Τρίτη 15 Μαρτίου 2016

Σκόπια: τους στείλαμε πίσω, άγνοια δηλώνει η Αθήνα

enw-i-athina-den-kserei-ta-skopia-tous-steilame-piswΑλαλούμ με τους μετανάστες και πρόσφυγες που πέρασαν χθες στο έδαφος της ΠΓΔΜ με την Αθήνα να μαθαίνει από το υπουργείο Εσωτερικών των Σκοπίων ότι 1.500 έχουν ήδη επαναπροωθηθεί στην Ελλάδα.
Το υπουργείο Εσωτερικών της ΠΓΔΜ, στο οποίο υπάγεται η αστυνομία, ανακοίνωσε ότι χθες το
απόγευμα, περίπου 1.500 μετανάστες εισήλθαν παράνομα στη χώρα από τη συνοριακή γραμμή με την Ελλάδα. Οι δυνάμεις ασφαλείας της ΠΓΔΜ απέτρεψαν άλλους περίπου 600 μετανάστες να εισέλθουν στη χώρα, αναφέρεται στην ανακοίνωση και προστίθεται ότι «οι μετανάστες που εισήλθαν παράνομα στο έδαφος της ΠΓΔΜ εστάλησαν πίσω».

Τι φοβάται η ΕΛΑΣ

Την ίδια ώρα αστυνομικές πηγές αναφέρουν ότι δεν έχει έρθει κανένα επίσημο αίτημα για επαναπροώθηση στην Ελλάδα των προσφύγων που πέρασαν χθες τα σύνορα. Επιπλέον ο φόβος της ΕΛΑΣ είναι ότι η ΠΓΔΜ δεν θα επαναπροωθήσει μόνο τους περίπου 1500 πρόσφυγες που πέρασαν χθες τα σύνορα αλλά και άλλους 1.500 που είχαν περάσει στη χώρα τις προηγούμενες ημέρες. Σημειώνεται δε ότι τόσο οι μεν όσο και οι δεν έχουν υπηρεσιακά σημειώματα ταυτοποίησης με ελληνική σφραγίδα. Οι ίδιες πηγές της αστυνομίας περιμένουν επίλυση του θέματος μέσω της διπλωματικής οδού. 

Reuters: Τους έστειλαν πίσω μεσάνυχτα με φορτηγά

Ο Δημήτρης Βίτσας δήλωσε άγνοια στις πληροφορίες που μετέδιδε από νωρίς το πρωί το Reuters ότι η ΠΓΔΜ έστειλε πίσω στην Ελλάδα από χθες τη νύχτα, λίγο πριν τα μεσάνυχτα πρόσφυγες που είχαν περάσει στα εδάφη της. Μάλιστα και το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών, σε ένα ζήτημα που μετατράπηκε σε διπλωματικό θρίλερ μεταξύ Αθήνας-Σκοπίων παραπέμπει στο συντονιστικό με τον Δημήτρη Βίτσα να μην επιβεβαιώνει, ούτε να διαψεύδει το τι ακριβώς έγινε.
Εκπρόσωπος της αστυνομίας των Σκοπίων είχε δηλώσει ότι μια ομάδα 600 μεταναστών μεταφέρθηκε με φορτηγά πίσω στην Ελλάδα. Το γεγονός επιβεβαίωσε τόσο η Unicef όσο και η οργάνωση Γιατροί χωρίς Σύνορα επιβεβαιώνουν το γεγονός, λέγοντας ότι η μεταφορά έγινε με καμουφλαρισμένα στρατιωτικά φορτηγά της ΠΓΔΜ μία ώρα πριν από τα μεσάνυχτα της Τρίτης. 
Δημοσιογράφος των Sunday Times έγραψε στο Twitter ότι άλλα 2.445 άτομα βρίσκονται στην ΠΓΔΜ και θα σταλούν πίσω στην Ελλάδα. Ο ίδιος μάλιστα αναφέρει ότι σύμφωνα με πληροφορίες οι ελληνικές αρχές είναι συνεργάσιμες.


 

Βίτσας: Δεν ξέρω τι έγινε 

Ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Αμυνας και επικεφαλής του συντονιστικού της κυβέρνησης για το προσφυγικό Δημήτρης Βίτσας, μιλώντας στον ΣΚΑΪ και αναφερόμενος στο δημοσίευμα του Reuters, είπε πως δεν το γνωρίζει. Παράλληλα, ξεκαθάρισε πως το θέμα με τους πρόσφυγες που κατάφεραν να περάσουν τα σύνορα με τα Σκόπια και το ενδεχόμενο επιστροφής τους στην Αθήνα θα λυθεί μέσω της διπλωματικής οδού.
Ο κ. Βίτσας χαρακτήρισε την προσπάθεια να περάσουν οι πρόσφυγες από αφύλακτο σημείο των συνόρων στα Σκόπια «Οργανωμένη»,  «ανεύθυνη» και «εγκληματική».
Επίσης, διευκρίνισε ότι μέχρι την Κυριακή  θα είναι έτοιμα τα κέντρα για να μεταφερθούν οι πρόσφυγες από την Ειδομένη και έκανε λόγο για περίπου 45 με 46 χιλιάδες που βρίσκονται αυτήν την στιγμή στην Ελλάδα, κυρίως όπως είπε πρόσφυγες.
Μιλώντας σήμερα, Τρίτη στον ΣΚΑΙ και για το θέμα που προέκυψε με την ΠΓΔΜ  ο εκπρόσωπος Τύπου του Συντονιστικού για το προσφυγικό Γιώργο Κυρίτσης είπε: «Αυτά είναι θέματα που έχουν να κάνουν με το υπουργείο Εξωτερικών. Δεν υπάρχει καμία συμφωνία της ελληνικής κυβέρνησης για το θέμα των συνόρων. Αν γίνει αίτηση επανεισδοχής θα το εξετάσουμε». «Προφανώς και θα ψάξουμε να δούμε τι συνέβη με το φυλλάδιο. Δεν είναι εύκολο ένα χαρτί που μοιράζεται χέρι με χέρι σε έναν καταυλισμό να δεις ποιος το έβγαλε» είπε ο κ Κυρίτσης και πρόσθεσε ότι η Ελλάδα απορρίπτει τους ισχυρισμούς ότι βρίσκεται πίσω από την φυγή των προσφύγων. Η προτεραιότητα η δική μας είναι να δεχθούν οικοιοθελώς να φύγουν από την Ειδομένη είπε.  

thetoc.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου