Το έλλειμμα αξιοπιστίας της ελληνικής κυβέρνησης επιβεβαιωθηκε για ακόμη μία φορά στο σημερινό eurogroup.
Οι δανειστές μη έχοντας εμπιστοσύνη στην ελληνική πλευρά και στη τήρηση των όσων έχουν συμφωνηθεί, ώστε να επιτευχθούν οι δημοσιονομικοί στόχοι, απαιτούν τη ψήφιση νέου πακέτου «προληπτικών» μέτρων.
Τα μέτρα αυτά θα μπορέσουν να ενεργοποιηθούν αμέσως μόλις διαπιστωθεί απόκλιση από τους δημοσιονομικούς στόχους. Αυτή η εξέλιξη ουσιαστικά αποτελεί το plan b των δανειστών, και είναι το προανάκρουσμα ενός ακόμα μνημονίου. Ενός «παράλληλου» μνημονίου.
Η επόμενη κρίσιμη συνεδρίαση στην οποία θα συζητηθεί εκτενώς το ελληνικό θέμα είναι την επόμενη εβδομάδα και πιο συγκεκριμένα την Μ. Πέμπτη.
Ντάισελμπλουμ: Θέλουμε ισχυρό πακέτο έκτακτων μέτρων που θα νομοθετηθεί εκ των προτέρων
«Η συνεργασία μεταξύ των Θεσμών και της Ελλάδας ήταν ισχυρή και παραγωγική. Πιστεύουμε ότι έγινε σημαντική πρόοδος και είμαστε κοντά σε συμφωνία για το ασφαλιστικό, το Ταμείο Ιδιωτικοποιήσεων. Μένουν κάποια θέματα, αλλά είμαστε πολύ κοντά. Σήμερα εξετάσαμε τον τρόπο με τον οποίο θα πάμε προς τα εμπρός.
Η δέσμη μέτρων πρέπει να περιλαμβάνει ένα προληπτικό πακέτο το οποίο θα πρέπει να εφαρμοστεί εάν είναι απαραίτητο για να τηρηθεί οι στόχοι για το πλεόνασμα. Ο σχεδιασμός του χρειάζεται περαιτέρω εργασία, γύρω από το ποια θα είναι τα μέτρα αυτά και το τι θα προκαλέσουν», είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του Eurogroup.
Και συνέχισε: «Το πακέτο αυτό πρέπει να είναι ισχυρό, να νομοθετηθεί εκ των προτέρων και να έχει τα στοιχεία τα οποία θα το ενεργοποιήσουν. Η δέσμευση του Ευκλείδη Τσακαλώτου είναι ότι θέλει να δουλέψει παραγωγικά γι’ αυτό. Αν υπάρχει το πακέτο, το έκτακτο πακέτο και ο μηχανισμός ενεργοποιήσης, μπορούμε να έχουμε έκτακτο Eurogroup την επόμενη Πέμπτη. Δεν έχει κλείσει. Τότε θα έχουμε και σοβαρή συζήτηση για το χρέος».
Ακόμη, ο επικεφαλής του Eurogroup προσέθεσ ότι οι ΥΠΟΙΚ θα έχουν ακόμη μια σοβαρή συζήτηση για την ελάφρυνση του χρέους, ενώ επιβεβαίωσε ότι «δεν στηρίζουν όλοι οι ΥΠΟΙΚ το ονομαστικό κούρεμα του χρέους».
Σε ερώτηση για το ύψος των μέτρων που θα πρέπει να λάβει η Ελλάδα, όσον αφορά αυτά που διαπραγματεύεται τώρα και τα άλλα που θα περιλαμβάνονται στο πακέτο έκτακτης ανάγκης, ο πρόεδρος του Eurogroup είπε ότι τα μέτρα που μελετώνται τώρα πρέπει να φθάνουν το 3% του ΑΕΠ, σημειώνοντας ότι έχουν σχεδόν ολοκληρωθεί, ενώ τα μέτρα έκτακτης ανάγκης θα πρέπει να φθάνουν το 2% του ΑΕΠ και θα είναι συμπληρωματικά του κύριου πακέτου.
Ο Γερούν Ντάισελμπλουμ αναφερόμενος στα τελευταία στοιχεία για την Ελλάδα είπε ότι ήταν αρκετά καλά και ότι έτσι, υπάρχει λόγος για κάποια αισιοδοξία, αλλά, όπως εξήγησε, για να υπάρχει επιπλέον ασφάλεια και εμπιστοσύνη, τόσο με το Eurogroup όσο και με τους εξωτερικούς επενδυτές και τις αγορές, ψάχνουμε και αυτές τις δύο επιπλέον μονάδες.
Λαγκάρντ: «Τίποτα δεν κλείνει αν δεν λήξουν όλα
Από την πλευρά της η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ δήλωσε πολύ χαρούμενη καθώς το Ταμείο είχε την ισχυρή στήριξη των Ευρωπαίων στο θέμα των προληπτικών μέτρων. «Αυτά τα μέτρα θα καλύψουν τις απαιτήσεις που έχει το Ταμείο. Πρέπει να νομοθετηθούν, να είναι αξιόπιστα και να υπάρξει ο μηχανισμός με βάση τον οποίο θα ενεργοποιηθούν. Η ομάδα μου είναι έτοιμη να γυρίσει άμεσα στην Ελλάδα και να δουλέψει. Υπήρξε μεγάλη πρόοδος τις τελευταίες δυο μέρες, τόνισε».
Παράλληλα πρόσθεσε πως το ΔΝΤ επιμένει πως η λύση που θα πρέπει να δοθεί θα έχει δυο σκέλη, των μεταρρυθμίσεων και του χρέος.
Ξεκαθάρισε μάλιστα πως «τίποτα δεν κλείνει αν δεν λήξουν όλα».
Ξεκαθάρισε μάλιστα πως «τίποτα δεν κλείνει αν δεν λήξουν όλα».
Ντομπρόβσκις: Θα εξεταστούν τα μέτρα έκτακτης ανάγκης της Ελλάδας για να δοθεί η έγκριση του ΔΝΤ
Τα έκτακτα μέτρα για την ολοκλήρωση της συμφωνίας, προκειμένου να συμμετάσχει και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, απομένει να εξεταστούν, σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο της Κομισιόν Βάλντις Ντομπρόβσκις.
Σημαντική πρόοδο στις διαπραγματεύσεις για την Ελλάδα διαπιστώνει το Eurogroup σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ο οποίος ανέφερε ότι θα εξεταστούν τα επιπλέον μέτρα έκτακτης ανάγκης της Ελλάδας για να εγκριθεί η συμμετοχή του ΔΝΤ.
Κερέ: Εγινε πρόοδος στα μη εξυπηρετούμενα δάνεια
Ο Μπενουά Κερέ της ΕΚΤ σημείωσε ότι υπήρξε σημαντική πρόοδος και χαιρέτισε την προσπάθεια της Ελλάδας να προχωρήσει και να αποκαταστήσει την αξιοπιστία της.
Χαιρέτισε, επίσης, την πρόοδο που έχει γίνει στο θέμα των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Όπως είπε, η ΕΚΤ στηρίζει τη συζήτηση για τα έκτακτα μέτρα, ενώ παράλληλα η κεντρική τράπεζα είναι έτοιμη να στηρίξει τεχνικά τη συζήτηση για το θέμα της ελάφρυνσης τους χρέους.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου