
Στο σκηνικό αυτό, η ανάδειξη της Θεσσαλονίκης σε εξελιγμένο διαμετακομιστικό κέντρο της περιοχής "είναι ένα θέμα το οποίο βρίσκεται πολύ ψηλά στην ατζέντα του ΣΕΒΕ, με ικανή και αναγκαία συνθήκη την αξιοποίηση του λιμανιού της Θεσσαλονίκης" πρόσθεσε.
«Λαμβάνοντας υπόψη ότι κατά κύριο λόγο η παραγωγή βιομηχανικών και καταναλωτικών προϊόντων γίνεται στην Άπω Ανατολή και η κατανάλωσή τους σε Ευρώπη και ΗΠΑ, η Ελλάδα αποτελεί πύλη των προϊόντων στην πορεία τους από την Ανατολή στη Δύση. Προϊόντα με χαμηλή αξία ως προς τον όγκο επιβαρύνονται με σημαντικά έξοδα logistics. Και εδώ είναι η ευκαιρία της περιοχής μας. Να προμηθεύεται πρώτες ύλες, οι οποίες για να παραχθούν χρειάζονται μεγάλα εργοστάσια που παρέχουν οικονομίες κλίμακος, να προμηθεύεται ημικατεργασμένα προϊόντα, να τα τελειοποιεί (π.χ. συναρμολόγηση) και να τα διαθέτει στην ενδοχώρα που προαναφέραμε» υπογράμμισε. Πρόσθεσε, ότι «το 80% της καινοτομίας παράγεται στη βιομηχανία κι επομένως η επαναβιομηχάνιση είναι απαραίτητη».
Εξίσου σημαντική είναι, όπως είπε, και η ενθάρρυνση της νεοφυούς επιχειρηματικότητας. «Για να γίνει αυτό, καθοριστικής σημασίας είναι η παροχή χρηματοδότησης σε όλα τα στάδια, από τη χρηματοδότηση της νεοφυούς ακόμη επιχείρησης με κεφάλαια σποράς» κατέληξε.
Μπαράζ βελτιώσεων χρειάζεται το πλαίσιο ανάπτυξης καινοτομίας
«Μπαράζ» βελτιώσεων χρειάζεται στο πλαίσιο λειτουργίας και ανάπτυξης της καινοτομίας στην Ελλάδα, καθώς παρουσιάζει πολλές αδυναμίες όπως επισήμανε ο πρόεδρος του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης Παναγιώτης Παπαδόπουλος.
«Η Ελλάδα και οι ελληνικές επιχειρήσεις διαθέτουν χαμηλό ποσοστό αιτήσεων ευρεσιτεχνίας, ενώ η καινοτομία παρατηρείται σε πολύ περιορισμένους κλάδους της οικονομίας, όπως πληροφορική, τηλεπικοινωνίες και φαρμακοβιομηχανία, οι οποίες αφορούν σχεδόν το 50% των πόρων έρευνας και τεχνολογίας σε επίπεδο εταιρειών.
«Τα εμπόδια στην καινοτόμο επιχειρηματικότητα είναι πολλά και δεν έχουν να κάνουν μόνο με τις επιπτώσεις της κρίσης. Η χρηματοδότηση καινοτόμων, πρωτοποριακών επιχειρηματικών σχεδίων μέσω του τραπεζικού συστήματος ήταν ανέκαθεν δύσκολη. Τώρα έχει γίνει σχεδόν αδύνατη. Υπάρχουν όμως και άλλα προβλήματα: το πολύπλοκο διοικητικό περιβάλλον, το απαρχαιωμένο νομοθετικό πλαίσιο, που αδυνατεί να συμβαδίσει με τις εξελίξεις στην επιστήμη και στην τεχνολογία κι ο στιγματισμός της επιχειρηματικής αποτυχίας, που αποτρέπει την ανάληψη ρίσκου. Πέρα από τα δομικά εμπόδια, υπάρχει και μια κουλτούρα που αποθαρρύνει την καινοτομία στο επιχειρείν. Κυριάρχησε στην Ελλάδα μια φιλοσοφία εχθρική προς την ιδιωτική πρωτοβουλία» κατέληξε.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου