Σύμφωνα με δημοσίευμα της Αυγής, το Υπουργείο Παιδείας ετοιμάζει άμεσα εξετάσεις πιστοποίησης για όσους εντοπίστηκαν διορισμένοι στο δημόσιο έχοντας παράτυπους τίτλους σπουδών.
Οργισμένες αντιδράσεις προκάλεσε στα κοινωνικά μέσα μαζικής δικτύωσης η είδηση ότι το Υπουργείο Παιδείας προτίθεται να νομιμοποιήσει τους δημοσίους υπαλλήλους οι οποίοι προσλήφθηκαν έχοντας πλαστά πτυχία.
Αυτοί οι παράτυποι τίτλοι σπουδών είναι απολυτήρια που δίνουν διάφορα ιδιωτικά εκπαιδευτήρια σε εικονικούς μαθητές. Σχετικά περιστατικά, όπως αυτά που αφορούν ναυτικά, επί το πλείστον, λύκεια του Πειραιά, έχουν ήδη δει το περασμένο διάστημα το φως της δημοσιότητας.
Σύμφωνα με τα στοιχεία, περίπου 2.500 παράτυποι και παράνομοι τίτλοι σπουδών εντοπίστηκαν στο δημόσιο, ύστερα από σχετικούς ελέγχους, στους ήδη διορισμένους δημοσίους υπαλλήλους.
Για τους κατόχους αυτών των τίτλων σπουδών, όλων των κατηγοριών παράτυπων και παράνομων, ο υπουργός Παιδείας Νίκος Φίλης θα θέσει σε εφαρμογή νόμο, που ψηφίστηκε επί υπουργίας Μ. Γιαννάκου, ο οποίος δεν έχει εφαρμοστεί ποτέ, προκειμένου να κληθούν να δώσουν ειδικές εξετάσεις και να να λάβουν νόμιμο τίτλο σπουδών, όσοι δημόσιοι υπάλληλοι δεν έχουν.
Την προηγούμενη Τετάρτη η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών Λειτουργών Ελλάδας (ΟΙΕΛΕ) κατήγγειλε στον ΑΣΕΠ και τον αναπληρωτή υπουργό Διοικητικής Ανασυγκρότησης Χριστ. Βερναρδάκη είκοσι διορισμούς που έγιναν την ίδια ημέρα στο Δημόσιο, κάνοντας λόγο για «σκάνδαλο διορισμών» κατόχων απολυτηρίων ιδιωτικών ΤΕΕ της Άρτας.
Η Ομοσπονδία υπενθυμίζει ότι «σύμφωνα με το Αρ. Πρωτ.: Σ.Ε.Ε.Δ.Δ./Φ.1/ΕΜΠ1347 πόρισμα της τριμελούς Επιτροπής Επιθεωρητών - Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης που εκδόθηκε ύστερα από εντολή του τότε αναπληρωτή υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης Γ. Κατρούγκαλου, όσοι εκ των κατόχων των παράνομων τίτλων εργάζονται αυτή τη στιγμή στο Δημόσιο, αλλά και όσοι περιμένουν να διοριστούν, θα πρέπει να δώσουν εκ νέου εξετάσεις προκειμένου να αποκτήσουν νόμιμα τίτλο σπουδών για να διασφαλιστεί η διαφάνεια και η ισονομία»!
Εξετάσεις «πλυντήριο» για πλαστά πτυχία στο δημόσιο καταγγέλλει το Ποτάμι
Το ενδεχόμενο νομιμοποίησης πλαστών τίτλων σπουδών 2.500 δημοσίων υπαλλήλων μέσω εξετάσεων «πλυντήριο», επισημαίνουν 5 βουλευτές του Ποταμιού, με ερώτησή τους προς τους Υπουργούς Παιδείας και Εσωτερικών.
Οι ερωτώντες βουλευτές Γ. Μαυρωτάς, Γρ. Ψαριανός, Κ. Μάρκου, Κ. Μπαργιώτας και Ι. Φωτήλας, επικαλούνται δημοσιεύματα σύμφωνα με τα οποία υπολογίζεται ότι έχουν εντοπιστεί 2.500 δημόσιοι υπάλληλοι - κάτοχοι πλαστών πτυχίων, οι οποίοι παραμένουν στις θέσεις τους και ζητούν να αποσαφηνιστεί ο ακριβής αριθμός των παραβατών.
Επισημαίνουν, δε, πληροφορίες που θέλουν την κυβέρνηση να δρομολογεί διαδικασία εξετάσεων με στόχο τη νομιμοποίηση των επίμαχων τίτλων και καλούν τους αρμόδιους υπουργούς, να ξεκαθαρίσουν εάν κάτι τέτοιο αληθεύει, τονίζοντας ότι: «οποιαδήποτε διαδικασία "θεραπείας" της παρανομίας προσφέρει ασυλία στους τωρινούς και τους μελλοντικούς πλαστογράφους».
«Το ζήτημα των πλαστών πτυχίων πρέπει να αντιμετωπιστεί οριστικά καθώς ο δημόσιος τομέας δεν θα πρέπει σε καμία περίπτωση να καθίσταται ελαφρά τη καρδία πεδίο άσκησης πολιτικών σκοπιμοτήτων και εκμετάλλευσης μικροκομματικών συμφερόντων», καταλήγουν οι βουλευτές από το Ποτάμι.
«Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:
«Προς: α) τον Υπουργό Παιδείας Έρευνας και Θρησκευμάτων β) τον Υπουργό Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης
ΘΕΜΑ: Ενδεχόμενη νομιμοποίηση πλαστών τίτλων σπουδών δημοσίων υπαλλήλων
Σύμφωνα με πρόσφατα δημοσιεύματα η Κυβέρνηση φέρεται μέσω των αρμόδιων Υπουργείων να εξετάζει το ενδεχόμενο να διεξάγει εξετάσεις πιστοποίησης για όσους δημόσιους υπαλλήλους έχουν εντοπισθεί με πλαστούς/παράτυπους τίτλους σπουδών. Αναφέρεται μάλιστα ότι ο αριθμός των δημοσίων υπαλλήλων οι οποίοι είναι κάτοχοι πλαστών τίτλων σπουδών ανέρχεται περί των 2.500. Το θέμα των παράτυπων τίτλων σπουδών είναι γνωστό εδώ και 10 χρόνια καθώς είχε καταγγελθεί από την Ομοσπονδία Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών Λειτουργών Ελλάδας (ΟΙΕΛΕ) η οποία μάλιστα πρόσφατα ζήτησε και συνάντηση με τον Αναπληρωτή Υπουργό Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης Χριστόφορο Βερναρδάκη, με σκοπό να ακυρωθούν νέοι διορισμοί κατόχων παράνομων τίτλων στο Δημόσιο.
Σύμφωνα με τις καταγγελίες της ΟΙΕΛΕ, περισσότεροι από 2.000 σπουδαστές έλαβαν δεύτερο πτυχίο με Άριστα από ιδιωτικά εκπαιδευτήρια, καθώς όλοι ήταν απόφοιτοι δημόσιων κυρίως τεχνικών λυκείων με χαμηλή βαθμολογία. Αυτοί οι τίτλοι τους έδωσαν τη δυνατότητα να συμμετάσχουν σε διαγωνισμούς του ΑΣΕΠ και να εργάζονται σήμερα στο Δημόσιο καταλαμβάνοντας θέσεις τις οποίες κανονικά θα έπρεπε να έχουν καταλάβει υποψήφιοι με πραγματικά προσόντα. Πρόσφατα εξάλλου η ΟΙΕΛΕ δημοσιοποίησε κι άλλα στοιχεία, σύμφωνα με τα οποία τουλάχιστον 20 κάτοχοι παράνομων και πλαστών τίτλων βρίσκονται σε λίστα διοριστέων του ΑΣΕΠ.
Επειδή είναι πρωτοφανές κάτοχοι παράνομων και πλαστών τίτλων σπουδών να παραμένουν στη θέση τους στον δημόσιο τομέα.
Επειδή το πρόβλημα δεν μπορεί να «επιλύεται» με μια διαδικασία εξετάσεων που δήθεν θα πιστοποιεί τις γνώσεις τους καθώς οποιαδήποτε διαδικασία «θεραπείας» της παρανομίας προσφέρει ασυλία στους τωρινούς και τους μελλοντικούς πλαστογράφους.
Και επειδή o δημόσιος τομέας δεν θα πρέπει σε καμία περίπτωση να καθίσταται «ελαφρά τη καρδία» πεδίο άσκησης πολιτικών σκοπιμοτήτων και εκμετάλλευσης μικροκομματικών συμφερόντων.
Ερωτώνται οι αρμόδιοι Υπουργοί:
Ερωτώνται οι αρμόδιοι Υπουργοί:
1) Σε ποιο στάδιο βρίσκεται η διαδικασία ελέγχων για πλαστούς τίτλους σπουδών που είχε ξεκινήσει το Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης ήδη από το 2012;
2) Ποιος είναι ο ακριβής αριθμός των δημοσίων υπαλλήλων που εντοπίστηκαν με πλαστούς τίτλους σπουδών και ποιους φορείς του δημοσίου αφορά ο έλεγχος που διενεργήθηκε;
3) Προτίθεστε να προβείτε σε διενέργεια εξετάσεων πιστοποίησης για τους εν λόγω δημόσιους υπαλλήλους για τη νομιμοποίηση του τίτλου σπουδών τους; Σε ποιο νομικό πλαίσιο στηρίζεται μια τέτοια ενδεχόμενη ενέργεια εκ μέρους σας;
4) Τι σκοπεύετε να πράξετε προκειμένου να αντιμετωπιστεί οριστικά το ζήτημα των πλαστών τίτλων σπουδών στο Δημόσιο;
2) Ποιος είναι ο ακριβής αριθμός των δημοσίων υπαλλήλων που εντοπίστηκαν με πλαστούς τίτλους σπουδών και ποιους φορείς του δημοσίου αφορά ο έλεγχος που διενεργήθηκε;
3) Προτίθεστε να προβείτε σε διενέργεια εξετάσεων πιστοποίησης για τους εν λόγω δημόσιους υπαλλήλους για τη νομιμοποίηση του τίτλου σπουδών τους; Σε ποιο νομικό πλαίσιο στηρίζεται μια τέτοια ενδεχόμενη ενέργεια εκ μέρους σας;
4) Τι σκοπεύετε να πράξετε προκειμένου να αντιμετωπιστεί οριστικά το ζήτημα των πλαστών τίτλων σπουδών στο Δημόσιο;
Οι ερωτώντες βουλευτές
Μαυρωτάς Γιώργος - Αττικής
Ψαριανός Γρηγόρης – Β΄ Αθηνών
Μάρκου Κατερίνα – Β’ Θεσσαλονίκης
Μπαργιώτας Κώστας – Λάρισας
Φωτήλας Ιάσονας – Αχαΐας»
Μαυρωτάς Γιώργος - Αττικής
Ψαριανός Γρηγόρης – Β΄ Αθηνών
Μάρκου Κατερίνα – Β’ Θεσσαλονίκης
Μπαργιώτας Κώστας – Λάρισας
Φωτήλας Ιάσονας – Αχαΐας»
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου