Τετάρτη 27 Απριλίου 2016

Διάσταση απόψεων ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ για τα μη κρατικά πανεπιστήμια

Διάσταση απόψεων ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ για τα μη κρατικά πανεπιστήμια
Μια εσωτερική διαφωνία με πολιτικά χαρακτηριστικά έχει κάνει την εμφάνιση της, στο εσωτερικό της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, με αφορμή τα πρώτα κείμενα που έχουν διαμορφωθεί ενόψει της Πανελλαδικής προγραμματικής Συνδιάσκεψης που θα πραγματοποιηθεί στα μέσα Μαΐου.

Αφορμή, η πρόταση περί της Ίδρυσης μη κρατικών πανεπιστημίων, με ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡνα εκφράζουν εκ διαμέτρου αντίθετες απόψεις.
Ειδικότερα, σύμφωνα με πληροφορίες, στο κείμενο για την Ανώτατη Εκπαίδευση που έχει πάει στην επιτροπή, η οποία επιμελείται τα κείμενα της Συνδιάσκεψης, υπάρχει σημείο που αφορά τη δυνατότητα ίδρυσης Μη Κρατικών Πανεπιστημίων.
Η πρόταση έχει προέλθει από τον Τομέα Παιδείας του ΠΑΣΟΚ και βρίσκει αντίθετα τα στελέχη της ΔΗΜΑΡ που θεωρούν ότι το ζήτημα αυτό δεν αποτελεί προτεραιότητα και ότι θα πρέπει να υπάρξει μεγαλύτερη ενίσχυση του Δημόσιου Πανεπιστημίου.
Θυμίζουμε, ότι το εν λόγω ζήτημα είχε προκαλέσει μεγάλες συγκρούσεις και διαφωνίες, όταν το 2007, ο πρώην πρωθυπουργός,  Γιώργος Παπανδρέου είχε ταχθεί δημοσίως υπέρ της ίδρυσης μη κρατικών πανεπιστημίων στη χώρα κατά την ομιλία του στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης.
Η θέση του αυτή είχε προκαλέσει, εκείνη την εποχή, σφοδρές αντιδράσεις στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ αλλά και της Νεολαίας του, το οποίο είχε ως αποτέλεσμα την υπαναχώρησή του.
Σήμερα, σχεδόν δέκα χρόνια μετά, φαίνεται ότι τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ έχουν ρίξει αρκετό νερό στο κρασί τους, θεωρώντας ότι οι συνθήκες πλέον έχουν αλλάξει τόσο σε εθνικό όσο και σε διεθνές επίπεδο.
Μάλιστα, υπέρ της ίδρυσης Μη Κρατικών Πανεπιστημίων έχει ταχθεί και η Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Φώφη Γεννηματά κατά τη διάρκεια ομιλίας της, στο Διεθνές Συνέδριο “Greece Forward προοδευτικές λύσεις για το σήμερα και το αύριο”, που είχε πραγματοποιηθεί τον περασμένο Οκτώβριο.
Τι υποστηρίζουν Τόλκας και Μπουρνόβα
Στην ίδια κατεύθυνση κινείται και ο Γραμματέας του Τομέα Παιδείας του ΠΑΣΟΚ Άγγελος Τόλκας, ο οποίος έχει εξ αρχής ταχθεί υπέρ της διαμόρφωσης ενός πλαισίου για ποιοτική και σύγχρονη λειτουργία μη κρατικών πανεπιστημίων στην Ελλάδα.
Σύμφωνα με πληροφορίες, στον Τομέα του ΠΑΣΟΚ μάλιστα το έθεσαν ομόφωνα σε έναν ευρύτερο σχεδιασμό που, όπως αναφέρουν, έχει ως απαραίτητους πυλώνες καταρχήν τη στήριξη του Δημόσιου Πανεπιστημίου για την ποιοτική αναβάθμισή του μέσα στον διεθνή ανταγωνισμό, το νέο χάρτη Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης στην Ελλάδα, τη νέα σχέση ΑΕΙ - ΑΤΕΙ με απαραίτητη την ενίσχυση της τεχνολογικής τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στη χώρα, τον έλεγχο και αξιολόγηση των ιδρυμάτων μέσω της αναβάθμισης της ανεξάρτητης Αρχής.
Μάλιστα, στο εσωτερικό του Τομέα Παιδείας υπάρχουν και οι πιο τολμηροί, οι οποίοι τάσσονται ακόμα και υπέρ της Ίδρυσης Ιδιωτικών Πανεπιστημίων.
Επίσης, και οι Κινήσεις Πολιτών για τη Σοσιαλδημοκρατία τάσσονται υπέρ της Ιδρύσης μη κρατικών πανεπιστημίων, καθώς αποτελεί και μια από τις 25 θέσεις που παρουσίασαν στην Πανελλαδική τους Συνδιάσκεψη.
Από την πλευρά της, η συντονίστρια του Τομέα Εκπαίδευσης της ΔΗΜΑΡ, Ευγενία Μπουρνόβα, θεωρεί ότι το ζήτημα της ίδρυσης των Μη Κρατικών Πανεπιστημίων δεν είναι ούτε αναγκαιότητα αλλά ούτε και προτεραιότητα στις σημερινές συνθήκες. Επίσης, υποστηρίζει ότι αυτό που προέχει να γίνει είναι ο ενιαίος χάρτης της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης με τη συγχώνευση και δημιουργία εκπαιδευτικών πόλων σε κάθε περιφέρεια, στους οποίους θα συνενώνονται Πανεπιστήμια, Τεχνολογικά Ιδρύματα και ερευνητικά κέντρα, έτσι ώστε να επιτευχθούν και οικονομίες κλίμακας.
Σύμφωνα με πληροφορίες, αν δεν υπάρξει στο τέλος κάποια συνθετική πρόταση, το ζήτημα αναμένεται να τεθεί σε ψηφοφορία στην Πανελλαδική Συνδιάσκεψη της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, με αρκετά στελέχη να υποστηρίζουν ότι αυτό θα αποτελεί μια καθαρή και ορθή πολιτική διαδικασία

ependisinews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου