Ιδιαίτερα ενοχλημένη είναι η διευθύντρια του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, με την ελληνική κυβέρνηση, μετά τα όσα έγιναν από το Σάββατο, έπειτα από τη δημοσιοποίηση του διαλόγου Τόμσεν-Βελκουλέσκου από το WikiLeaks.
Σ' αυτό το νέο «μπρα-ντε-φερ» Αθήνας-ΔΝΤ πήραν θέση και οι υπόλοιποι Ευρωπαίοι οι
οποίοι, είτε επωνύμως, είτε μέσω διαρροών πήραν την θέση του Ταμείου.
Στάση που ουδόλως πτόησε τον Πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος έσπευσε να ρίξει «λάδι στη φωτιά» χαρακτηρίζοντας «ανόητο» το Ταμείο.
Πηγές του ΔΝΤ από την Ουάσιγκτον, τις οποίες μετέδωσε ο ανταποκριτής του Mega Μιχάλης Ιγνατίου, υποστηρίζουν ότι ο θυμός της Λαγκάρντ εδράζεται σε δύο δεδομένα:
Αφενός, γιατί δεν είναι η πρώτη φορά που η Ελλάδα στόχευσε ανθρώπους της, αφετέρου γιατί έγινε προσπάθεια και στο πιο υψηλό επίπεδο να εκτεθούν στελέχη του Ταμείου.
Οι ίδιες πηγές σημειώνουν ότι και με όσα έγιναν από το Σάββατο και σε προηγούμενα περιστατικά, οι ελληνικές αρχές στρέφονται ενάντια του Ταμείου με διαρροές και τώρα με χρησιμοποίηση προϊόντος υποκλοπής.
Χαρακτηριστικό της «βαριάς ατμόσφαιρας» στο ΔΝΤ για την Αθήνα είναι το σκληρό περιεχόμενο της επιστολής με την οποία η Κριστίν Λαγκάρντ απάντησε στον Αλέξη Τσίπρα.
Πέρα από το γεγονός ότι ξεκινά τυπικά με την προσφώνηση «αγαπητέ πρωθυπουργέ»- σε αντίθεση με το «αγαπητή Κριστίν» του κ. Τσίπρα- ακολουθούν τα «καρφιά» της Λαγκάρντ, η οποία δεν κρύβει την ενόχλησή της. Μάλιστα, είναι σαφές το μήνυμά της προς την ελληνική κυβέρνηση να προστατεύσει το προσωπικό του Ταμείου, ενώ αφήνει να εννοηθεί πως εάν υπάρξει και νέα υποκλοπή θα είναι υπεύθυνη η ελληνική κυβέρνηση.
«Φυσικά, οποιαδήποτε εικασία ότι το προσωπικό του ΔΝΤ θα εξέταζε το ενδεχόμενο της χρήσης ενός πιστωτικού γεγονότος ως διαπραγματευτική τακτική είναι απλώς ανοησίες», τονίζει η κ. Λαγκάρντ, ενώ αναφερόμενη στα στελέχη του Ταμείου σημειώνει ότι «Η ομάδα αυτή απαρτίζεται από έμπειρο προσωπικό που έχει την απόλυτη εμπιστοσύνη μου και την προσωπική μου στήριξη».
Και συνεχίζει: «Για να μπορούν να εργαστούν, μετά από την πρόσκλησή σας, είναι κρίσιμο οι ελληνικές αρχές να διασφαλίσουν ένα περιβάλλον που σέβεται την ιδιωτικότητα των εσωτερικών συζητήσεών τους, καθώς και να ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα για να εξασφαλιστεί η προσωπική τους ασφάλεια».
Επίσημα πάντως, το Ταμείο επισήμως αποφεύγει να κατονομάσει ευθέως την ελληνική πλευρά για την υποκλοπή και ο εκπρόσωπός του να αρνήθηκε να σχολιάσει το παραμικρό.
Εριξε λάδι στη φωτιά ο Τσίπρας: Το ΔΝΤ είναι ανόητο!
Στην φωτιά που άναψε η κόντρα ΔΝΤ-Αθήνας, «έριξε λάδι» πάντως ο Αλέξης Τσίπρας, Μιλώντας την Δευτέρα το απόγευμα στην ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ υποστήριξε ότι το Ταμείο είναι ανόητο!
«Σχεδόν όλοι γνωρίζαμε ότι το ΔΝΤ παίζει αδικαιολόγητα καθυστερήσεις στην διαπραγμάτευση αυτή. Δεν γνωρίζαμε όμως μέχρι πού θα οδηγούσαν την Ευρώπη κάποιοι πράγματι ανόητοι» είπε χαρακτηριστικά ο Πρωθυπουργός. Οπως εξήγησε, χρησιμοποιεί συνειδητά αυτή την φράση καθώς με αυτή του απάντησε η Κριστιν Λαγκάρντ στην επιστολή που της είχε στείλει το Σάββατο με την οποία την ρωτούσε αν είναι επιλογή του Ταμείου να φτάσει η Ελλάδα στα όρια του πιστωτικού γεγονότος ώστε να πιεστεί να αποδεχθεί παράλογα μέτρα.
«Αναρωτιέμαι αν όλοι όσοι κάθονται στην άλλη πλευρά του τραπεζιού της διαπραγμάτευσης, συμφωνούν. Περιμένω να δω αν δεν επαναληφθεί η απόπειρα από πλευράς Ταμείου να κινηθεί η διαπραγμάτευση μεταξύ Ελλάδας και Θεσμών με ανόητο τρόπο» είπε χαρακτηριστικά ο Αλ. Τσίπρας.
Για να αιτιολογήσει την επίθεσή του κατά του ΔΝΤ, ο κ. Τσίπρας επικαλέστηκε μια σειρά αστοχιών και λανθασμένων εκτιμήσεων του Ταμείου σχετικά με το ελληνικό πρόγραμμα όλα τα τελευταία χρόνια. «Δεν τα λέω αυτά για να αθωώσω τους υπόλοιπους θεσμούς ή τις προηγούμενες κυβερνήσεις. Αυτοί τα έλεγαν, αλλά οι κυβερνώντες τα δέχονταν» είπε. Κατηγόρησε επιπλέον το Ταμείο ότι τα μέτρα που ζητά για τους νέους στόχους είναι χειρότερα, ούτε καν τα ίδια και πως «επιμένει στον απόλυτο παραλογισμό» ενώ ταυτόχρονα δεν αποδέχεται τα επίσημα στοιχεία για την πορεία της οικονομίας, που όλοι οι υπόλοιποι έχουν αποδεχθεί.
Ερμηνεύοντας δε την στάση του ΔΝΤ, ο Πρωθυπουργός είπε ότι πηγάζει ίσως, «από την ανάγκη να αποδείξουν ότι δεν μπορεί να έχουν αποτύχει παταγωδώς, δύο προγράμματα που οι ίδιοι εμπνεύστηκαν, σχεδίασαν και συμμετείχαν στην υλοποίησή τους, ενώ το τρίτο πρόγραμμα που δεν είναι δική της έμπνευσης και δεν συμμετέχουν να δείχνει ότι πετυχαίνει».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου